13 °C Budapest

Fontos levelet kapsz a biztosítódtól: ne dobd ki, sok pénz múlhat rajta

2021. február 8. 16:50

2021. Január 31-ig adták postára kellett adniuk a nyugdíj- és egészségpénztáraknak, biztosítóknak a 2020-as évre vonatkozó adóigazolást, amely tartalmazza, hogy az ügyfelek mennyi adókedvezményre jogosultak befizetéseik után. Amennyiben valaki rendelkezik államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítással, vagy egészségpénztári tagsággal, adóbevallásában igényelheti vissza befizetései után a legtöbb esetben az évi 20 százalékot, maximálisan 150 ezer forintot. Ehhez van szükség a levélben kiküldött adóigazolásra.

Manapság már egyre többen ismerik fel az öngondoskodás fontosságát, erre a vírus okozta válsághelyzet pedig csak ráerősített. Egy decemberi felmérés szerint ugrásszerűen megnőtt a lakosság azon igénye, hogy hosszabb távlatokban gondolkodjon pénzügyeiről, és gondoljanak a jövőjükre. A kattintások alapján megállapítható, hogy több mint két és félszeresével nőtt az ebben a témában érdeklődők száma a neten az utóbbi időben. 

Számos eszközzel igyekeznek ösztönözni a különféle nyugdíjelőtakarékossági formák mind szélesebb körben való elterjedését, már csak azért is, mert az állami nyugdíjrendszer finoman szólva is ingatag lábakon áll.

Ennek köszönhetően a nyugdíjcélú öngondoskodásokat is támogatják 20 százalékos adókedvezmény formájában. Így akár százezreket is megspórolhat az adójából, akinek elég magas jövedelme van ahhoz, hogy maximalizálni tudja az évközi befizetéseit az állam által támogatott megtakarítási formákban.

Azonban nem csak nyugdíjbiztosítási szerződés után jár a 20 százalékos adójóváírás! Az önkéntes nyugdíjpénztárakba befizetett összeg 20 százalékát, maximálisan évi 150 ezer forintot lehet az személyi jövedelemadóból visszaigényelni. (Tehát összesen 750 ezer forintot kell befizetni évközben, azaz havi 62500 forintot, hogy a maximumot ki tudjuk használni.) Az önkéntes egészségpénztárakba befizetett összegekre ugyancsak a 20 százalékát lehet visszaigényelni az adóból, viszont ez esetben a kétfajta pénztár után együttesen él a 150 ezer forintos korlát.

Az egészségpénztár előnye viszont, hogy a befizetett összeg az egész család (szülők, nagyszülők, gyerekek) szükségleteinek fedezésére használható, a megtakarítást ugyanúgy gyűjthetjük, vagy folyamatosan újratölthetjük és elkölthetjük a pénztári összegeinket, amikor egészségügyi kiadásunk keletkezik, ugyanúgy jár az adókedvezmény. Ráadásul további 10 százalékos adójóváírás is jár azok után az összegek után, amelyeket 2 évre lekötünk.

Fontos változás volt 2019-ben, hogy az átalakított cafetériarendszer miatt már a munkáltatói befizetés is adózik, így azután is vissza lehet igényelni bizonyos összegeket.

2019-es év cafetéria változásai visszavetették a hajlandóságot, hogy a béren kívüli juttatást önkéntes pénztárakba történő befizetésre igényeljék a dolgozók. Hiába jár most már külön adóvisszatérítés a munkáltatói befizetések után, más cafetéria formákra jobban megéri elkölteni a keretet. Ez viszont azt eredményezi, hogy azok a dolgozók, akik maguk nem kezdték volna el a nyugdíj- vagy egészségpénztári befizetéseket, így már nem csak cafetériából, hanem a fizetésük egy részéből is elkezdtek ilyen formában félretenni. Ez a munkáltatói ösztönzés rendkívül fontos lenne, sajnos mégsincs számottevő hatása arra, hogy a magyar dolgozók felfedezzék ezt a megtakarítási formát, és éljenek az állam adta kedvezményekkel mondta el korábban a Pénzcentrumnak dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) elnöke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Maximum 100 ezer forintos adójóváírás

Azt sem szabad elfelejteni, hogy szintén 20 százalékos, de évente maximum 100 ezer forintos adójóváírás jár a Nyugdíj-előtakarékossági Számlára (NYESZ) befizetett megtakarítás után is. Ez a 20 százalék ugyanúgy vonatkozik továbbá a nyugdíjbiztosításra is, viszont itt az éves korlát 130 ezer forint. (Ehhez 650 ezer forint éves befizetés, tehát megközelítőleg havi 54 forintos befizetés szükséges.)

Amennyiben minden kedvezményes megtakarítást ki tudnánk használni, amelyre jár az állami támogatás (egészség- és nyugdíjpénztár, NYESZ és nyugdíjbiztosítás), az összes visszaigényelhető adójóváírás felső határa 280 ezer forint. Ezt 1,4 millió forintos éves befizetéssel lehetne elérni a különböző megtakarítási formákra járó támogatások igénybevételével (és természetesen kell hozzá 280 ezer forint befizetett szja az államkasszába).

Ez viszont valójában pontatlan megnevezés, mivel nem arról van szó, hogy adónk mértéke csökkenne ezzel az összeggel, hanem a már kifizetett adónkból kapunk vissza pénzt, ami közvetlenül a nyugdíj megtakarításunkra kerül jóváírásra. Tehát nem az történik, hogy nem fizetünk ki egy bizonyos összeget az adónkra, hanem hogy ténylegesen visszakapunk pénzt a már befizetett adónkból - írja a Nyugdijmaskepp.hu oldal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm