20 °C Budapest
An elderly couple embracing, enjoying an outdoor meal with the family in a courtyard.

Durván jól jár, aki idén megy nyugdíjba: másfélszer több pénz is várhatja

2021. április 15. 10:15

Ugyanannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írta meg a Blikk.

A reálbérek növekedés miatt idén az utóbbi években tapasztalnál jóval nagyobb szorzószámokkal lehet nyugdíjba menni. Ennek következtében ugyannyi ledolgozott esztendő és hasonló bér mellett is akár másfélszer több nyugdíjat is kaphat, aki idén megy nyugdíjba, mint az, aki a korábbi években tette ezt meg – írja a lap.

A nyugdíj kiszámításakor ugyanis ha magas a reálbér emelkedés, akkor a vele kiszámolt nyugdíj is több lesz, mégpedig egyik évről a másikra.

Idén ez az érték 9,7 százalék.

A témával kapcsolatban a lap megszólaltatta Jankovics Györgyit, a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnökét, aki elmondta, valamelyik évben jobban megy a szekér, a másikban kevésbé. „Előbbi esetén a magasabb bérek után magasabb járulékot fizetnek az emberek, míg egy kisebb kereset után kevesebbet” – magyarázta.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem a kompenzáció, hanem a nyugdíjrendszer átalakítása jelentene megoldást, például a nyugdíjplafon bevezetése, azaz, hogy egy bizonyos összegű járulék fölött már ne lehessen többet befizetni. Így a nyugdíjak közötti hatalmas különbségek is megszűnnének

- tette hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?