15 °C Budapest

Magyar nyugdíjasok tízezrei tűntek el: mi lehet a magyarázat?

Pénzcentrum
2015. július 16. 05:45

Míg az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat, addig hozzátartozói nyugdíjat egyre kevesebben kapnak. Évente tízezerrel csökken a számuk, vajon mi lehet ennek az oka?

Az idén januári adatok alapján hazánkban több mint 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, az elmúlt négy évben számuk csaknem 300 ezerrel növekedett. Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 60 év feletti korosztály létszáma 1869 óta megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon. Míg az 1990-ben a 60 év felettiek a népesség 18,9 százalékát tették ki, addigra ez a szám 2014-re 24,4 százalékra emelkedett.

A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.

Hozzátartozói nyugdíjak

Míg az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat, addig hozzátartozói nyugdíjat egyre kevesebben kapnak.

2011-ben a hozzátartozói nyugdíjban részesülők száma 223 893 fő volt, 2015-ben már csak 167 201. Minden évben csaknem 10 000 fővel csökkent a létszámuk. Továbbá a hozzátartozói nyugdíjban részesülők között mindig többségben voltak a nők. Az idei év januárjában csupán 41 ezer férfi kapott ilyen nyugdíjat, ellenben a nők létszáma ennek közel háromszorosa: 125 ezer fő volt.

Miért kapják egyre kevesebben?

A hozzátartozói nyugellátások létszámának elmúlt évekbeni visszaesése több tényező együttes hatásának következménye.

- válaszolta lapunk megkeresésre Rézmovits Ádám, az ONYF Közgazdasági és Nyugdíjelemzési Főosztályvezetője.

A főosztályvezető elmondása szerint fontos tényező, hogy az aktív korúak halálozási mutatói egyre kedvezőbbek, ami csökkenti az árvaellátásokat és az özvegyi nyugdíjak számát is. Másfelől pedig az időskorúak egyre nagyobb hányada részesül saját jogú nyugdíjban, így a saját ellátásuk mellett házastársuk halálakor csak kiegészítő özvegyi nyugdíjat kapnak - ez pedig nem növeli az ellátottak létszámát.

Ezen felül az özvegyi nyugdíjak döntő hányadát nők kapják, akiknek a részaránya az öregségi nyugdíjakon belül fokozatosan emelkedik. Az árvaellátás csökkenéséhez pedig az érintett korosztály létszámcsökkenése is hozzájárul, hiszen a születésszám csökkenés volt megfigyelhető az elmúlt 1-2 évtizedben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kinek jár?

Hozzátartozói nyugdíjat a meghatározott szolgálati idő megszerzése után a biztosított (volt biztosított) hozzátartozója kaphat. Ilyen lehet az: özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj:

  • Özvegyi nyugdíjat kaphat: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és élettárs is, amennyiben eleget tesz a törvényben leírt feltételeknek.
  • Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

  • Szülői nyugdíjra az jogosult, akinek gyermeke öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek gyermeke haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte.

Megváltozott munkaképességűek nyugellátása

A megváltozott munkaképességűek száma is évről évre egyre kevesebb, itt azonban fontos kiemelni, hogy a 2011-es adatok a rehabilitációs járadék és a rokkantsági nyugdíj együttes számát, míg 2012-2014-ig kizárólag a rehabilitációs járadékban részesülőket tartalmazzák.

{{EMBED:infogram_0_megvaltozott_munkakepesseg_nyugdijban_reszesulok_szama}}

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm