26 °C Budapest
TOP 5 nyugdíjkedvezmény: már ezért is pénzt kapnak az idősek?

TOP 5 nyugdíjkedvezmény: már ezért is pénzt kapnak az idősek?

2016. április 19. 11:09

Fürdő, múzeum vagy színház - számos helyen várják kedvezmények a nyugdíjasokat. Ez alkalommal az időseknek járó engedményekből válogattunk és összegyűjtöttük 5 olyan kedvezményt, amit egy nyugdíjasnak sem lenne szabad kihagyni.

Bár az átlagnyugdíj összege 109 ezer forint, a magyar nyugdíjasoknak mégis több mint a fele havonta 100 ezer forintnál is kevesebből él. Vagyis a nyugdíj a legtöbbeknek csak az elsődleges szükségleteik kielégítésére elég. Nem véletlen, hogy rengeteg helyen várják kisebb-nagyobb kedvezményekkel az időseket. Ezekből az engedményekből szemezgettük és választottuk ki a legjobbakat.

1. Nyugdíjas kártya

Kevesen tudják, de a Nyugdíjasok Országos Szövetségének (NYOSZ) tagjai egy sorszámozott vonalkóddal ellátott kártyát kaphatnak, amely országszerte számos üzletben, és szolgáltatónál nyújt 5-10 százalékos kedvezményt.

Ezzel a kártyával szeretnénk támogatni a nyugdíjasokat, hogy hatékonyabban tudják elkölteni a pénzüket, ha már a nyugdíjak színvonala alig emelkedik

- mondta el a Pénzcentrumnak Némethné Jankovics Györgyi, a NYOSZ elnöke.

Várhatóan május végétől a szervezet tagjai (alacsony tagdíj ellenében) ingyen kapják ezt a kártyát, ami egyben tagkártyaként is funkciónál majd. (Jelenleg a kedvezménykártya éves díja 250 forint).

2. Utazási kedvezmények

A MÁV és a VOLÁN járatain a nyugdíjasok 50 százalékos kedvezménnyel utazhatnak évente 16 alkalommal, és 90 százalékos kedvezményt kaphatnak 2-szer egy évben. De lehetőség van a két 50 százalékos kedvezmény összevonására is több 90 százalékos engedmény elérése érdekében.

A fővárosi buszokon, villamosokon nyugdíjas bérletigazolvánnyal utazhatnak az idősek, aminek az ára 250 forint. A havi Budapest-bérlet nyugdíjasoknak pedig 3 330 forint. De legyen szó bármilyen utazási kedvezményről, ezeknek az igénybevételéhez szükség van az "ellátottak utazási utalványának bemutatására."

A járatokon a 65. év feletti nyugdíjasok ingyen utazhatnak.

3. Üdülés

Bár idén már nem lehet jelentkezni, de jövőre érdemes lehet megjegyezni, hogy az Erzsébet-program keretében a nyugdíjasok pályázhatnak kedvezményes üdülési lehetőségekre és kedvezményes fürdőbelépőkre.  Bár a helyek hamar elfogynak, megéri próbálkozni ugyanis 5 000 forint önerő befizetése mellett az elő-és az utószezonban pihenhetnek a pályázatok nyertesei. A kedvezményes fürdőbelépő pedig 2 500 forintba kerül és országosan mintegy 80 fürdő igénybevételét biztosítja.

De azoknak sem szabad elkeseredni, akik idén lemaradtak és nem jutottak kedvezményes üdülési lehetőségez, ugyanis számos szálláshely kínál ma már külön a nyugdíjasok számára kedvezményes pihenési lehetőséget.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

4. Gyógyfürdő ellátás

A nyugdíjasok országszerte számos fürdőbe válthatnak kedvezményes belépőt. Emellett azonban érdemes lehet kihasználni, hogy néhány fürdőgyógyászati ellátást is kedvezményesen igénybe vehetnek, ugyanis bizonyos ellátások árához tb támogatás jár, ha azt egy szakorvos írja elő. Ide tartozik például:

  • a gyógyvizes gyógymedence,
  • az iszappakolás,
  • az orvosi gyógymasszázs,
  • vagy a víz alatt csoportos gyógytorna.

A gyógyászati ellátásokért fizetendő ár intézményenként változhat, ugyanis a fürdők egyéni árszabást alkalmazhatnak.

5. Színház/mozi

Nem szabad elfeledkezni a szórakozásról sem. A Nemzeti Színházba például játszóhelytől és szektortól függetlenül a nyugdíjas-igazolvány felmutatásával 25 százalékos kedvezmény jár. De a mozikba is kedvezményesen mehetnek a nyugdíjasok. A Cinema City hálózatában például Budapesten az 1 620 forintos teljes árú jegy helyett mindössze 1 180 forintot kérnek el a nyugdíjasoktól.

Mennyit fordítanak a magyar nyugdíjasok a pihenésre?

Egy korábban készített felmérésből kiderült, a magyar nyugdíjasok rezsire és mindennapi élelmiszerre költenek a legtöbbet, előbbire jövedelmük 27,7 százalékát, utóbbira pedig 24,6 százalékát fordítják. Az EU-s átlaghoz képest a magyar nyugdíjasok arányaiban jóval több pénzt, havi jövedelmük 8,6 százalékát (EU-s átlag: 4,6) fordítják egészségügyi kiadásokra.

A rezsi, élelmiszer és egészségügy után a pihenés és kultúra következik a költekezési sorrendben, ez a havi kiadásaik 7,1 százalékát teszi ki, kissé lemaradva az uniós átlagtól, ami 8,2 százalék. A könyvekre, újságokra pedig jövedelmük 1,2 százalékát fordítják.

NEKED AJÁNLJUK
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?