16 °C Budapest

Elkaszálták a nyugdíjasok mestertervét: nem lesz népszavazás egy kérdésben sem

MTI
2020. február 18. 16:27

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület elnöke által benyújtott népszavazási kérdéseket keddi ülésén.

Az NVB-hez Karácsony Mihály nyújtotta be a négy kérdést. Az elsővel azt akarta elérni, hogy az év elején esedékes nyugdíjemelésnél egyenlő arányban vegyék figyelembe "a költségvetési törvényben előre jelzett fogyasztói árindex és a bruttó bér- és keresettömeg nagyságát". Az NVB tagjainak többsége szerint a kérdés nem hitelesíthető, mert a központi költségvetés módosítására irányul, ám erről nem lehet népszavazást tartani, és nem felel meg az egyértelműség követelményének sem.

A második kérdés azt szorgalmazta, hogy az Országgyűlés hozza létre az idősek jogainak biztosa intézményét. Az NVB egyhangú döntése szerint a kérdés nem hitelesíthető, mert az alaptörvény módosítását igényelné, abban ugyanis fel vannak sorolva, mely tisztségeket választja az Országgyűlés, de ezek között nem szerepel az idősügyi biztos. Emellett érinti az Országgyűlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdést, amelyről szintén nem lehet népszavazást tartani, továbbá nem felel meg az egyértelműség követelményének, ugyanis nem tisztázza, hogy a kezdeményező Országgyűlés általi választással vagy hatóság részeként szeretné az új biztosi intézmény létrehozását.

A harmadik kérdés azt célozta, hogy módosuljanak az év elején esedékes nyugdíjemelés szabályai, és "a nemek, a lakóhely, valamint a nyugdíjba vonulás időpontja szerint is meglévő öregségi nyugellátások közötti különbségek" csökkentése érdekében az érvényes és eredményes népszavazást követő három évben az öregségi nyugdíjemelés valamennyi jogosultnak azonos összegű legyen. Az NVB egyhangú döntése szerint a kérdés azért sem hitelesíthető, mert tulajdonképpen két kérdést tartalmaz, így nem felel meg az egyértelműség követelményének, és megtévesztő is.

A negyedik kérdés arról szólt, hogy az öregségi nyugdíj összegének megállapításánál "az egészségügyi dolgozók mellett valamennyi munkavállalónál kiegészítő szolgálati időként vegyék figyelembe a heti negyven órát meghaladó, önként vállalt többlet munkavégzést". Az NVB egyhangú döntése szerint a kérdés a központi költségvetést érinti, ezért nem hitelesíthető, emellett megtévesztő, és nem felel meg az egyértelműség követelményének sem, mivel a választópolgárok nem látják át döntésük következményét, például a járulékfizetés növekedését. Az NVB határozatai nem jogerősek, azok ellen a Kúriához lehet fordulni jogorvoslatért.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem