18 °C Budapest
Close up photo of hands of the old lady who calculates her domestic finances by the calculator, with the cup of coffee a head.

Nyugdíjemelés 2024! Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pénzt kapnak a magyar nyugdíjasok januárban

2023. december 12. 13:05

Ahogy azt már októberben bejelentették, a 2024. évi nyugdíjemelés 6 százalékos lesz, ami egyben azt is jelenti, hogy a kormány továbbra is 6 százalékos éves inflációra számít jövőre. A 2024. évi nyugdíjemelésről szóló hivatalos rendelet végül december 1-jén jelent meg a Magyar Közlönyben, így már biztos, hogy 6 százalékos emelésre számíthat több mint kétmillió magyar hamarosan. A Pénzcentrum idén is elkészítette azt a nyugdíjkalkulátort, amellyel könnyedén ki lehet számítani, hogy pontosan mennyivel emelkedik 2024-ben a nyugdíj, ahogy azt is, mekkora lesz a 13. havi nyugdíj jövőre. Mutatjuk a pontos összegeket!

Nem csak az öregségi nyugdíj, számos más járandóság is 6 százalékkal emelkedik 2024-ben. Hogyha esetleg a jövő évi infláció meghaladná a 6 százalékot, akkor nyugdíjkorrekcióra kerülhet sor - akárcsak idén. A kormány a 2022-es év végén alábecsülte a 2023. évi inflációt, és 15 százalékkal emelte a nyugdíjakat januárban, ez kellett 3,1 százalékkal korrigálni most novemberben. Ilyen jövőre is előfordulhat, azonban az előzetes inflációs becslés szerint most év elejére egyelőre 6 százalékkal kapnak majd többet az idősek. Fontos, hogy az emelésre csak az jogosult, akinek 2023. december 31-ig nyugdíjjogosultságot szerez.

Nyugdíjemelés 2024. január

A Magyar Közlönyben 2023. december 1-jén megjelent rendelet szerint a nyugdíjemelés mértéke 2024. januárban 6 százalékos lesz. Így már biztos, milyen összeggel számolhatnak a jogosultak jövőre. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíj kalkulátorával egyszerűen kiszámolható, mennyi lesz jövőre emelt nyugdíj összege, illetve mekkora lesz a 13. havi nyugdíj összege.

A Pénzcentrum 2024-es nyugdíjemelés kalkulátor használata

Ahhoz, hogy kiderüljön, pontosan mekkora összeg várható 2024. januárban a 6 százalékos emelést követően, nincs más teendőnk, mint beírni a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalkulátorába a 2023. december havi nyugdíj összegét és a Kalkuláció gombra kattintani.

Mennyi lesz a januári nyugdíjemelés 2024-ben?

Mivel az emelés százalékos mértékű - ahogy írtuk korábban, 2024. januártól 6 százalékkal emelkednek a juttatások -, attól függ, mekkora összeget kap valaki, hogy eddig mennyi volt a nyugdíja. Az öregségi nyugellátás átlagos összege utolsó friss adataink szerint októberben 210 940 forint volt. Ez novembertől 3,5 százalékkal nőtt, elvileg 218 323 forintra. Tehát az átlagnyugdíj 231 422 forint körül alakulhat januártól a 6 százalékos emelést követően:

az átlagos nyugdíjösszeg 13 ezer forinttal nő 2024-ben.

Ez azonban csak az átlag! Akinek 150 ezer forint a nyugdíja, az például csak 9 ezer forintnyi emelésre számíthat, akinek viszont eléri a 300 ezer forintot a juttatása 18 ezer forint körüli plusz összeggel számolhat. A pontos, egyéni összeg kiszámításához érdemes használni a 2024. januári nyugdíj kalkulátort!

A fenti számítások az öregségi nyugdíjra vonatkoznak, azonban más járulékok, nyugdíjszerű ellátások esetén is, amelyeket a rendelet felsorol, ugyanúgy emelkednek. A Pénzcentrum 2024. januári nyugdíjemelés kalkulátora így nem csak öregségi nyugdíj kalkulátor, hanem az egyéb jogosultságok emelését is megmutatja, ha a járandóságot beírjuk a megfelelő helyre és a Kalkuláció gombra kattintunk.

Mennyi lesz a 13. havi nyugdíj 2024-ben? 13. havi nyugdíj kalkulátor 2024

A 13. havi nyugdíj összege megegyezik a 2024. januári nyugdíjemelést követően kapott összeggel. Pontosan akkora összegű nyugdíj, mint egy normál hónapra járó juttatás. A 13. havi nyugdíj a februári nyugdíjjal együtt érkezik. A pontos összeg attól függ, kinek mekkora lesz a nyugdíja 2024 januárjában. Ez könnyen kiszámolható a Pénzcentrum nyugdíjemelés kalulátorával.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mikor lesz nyugdíjemelés, nyugdíj utalás 2024-ben?

