Jó hírt kaptak a leendő nyugdíjasok

2016. január 21. 19:03

Jól döntöttek azok a leendő nyugdíjasok, akik a magánnyugdíjpénztárakban maradtak, a négy megmaradt pénztár ugyanis az önkéntes pénztárak teljesítményét is felülmúlta 2015-ben. Volt olyan magánpénztári portfólió, amellyel akár 9%-os éves hozamot is zsebre tehettünk, miközben az önkéntes pénztáraknál a legjobb teljesítmény 6,5% volt. A magánkasszák idén is küzdenek a túlélésért, de a tavalyi hozamokat látva a tagok többsége biztos nem hezitál sokat, amikor a tagdíj befizetéséről dönt.

6 százalék feletti hozam az önkéntes kasszáknál

Az MNB 2014-re vonatkozó Aranykönyve szerint a tíz legnagyobb önkéntes nyugdíjpénztár közel 910 milliárd forintnyi vagyont kezelt, ezek közül is az öt legnagyobb 100 milliárdot meghaladó pénztári vagyonnal rendelkezett. A jegybank listája alapján megnéztük, hogy a legnagyobb önkéntes pénztárak milyen teljesítménnyel zárták a 2015-ös évet.

A legjobb három tavalyi hozam mind 6 százalék felett alakult:

 • A legjobb teljesítményt 2015-ben a Honvéd pénztár Növekedési portfóliója nyújtotta 6,5%-os éves hozammal.
 • Közel azonos, 6,45%-ot ért el az OTP pénztárának Növekedési portfóliója, ezt követte
 • a Pannónia szintén Növekedési portfóliója 6,16%-kal.

Összességében jó évet zártak az önkéntes pénztárak, de voltak persze olyan portfóliók is, amelyek 1%-os éves teljesítményt sem értek el. Ezek a Prémium pénztár Fiatalos Lendület, és az Allianz Klasszikus és Szolgáltatási portfóliója 0,5-1 százalék közötti teljesítménnyel, bár az 1 százalék körüli hozamot elérő portfóliókról általában elmondható, hogy jellemzően pénzpiaci és kockázatkerülőbb befektetéseket tartanak.

Ugyanakkor a kockázatkerülőbb és óvatosabb portfóliókról is elmondható, hogy nagyjából hozták a lakossági állampapírok éves hozamát, de 5% feletti teljesítményt csak a kockázatvállalóbb portfóliókkal lehetett elérni.

(Az Aegon esetén csak 2015. szeptember 30-áig rendelkezünk hozamadatokkal. Az Aegon önkéntes pénztára elszámoló egységen alapuló nyilvántartási rendszert vezetett be, ezért október 1-től a közölt árfolyam 1 Ft-ról való indulása miatt az adatok nem összehasonlíthatóak az eddigi árfolyamadatokkal.)

Több változtatással is barátkozhatnak a pénztártagok: a nemrég elfogadott törvény szerint, a pénztárak ezentúl járadék formájában is teljesíthetnek kifizetést a tagok felé. A járadékszolgáltatási kötelezettség azonban nem vonatkozik azokra a pénztárakra, amelyeknek a taglétszáma nem éri el az 1000 főt. Emellett további újítás, hogy a korábbi egy helyett egyszerre több portfóliót is választhatnak a pénzük elhelyezéséhez a tagok.

A magánpénztárak vitték a prímet

Az önkéntes pénztárak tavalyi teljesítményét messze lekörözték a magánnyugdíjpénztárak. Ez esetben mind a négy megmaradt pénztárnál három azonos elnevezésű portfólió közül választhattak a tagok, így megnéztük, hogy az egyes kategóriákban melyik pénztár volt a legjobb. A kockázatkerülőbb, klasszikus portfóliók közül a legjobb éves hozamot az MKB portfóliója érte el 3,33 százalékkal. A nagyjából azonos mértékben kötvényekbe és részvényekbe fektető kiegyensúlyozott portfóliók közül a Horizont terméke mutatta fel a legjobb teljesítményt 6,15 százalékkal, a kockázatosabb növekedési portfóliók között pedig a Budapest győzedelmeskedett 8,94 százalékos hozammal. A pénztárak közül egyébként a Budapest volt az egyetlen olyan pénztár, amelynél mindegyik portfólió legalább két másik pénztár hozama felett teljesített.


Tavaly a pénztárak szorgos befizetéseinek eredményeképp a pénztárak megmenekültek a végelszámolástól, miután a törvényi kötelezettségnek eleget téve, hat hónap átlagában legalább két hónapon keresztül a taglétszám nem csökkent 70% alá. Ebben az évben sem lesz kevesebb dolguk a pénztáraknak, a honlapjukon már kivétel nélkül buzdítják a tagjaikat arra, hogy fizessék be az éves tagdíjat a pénztárhoz, amelynek mértéke egyik esetben sem változott, tehát

 • a Budapestnél évi 2400 forint,
 • a Horizontnál 6000 forint (ennek és a működési támogatásnak a mértéke a februári közgyűlést követően változhat),
 • az MKB-nál 12 000 forint (tehát havi 1000 forint), míg
 • a Szövetségnél 4800 forint.

Ami nem változott, hogy az MKB továbbra is havi befizetésre buzdítja a tagjait, a többi pénztár viszont az egyösszegű befizetés mellett teszi le a voksát. Úgy tudjuk, hogy a Budapestnél már 2016-ra is megvan a 70 százalékos os tagdíjfizetői arány.

A tagdíjak mellett látszólag nagy hangsúlyt helyeznek a pénztárak a működési támogatásokra is, miután a befizetett tagdíjakból levont 2,5 százalékos rész nem elég a pénzárak működési költségeire. A kért működési támogatások 6000-12 000 forint között szóródnak:

 • a Budapest a 2400 forintos éves tagdíj mellett 6000 forintnyi,
 • a Horizont 6000 forint tagdíja mellett további 6000 forintnyi,
 • az MKB a 12 000 forintos éves tagdíj mellett további 12 000 forintnyi, míg
 • a Szövetség a 4800 forint mellett évi 8000 forintnyi működési támogatást kér tagjaitól.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?