7 °C Budapest

Demjén Rózsi: "eltűntek a kimutatások, lenyúlták a nyugdíjakat"

2017. december 22. 14:00

Számtalan művészről tudhattuk meg idén, hogy mennyi a nyugdíja, melyekkel legtöbbször nincsenek megelégedve az agg előadók. Nézzük, pontosan kiről, mi derült ki idén, és milyen kilátásai vannak teljes egészében a nyugdíjrendszernek.

A hazai panaszkultúra a művészek körében is megfigyelhető. Sok mulattató az élet császára volt fénykorában, ám nyugdíjas éveiben szembesült azzal, hogy a nem foglalkoztatásból adódó jövedelmek nem egészen úgy számítanak bele a nyugdíjba, ahogy arra számítottak.

Koós János: 67 000 forint

A művész a Blikknek nyilatkozott nem éppen mesés nyugdíjáról:

Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen

- mondta el Koós.

Demjén Rózsi: 48 500 forint

Rózsi is megemlítette az Országos Rendezői Irodát (ORI) lapnak, szerinte azért ilyen csekély a nyugdíja, mert az intézet "lenyúlta a zenésznyugdíjakat". 

Meggyőződésem, hogy ezek a kimutatások nem véletlenül tűntek el. Az egykori illetékesek egész egyszerűen nem fizették be a levont járulékokat, magyarul lenyúlták a zenésznyugdíjakat

- nyiltakozta a zenész a Blikknek.

Ezt egyébként az Interkoncert egykori vezetője tagadta.

Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- közölte az újsággal Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

Wahorn András: 51 000 forint

A művész a HírTV egyik műsorban árulta el, hogy ennyi a nyugdíja.

Pásztor Erzsi: 120 000 forint

A Szomszédok című legendás hazai sorozat Janka nénije a Best magazinnak nyílt meg anyagi helyzetéről

Eddig 120 ezer forint volt, most kicsit felemelték, de még így sem elég semmire. Egyedül vagyok, nincs, akire támaszkodhatok, ha mondjuk történik velem valami, fogalmam sincs, miből fogok megélni. Volt, hogy jól kerestem, de világéletemben szétosztogattam a családom tagjai között a pénzem

- nyilatkozta a lapnak.

Bangó Margit: 70 000 forint

A magyar nóta és a cigányzene nagyasszonya a Story magazinnak beszélt arról, hogy miért dolgozik még mindig.

Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (...) 70 ezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell

- mondta a lapnak.

Nagy Feró: 42 600 forint

A nemzet csótánya a Riposnak adott hangot elégedetlenségének.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ha nem lenne félretett pénzem és nem lennének fellépéseim, éhen halhatnék. Az utóbbi évben 41 ezer forintról 42 600 forintra emelkedett a nyugdíjam. Ez igazán jelentős

- mondta el cinikusan.

Lang Györgyi: 80 000 forint

A PaDöDő tagja, aki lassan 10 éve kényszerült kerekesszékbe, az Esti Frizbiben nyilatkozott egészségügyi állapotáról és a nyugdíjáról is. Az énekes elmondta, hogy szklerózis multiplex-szel él együtt, 22 évig tünetmentes volt, ma viszont már a napi rutinfeladatokban is segítségre szorul.

Nyolcvanezer forint a nyugdíjam, de ez rockernyugdíjnak számít. A szerzői jogdíjakból és az egyéb eseményekből van még bevétel

- közölte a műsorban.

Mi lesz a te nyugdíjaddal?

Ha nem teszel félre tudatosan pénzt, te is úgy járhatsz, mint a fenti sztárok, azzal a különbséggel, hogy még az is előfordulhat, tőled rendesen vonták a nyugdíjjárulékot. Ennek az az oka, hogy Magyarországon egyre kevesebb aktív korú munkavállalóra jut egyre több nyugdíjas, és a közhiedelemmel ellentétben, az általad befizetett nuygdíjjárulékot az állam nem teszi félre neked, hanem odaadja a jelenlegi nyugdíjasoknak.

Ennek megfelelően, a nyugdíjakat minden várakozás szerint csökkenteni fogják a következő évtizedekben, ellenkező esetben felborulna az államkassza. Így, ha nem szeretnéd, hogy anyagi problémáid legyenek időskorban, fontos, hogy már most elkezdj takarékoskodni.

Egy októberben publikált, 1000 fős reprezentatív mintán végzett nyugdíjpénztári kutatásban a megkérdezett munkavállalók mintegy fele nyilatkozott úgy, hogy nem tesz félre a nyugdíjas évekre, holott fontosnak tartja az öngondoskodás kérdését. A válaszadók között a 10 000 forint alatti átlagos havi pénztári befizetések domináltak, azonban a legtöbb válaszadó úgy vélte: a boldog nyugdíjas évek eléréséhez ennek négyszeresét kellene félretenni.

A munkáltatóknak kulcsszerep jut a foglalkoztatottjaik nyugdíj célú öngondoskodásának ösztönzésében, hiszen a munkavállalók a kutatás szerint számítanak a támogatásra. Annak érdekében, hogy egyre tudatosabban foglalkozzanak a jövőjükkel, 69 százalék azt szeretné, ha a munkáltató is kiegészítené a megtakarításait, 61 százalék pedig szívesen venné, ha a foglalkoztató a nyugdíjpénztári befizetéseiben is részt venne.

Az állam egyébként adókedvezmény formájában támogatja a nyugdíj célú előtakarékosságot, a különböző lehetőségekről ebből a videóból tájékozódhatsz:

{{EMBED:https://www.youtube.com/embed/Wbuwszfz7Ok?rel=0}}

Borítókép forrása: MTI Fotó / Soós Lajos

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm