Nagyon fontos nyugdíj-levelet visz a postás

Nagyon fontos nyugdíj-levelet visz a postás

Pénzcentrum
2014. augusztus 25. 11:43

400 ezren kapnak levelet a nyugdíjbiztosítótól. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság azért keres fel ennyi embert, hogy egyeztesse velük nyugdíjbiztosítási adataikat.

Fontos nyugdíj-leveleket visz a postás az 55-59 éveseknek, összesen mintegy 400 ezer embernek. Augusztus 25-től kezdik ugyanis a nyugdíjbiztosítás nyilvántartás adatainak egyeztetését és a szolgálati időjogosultsági idő igazolását.

Első körben körülbelül kétezer levelet adtak fel - hangzott az az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) sajtótájékoztatóján, de két év alatt 400 ezer, 1955 és 1959 között született személyt értesítenek majd.

Az új szolgáltatás keretében minden biztosított a lakóhelye szerinti megyei nyugdíjbiztosítási igazgatóságtól először egy előzetes tájékoztató levelet kap az adategyeztetésről és a szükséges tudnivalókról. Ezután egy részletes kimutatást küld a hivatal azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a rendszerben tárolt.

Ez lesz a részletes kimutatásban:

  • a biztosításban töltött időszakok
  • egyéb szolgálati idők
  • nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők
  • foglalkoztatók adatai
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék
  • azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék- illetve nyugdíjjárulék fizetés.


Mészáros József az ONYF főigazgatója elmondta, hogy az eljárás lényege, hogy egy esetleges probléma még időben derüljön ki, ne az ellátás igénybevételekor, már minden korán a helyére kerüljön. Sokan valószínűleg az adategyeztetés során szembesülnek majd azzal, hogy munkáltatójuk nem jelentette be őket. A járulékcsalást nem a biztosított követi el, hanem a munkáltató - tette hozzá a főigazgató.

Ebből lesz az egyéni nyugdíjszámla?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mészáros József a sajtótájékoztatón nem reagált érdemben arra a kérdésre, hogy ez a rendszer alkalmas lenne-e arra, hogy mindenkinek saját, egyéni "számlája" legyen. Elmondása szerint ez a feladat a jogalkotókra vár.


Kissné Veres Ilona
főosztályvezető elmondása szerint az adategyeztetés mindenkire ki fog terjedni. Ugyanakkor korcsoportokra bontva történik meg az értesítés, így először az 1955 és 1959 között születettek fognak a napokban levelet kapni (egy ötéves korcsoport kiértesítésére két év áll endelkezésre). Ebben a korosztályban négyszázezer személyt értesítenek majd. A levélben tájékoztatják az ügyfelet arról is, hogy ha nem akar mindent papíron kapni, akkor lehetősége van innentől kezdve mindent elektronikusan intézni.

90 napunk lesz a levél kézhezvételét követően arra, hogy jelezzük, ha valamit nem találunk rendben.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy voltak olyan adatszolgáltatások, amelyeket nem pontosan küldtek be.Vannak olyan szolgálati időnek minősülő időtartamok is, amelyek nem szerepelnek a nyugdíjbiztosító nyilvántartási adatbázisában, mert azokat nem a foglalkoztatónak kellett jelenteni. Ilyen például a felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a nem munkaviszony alatt töltött sorkatonai idők.

A hivatal a szükséges dokumentumok beszerzésében is segít, például ha elveszett a katonakönyv, és az az időszak nincs benne a kimutatásban. Az észrevételek alapján végül lefolytatják az eljárást, és a végén határozatot hoznak a nyilvántartásba történő bejegyzésről.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc
32. hét
Augusztus 10.
Lusta nap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?