20 °C Budapest
An elderly couple embracing, enjoying an outdoor meal with the family in a courtyard.

Durván jól jár, aki idén megy nyugdíjba: másfélszer több pénz is várhatja

2021. április 15. 10:15

Ugyanannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írta meg a Blikk.

A reálbérek növekedés miatt idén az utóbbi években tapasztalnál jóval nagyobb szorzószámokkal lehet nyugdíjba menni. Ennek következtében ugyannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írja a lap.

A nyugdíj kiszámításakor ugyanis ha magas a reálbér emelkedés, akkor a vele kiszámolt nyugdíj is több lesz, mégpedig egyik évről a másikra.

Idén ez az érték 9,7 százalék.

A témával kapcsolatban a lap megszólaltatta Jankovics Györgyit, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökét, aki elmondta, valamelyik évben jobban megy a szekér, a másikban kevésbé. „Előbbi esetén a magasabb bérek után magasabb járulékot fizetnek az emberek, míg egy kisebb kereset után kevesebbet” – magyarázta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem a kompenzáció, hanem a nyugdíjrendszer átalakítása jelentene megoldást, például a nyugdíjplafon bevezetése, azaz, hogy egy bizonyos összegű járulék fölött már ne lehessen többet befizetni. Így a nyugdíjak közötti hatalmas különbségek is megszűnnének

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20
Hello vidék  |  2021. szeptember 19. 07:29