16 °C Budapest

Közeleg a nyugdíjkatasztrófa: tudjuk, mit kéne tennünk, mégsem tesszük

2019. április 12. 13:03

A magyar lakosság elenyésző, mindössze 8 százaléka tervez az elkövetkezendő 4-5 évben nyugdíj célra félretenni, mindeközben a társadalom felét továbbra is az élethosszig tartó munka réme tartja rettegésben. Ugyanakkor a fiatalok egy része már tudatosan készül az aktív munkával töltött évek utáni időszakra, de van még hová fejlődni a nyugdíj célú öngondoskodás kérdésében.

Minden egyes életszakasznak megvannak a maga prioritásai. Ahogy az ember idősödik más és más célok kerülnek fókuszba, így például a karrier megalapozása, családalapítás, a gyermekek, unokák támogatása. Az ilyen komoly életcélok azonban tudatos előregondolkodást, anyagi tervezést is jelentenek. A magyar társadalom mindössze 8 százaléka tervez anyagi tartalékot képezni az elkövetkezendő 4-5 évben gyermekeik, unokáik számára - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexből. Hasonló a helyzet a nyugdíjas évekre való előtakarékoskodással is, a válaszadók szintén mindössze 8 százaléka gondol arra, hogy rövidtávon tesz az anyagilag kiegyensúlyozottabb nyugdíjas évei érdekében.

Holott az időskorral szembeni elvárások igencsak negatív képet rajzolnak a társadalom fejében. A kutatás szerint az aktív korú lakosság 48 százaléka kimondottan küzdelmesnek, vagy kilátástalannak tartja az átlag magyar nyugdíjas helyzetét. A fiatalabb Y generáció - a jelenlegi húszon- és harmincévesek - sem gondolkozik pozitívabban az idősekkel kapcsolatban, az ebbe a korcsoportba tartozó megkérdezettek 56 százaléka vélekedik ugyanígy. A fiatalok többsége az elképzeléseik szerint nem éppen kecsegtető jövő elkerülése érdekében az élethosszig tartó munka gondolatával igyekszik megbékélni.

Vannak azonban közöttük olyanok, akik már sokkal tudatosabban gondolkodnak a saját nyugdíjaskorukról, mint az átlagember. Az Y generáció tagjai közül megkérdezettek mintegy fele (47 százalék) úgy gondolja, hogy már huszonéves koruk elején érdemes elkezdeniük a nyugdíj célú öngondoskodást, míg az összes aktív korú megkérdezett mindössze 38 százaléka gondolkodik hasonlóképp. És egyre többen vannak azok, akik már konkrét lépéseket tesznek a boldog nyugdíjas évek irányába. Az OTP Nyugdíjpénztárhoz 2018-ban újonnan belépő tagok közül a huszonéves korosztály képviseltette magát a legnagyobb számban. A legnépesebb halmaz a 28 éves fiatalokból tevődik össze, akik közül tavaly közel 200-an léptek be az ország legnépesebb nyugdíjpénztárához.

A nyugdíjas évek lehetőséget teremtenek az olyan vágyak, tervek megvalósítására, amelyekre a munkával töltött évek alatt nem jutott időnk, alkalmunk. Amikor erre az időszakra gondolunk, a pihenés, a családdal, barátokkal töltött minőségi idő jut eszünkbe, az azonban, hogy anyagilag is felkészültek legyünk, amikor ez az életszakasz eljön, sokaknál hátrasorolódik a fontossági listán. Mi arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a nyugdíjaskor nem az életpálya végét kell, hogy jelentse, ahhoz azonban, hogy a nyugdíjálom valóra válhasson nem érdemes átaludni az aktív éveket. Örömmel látjuk, hogy egyre több fiatal tervezi tudatosan a jövőjét hosszabb távon is és bízunk benne, hogy ez a tendencia továbbra is megmarad

- mondta el Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár ügyfélkapcsolati és szolgáltatási főosztályvezetője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem