2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Teljes adókedvezményt kapnak ezek a magyar nők: mennyibe kerül az nekünk?

  • Portfolio
  • 2020. január 10. péntek 12:03

A kormány a háromgyerekes családanyákra is kiterjeszti a személyi jövedelemadó mentességet, ők egész életükben mentesülnek majd az szja-fizetés kötelezettsége alól. Ennek jelentős hatása lesz a költségvetésre is.

Az országban 38 ezer négygyerekes, és 136 ezer háromgyerekes család van a KSH adatai szerint, így a támogatottak köre 4-5-szörösére nő - írja a Portfolio. Sok esetben azonban ezek az anyák nem aktív keresők, így nem érint automatikusan mindenkit az szja-mentesség.

Ráadásul ezek a nők még munkaképes korban is nagyon inaktívak a munkaerőpiacon, azaz kevés szja-jövedelmet szereznek. A háromgyerekes nők azonban aktívabbak, tehát a költségvetési hatás is jelentősebb lehet. A portál számításai szerint az évezred elején a háromgyerekes szülők aktivitási rátája 68 százalék volt, a négygyermekeseké 33.

Növeli a hatást, hogy a háromgyerekes nők több ideig is jelen vannak a munkaerőpiacon, mert a gyerekvállalás időszaka rövidebb, és a munkábaállás lehetősége is nagyobb. Összességében ez azt jelenti, hogy az új intézkedés több pénzt hagy a családoknál, a költségvetésre gyakorolt hatása akár tízszerese is lehet a négygyermekes anyák támogatásához képest. Ez - csak nagyon durva első becsléssel - azt jelentheti, hogy a tavalyi konvergenciaprogram számából kiindulva 25 milliárd forintról jövőre akár 200-300 milliárd forintra is emelkedhet a sok gyereket vállaló nők állami támogatása.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.