18 °C Budapest
elderly man inserting credit card to ATM outdoor

Nyugdíj utalás 2024 január: négy hét múlva érkezik az újabb utalás, már emelt összegben

2023. december 15. 07:14

Decemberben 2023-ban is már hó elején megérkeztek a nyugdíjak, mely könyebbséget jelenthet a karácsonyi vásárlásokhoz, viszont azt is eredményezi, hogy a decemberi és januári utalás között csaknem 6 hét telik el. Ez sok idősnek okozhat kellemetlenséget. Mutatjuk, mikorra várható januárban a nyugdíj utalás. A 2024. évi nyugdíjemelést követően januárban már emelt nyugdíjösszeg érkezik majd az időseknek.

A nyugdíjak és a nyugdíjakkal azonos módon utalandó ellátások folyósítása a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóság feladata. Az ellátások folyósítása mindig a tárgyhónapban történik. Az ellátásokat havonta, forintban utalják. Az ellátás készpénzben történő kézbesítése postai úton a Magyar Posta Zrt. közreműködésével, a jogosult által megadott címre történik. A bankszámlára utalás a jogosult által megjelölt belföldi pénzforgalmi szolgáltatónál vezetett olyan fizetési számlára (bankszámlára) történhet, amely felett a jogosultnak vagy törvényes képviselőjének rendelkezési joga van az Államkincstár honlapja szerint.

Amennyiben a nyugdíjasok postai kifizetést kértek, akkor az ellátások kézbesítésének ütemezését az adott hónapon belül a Magyar Posta Zrt. végzi el. A Posta az ellátásban részesülő személyeket a kézbesítési napokról rendszerint előző év november hónapban ún. Nyugdíjkifizetési naptár formájában tájékoztatja.

Nyugdíj utalás 2024. január - Mikor utalják a januári nyugdíjat 2024-ben?

Várhatóan 2024-ben is a hónap 12. munkanapjához legközelebb eső, azt megelőző munkanap a nyugdíj utalásának a napja, amely januárban éppen 12-re, péntekre esik. Így ezen a napon várható a nyugdíjak utalása.

Nyugdíjemelés 2024. január

A Magyar Közlönyben 2023. december 1-jén megjelent rendelet szerint a nyugdíjemelés mértéke 2024. januárban 6 százalékos lesz. Így már biztos, milyen összeggel számolhatnak a jogosultak jövőre. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíj kalkulátorával egyszerűen kiszámolható, mennyi lesz jövőre emelt nyugdíj összege, illetve mekkora lesz a 13. havi nyugdíj összege.

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora összeg várható 2024. januárban a 6 százalékos emelést követően, nincs más teendőnk, mint beírni a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorába a 2023. december havi nyugdíj összegét és a Kalkuláció gombra kattintani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor lesz nyugdíj utalás 2024-ben?

Már megjelentek a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok, melyeket a Magyar Államkincstár tett közzé. Ez alapján jövőre három hónapban érkezik majd korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget. Kiemeltük a rendkívüli hónapokat:

  • január 12. (péntek)
  • február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
  • március 12. (kedd)
  • április 12. (péntek)
  • május 10. (péntek)
  • június 12. (szerda)
  • július 12. (péntek)
  • augusztus 12. (hétfő)
  • szeptember 12. (csütörtök)
  • október 11. (péntek)
  • november 12. (kedd) (az esetleges novemberi nyugdíjkorrekcióval, januárig visszamenőleg)
  • december 3. (kedd)

Azok, aki postán kapják a nyugdíjat, jövőre is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat novemberben küldte ki a posta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm