25 °C Budapest
Itt a nyugdíjasok újabb segélykiáltása: egy millió idősnek a minimálbér fele sem jár

Itt a nyugdíjasok újabb segélykiáltása: egy millió idősnek a minimálbér fele sem jár

2020. december 14. 20:56

Nyílt levelet küldött a  Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) az Idősek Tanácsára, melyben együttműködést ajánlanak, és megfogalmazzák javaslataikat az idősek elszegényedésének megakadályozására. Emellett javasolják, hogy a szociális ágazatban dolgozók is kapják meg az egészségügyi dolgozóknak fizetendő 500 ezer forintos egyszeri juttatást. A levelet változtatás nélkül közöljük.

"Tisztelt Idősek Tanácsa!

Mindenekelőtt le szeretnénk szögezni, hogy egy hajóban evezünk.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsát (NYUSZET) működtető 7 nagy nyugdíjas érdekképviselet mintegy 300 ezer tagja nevében több alkalommal tett javaslatokat (az Idősek Tanácsának is) időskorú honfitársaink gazdasági, szociális és egészségügyi gondjainak enyhítése érdekében. Sajnáljuk, hogy mindeddig nem nyílt módjuk ezek érdemi megválaszolására.

Mivel a járványhelyzet tovább rontotta a társadalom számos csoportjának, köztük az időseknek a helyzetét, továbbá látva aktivitásukat az idősek által követelt, majd rövid időn belül felfüggesztett vásárlási idősávok ügyében, a NYUSZET felajánlja együttműködését több, reméljük Önök által is hasonlóan fontosnak ítélt probléma legalább részleges megoldása érdekében.

Javasoljuk annak megvitatását a Tanácsban, hogy:

 

  • egyszeri, 50 ezer forintos juttatást kapjanak a 150 ezer Ft alatti ellátásban részesülő nyugdíjasok. Támogatjuk, ha ezen belül a havi 100 ezer Ft-ot meg nem haladó összegű nyugdíjban részesülők "kiemelt összeget" kapnának. (Létszámuk mintegy 1,5 millió fő!)
  • amennyiben az inflációkövető nyugdíjemelés megmarad 2021-ben is, akkor a tervezett átlagos 3%-os emelés helyett 3%-os, de legalább 5.000 Ft-os emelést javasolunk.
  • Az állami fenntartású ápoló-gondozó otthonokat sújtó munkaerőhiányról kiadott adatokból kiderül, hogy rendszerszintű szakmai munkaerőhiány sújtja az állami idős, fogyatékos és pszichiátriai otthonokat, ami a lakók ellátását és a biztonságos munkakörülményeket is veszélyezteti. Ezért a szociális ágazatban dolgozók is kapják meg az egészségügyi dolgozóknak fizetendő 500 ezer Ft-os egyszeri juttatást!

Tisztelt Idősek Tanácsa!

 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bizonyosak vagyunk abban: Önök is tisztában vannak vele, hogy napjainkban az amúgy is nehéz sorsú kisnyugdíjasok, egyedülállóak, betegséggel és ellátatlansággal küszködők a COVID járvány, valamint az elszabaduló élelmiszerárak következtében az eddigieknél is nyomorultabb körülményeket kénytelenek elszenvedni.

Bízunk benne, hogy ha az Idősek Tanácsa elfogadja a fentiekben felsorolt javaslatokat, az utóbbi idők sikeres tevékenységéhez hasonlóan e téren is eredményeket érhet el a Kormánynál.

Az Önökkel való együttműködésre mindig készen,

tisztelettel:

a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa és tagszervezetei"

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?