Már megjelentek a hivatalos nyugdíjfolyósítási dátumok, melyeket a Magyar Államkincstár tett közzé. Ez alapján jövőre három hónapban érkezik majd korábban a nyugdíj azoknak, akik bankszámlára kérték az összeget. Kiemeltük a rendkívüli hónapokat:

  • január 12. (péntek)
  • február 12. (hétfő) + 13. havi nyugdíj
  • március 12. (kedd)
  • április 12. (péntek)
  • május 10. (péntek)
  • június 12. (szerda)
  • július 12. (péntek)
  • augusztus 12. (hétfő)
  • szeptember 12. (csütörtök)
  • október 11. (péntek)
  • november 12. (kedd) (az esetleges novemberi nyugdíjkorrekcióval, januárig visszamenőleg)
  • december 3. (kedd)

Azok, aki postán kapják a nyugdíjat, jövőre is a Magyar Posta által kiadott kézbesítési naptárban megjelölt napon számíthatnak a nyugdíj érkezésére. A naptárakat novemberben küldte ki a posta.

Emelkedő juttatások 2024-ben

A rendelet szerint az öregségi nyugdíjon túl ugyancsak 6 százalékkal emelik januártól az

  • özvegyi nyugdíjat,
  • szülői nyugdíjat,
  • árvaellátást,
  • baleseti hozzátartozói nyugellátást,
  • mezőgazdasági szövetkezeti öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékot,
  • mezőgazdasági szakszövetkezeti tagok növelt összegű öregségi, munkaképtelenségi, özvegyi járadékát,
  • korhatár előtti ellátást,
  • szolgálati járandóságot,
  • átmeneti bányászjáradékot,
  • táncművészeti életjáradékot,
  • rokkantsági ellátást,
  • rehabilitációs ellátást,
  • baleseti járadékot,
  • bányászok egészségkárosodási járadékát,
  • fogyatékossági támogatást,
  • vakok személyi járadékát,
  • a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány által folyósított ellátásokról szóló kormányrendelet alapján folyósított ellátást,
  • polgármesterek közszolgálati járadékát,
  • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő rokkantsági támogatást,
  • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, valamint a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti árvák kiegészítő támogatását,
  • a honvédek jogállásáról szóló törvény szerinti, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény szerinti, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal
  • személyi állományának jogállásáról szóló törvény szerinti kiegészítő hozzátartozói támogatást,
  • a hadigondozásról szóló törvény alapján a Tny. 62. §-ában foglaltak szerint megemelendő rendszeres pénzbeli ellátásokat,
  • házastársi pótlékot,
  • házastárs után járó jövedelempótlékot,
  • nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékot,
  • nemzeti gondozási díjat és
  • azokat az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedésekkel vagy semmissé nyilvánított elítéléssel összefüggésben járó emeléseket és juttatásokat, amelyeknek a Tny. 62. §-ában foglaltak szerinti emelését kormányrendelet elrendeli.

Igazságtalan lehet a januári nyugdíjemelés 2024-ben?

Szakértők felvetései szerint nem biztos, hogy inflációkövetők maradnak a nyugdíjak ilyen emelések mellett. Emlékezzünk: 2023 januárjában 15 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ezt korrigálta a novemberi 3,1 százalékos nyugdíjemelés - mellyel év elejéhez képest a jelenlegi juttatások 18,5 százalékkal magasabbak. Csakhogy azt még nem tudni, mekkora lesz valójában az éves infláció. Ha 18,5 százalék vagy annál alacsonyabb, akkor a nyugdíjasok kompenzációja megtörtént, viszont ha magasabb, akkor hiába emelkedik 6 százalékkal a nyugdíj januárban - az a veszteség örökre elveszik az év végével.

A KSH legfrissebb adatai szerint az év első 11 hónapjára számított fogyasztóiár-index 118,7, a nyugdíjas fogyasztóiár-index 119,5 volt. Vagyis a nyugdíjasok a novemberi adatok szerint 1 százalékpontra vannak attól, amilyen emelést, korrekciót 2023-ban kaptak. Ha a nyugdíjas infláció nem csökken egy teljes százalékponttal decemberben, akkor megrövidítette őket az emelés.

Erre a nyugdíjemelési rendszerre fáztak rá tavaly is a nyugdíjasok: 2022. januárjában 5%-kal emelkedtek a nyugdíjak, majd az inflációt látva a kormány júliusban – januártól visszamenőleg – további 3,9%-os mértékű soron kívüli kiegészítő nyugdíjemelést hajtott végre. Ezután újabb korrekcióra volt szükség novemberben: akkor 4,5 százalékkal nőttek a nyugdíjak. Ez összesen 14 százalékos emelést jelentett. És mennyi volt ezzel szemben az éves infláció 2022-ben? 14,5 százalék. És mennyi volt a nyugdíjas infláció? 15,2 százalék! Ezek az adatok azonban már akkor derültek csak ki, amikor már a 2023. januári emelésen is túl voltak a nyugdíjasok. Így lesz ez jövőre is: az, hogy mennyi volt 2023-ban az éves infláció, csak januárban derül majd ki, amikor már késő lesz korrigálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm