2020. január 24. péntek Timót

Teljes adókedvezményt kapnak ezek a magyar nők: mennyibe kerül az nekünk?

  • Portfolio
  • 2020. január 10. péntek 12:03

A kormány a háromgyerekes családanyákra is kiterjeszti a személyi jövedelemadó mentességet, ők egész életükben mentesülnek majd az szja-fizetés kötelezettsége alól. Ennek jelentős hatása lesz a költségvetésre is.

Az országban 38 ezer négygyerekes, és 136 ezer háromgyerekes család van a KSH adatai szerint, így a támogatottak köre 4-5-szörösére nő - írja a Portfolio. Sok esetben azonban ezek az anyák nem aktív keresők, így nem érint automatikusan mindenkit az szja-mentesség.

Ráadásul ezek a nők még munkaképes korban is nagyon inaktívak a munkaerőpiacon, azaz kevés szja-jövedelmet szereznek. A háromgyerekes nők azonban aktívabbak, tehát a költségvetési hatás is jelentősebb lehet. A portál számításai szerint az évezred elején a háromgyerekes szülők aktivitási rátája 68 százalék volt, a négygyermekeseké 33.

Növeli a hatást, hogy a háromgyerekes nők több ideig is jelen vannak a munkaerőpiacon, mert a gyerekvállalás időszaka rövidebb, és a munkábaállás lehetősége is nagyobb. Összességében ez azt jelenti, hogy az új intézkedés több pénzt hagy a családoknál, a költségvetésre gyakorolt hatása akár tízszerese is lehet a négygyermekes anyák támogatásához képest. Ez - csak nagyon durva első becsléssel - azt jelentheti, hogy a tavalyi konvergenciaprogram számából kiindulva 25 milliárd forintról jövőre akár 200-300 milliárd forintra is emelkedhet a sok gyereket vállaló nők állami támogatása.

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS