2019. október 14. hétfő Helén

Sorban állnak a magyarok az ATM-eknél: őrület, mi történik


Eltűnhet a papír alapú tranzakció a bankokban, a készpénzes tranzakciók egyre inkább automatákon keresztül történnek. Ma már több száz milliárd forintnyi tranzakciót bonyolítanak le a magyarok az ATM-eken keresztül éves szinten, a befizető automaták indulása óta pedig már billiós összegben zajlottak le tranzakciók.

Új korszak indul a bankolásban: a készpénzes tranzakciók egyre inkább automatákon keresztül történnek, a papír alapú tranzakciókat digitálisak váltják fel, miközben a személyes tanácsadásra és a bankfiókokra továbbra is komoly igény van. A K&H tapasztalatai szerint a készpénzbefizető automaták és az automatizált készpénzforgalmú fiókok hamar népszerűvé váltak. A bank készpénzbefizető ATM-jeinek népszerűségét mutatja, hogy az idei első félévben 36 százalékkal, 752 ezerre nőtt a befizetések száma, a teljes összeg pedig 35 százalékkal 236 milliárd forintra - írják közleményükben. A K&H befizető automatái a 6 évvel ezelőtti indulásuk óta átlépték az 1 billió forintos összeghatárt és összesen több mint 3 millió tranzakciót bonyolítottak eddig.

Igényelj online személyi hitelt a Pénzcentrum kalkulátorában!

Szó sincs arról, hogy temetni kellene a bankfiókokat, azok pusztán az elmúlt évtizedekben megszokotthoz képest más funkciókat látnak el. Azt lehet mondani, hogy a készpénzkezelés és a papíralapú tranzakciók másodlagossá válnak, a személyes tanácsadás, ügyintézés pedig átveszi a főszerepet - közölte a K&H. A 208  bankfióknak immár a harmada automatizált a készpénz ki- és befizetés a szempontjából.

Fiókok és digitális megoldások kéz a kézben

A bank szerint az ügyfelek egyre nyitottabbak a digitális, mobilbankos és e-bankos szolgáltatások iránt, azaz az elektronikusan megoldható tranzakciókat egyre többen az e-bankon vagy a mobilbankon keresztül bonyolítják. Ugyanakkor az ügyfelek továbbra is felkeresik a bankfiókokat, elsősorban akkor, ha komplexebb pénzügyi döntésekről van szó.

A fiókhálózatra továbbra is komoly igény van, a fiókokban minden tranzakciót gyorsan és biztonságosan el lehet végezni, de már automatizáltan vagy digitális megoldásokon keresztül. A kényelmes elektronikus megoldások térnyerése miatt az ott dolgozó banki szakértők sokkal jobban koncentrálhatnak a tanácsadásra. Tehát nem a fiókhálózat szerepe csökken, csak az ott folyó munka jellege változik: azt látjuk, hogy amikor az ügyfelek összetettebb pénzügyi kérdésekben szeretnének tanácsot kapni, akkor elsősorban a fióki szakemberekhez fordulnak

- emelte ki Rajna Gábor, a K&H Bank lakossági értékesítési igazgatója. Hozzátette: "Magyarországon a 100 ezer nagykorúra jutó kereskedelmi bankfiókok száma 2008 és 2017 között 18-ról 15 darabra, azaz 17 százalékkal csökkent, míg az EU-ban átlagosan 43-ról 29 darabra mérséklődött, ez pedig bő 30 százalékos visszaesést jelent".

A fiókokban a legforgalmasabb időszak minden hónap közepe, 10-e körül és a hétfői napok. Az ügyfelek ma már leginkább hitelkonstrukciók és megtakarítási termékek kiválasztásában kérnek segítséget a munkatársaktól.

Időt spórolnak az automaták

Az ügyféligények változásaira utalva Rajna Gábor kiemelte, a K&H folyamatosan azon dolgozik, hogy az ügyintézést a fiókokban és online is egyre gördülékenyebbé és kényelmesebbé tegye. Ennek eredményeként jelentek meg például a készpénzbefizetésre is alkalmas automaták és az automatizált készpénzforgalmú fiókok.

A bank 2018 elejére gyakorlatilag elérte a teljes lefedettséget: a 208 bankfiók mindegyikében van befizetős automata. Az adatokból pedig jól látszik, hogy az ügyfelek használják is ezeket: a befizetések mintegy 65 százaléka, míg a kifizetések több mint 90 százaléka automatizált. A K&H készpénzbefizető ATM-jeinél a befizetett összeg az idei első félévben 236 milliárd forintot tett ki, ami 35 százalékos növekedést jelent éves szinten. A befizetések száma pedig 36 százalékkal 752 ezerre emelkedett. Az egy befizetésre jutó átlagos összeg pedig elérte a 315 ezer forintot. Megjelenésük óta összesen 3 millió tranzakció keretében több mint 1 billió forintot tettek be az ügyfelek ezekbe az automatákba.

Az ATM-es készpénzbefizetések bővülése nem meglepő, hiszen a készpénzbefizetés az egyszerűbb banki tranzakciók közé sorolható, a hét minden napján, 0-24 órában elérhető, nem kell sorban állni a fiókokban. Az ATM-es készpénzbefizetések sikere ráadásul segíthet abban, hogy a magyar gazdaságban mérséklődjön a készpénzállomány, amely GDP-arányosan fokozatosan nőtt az elmúlt években, így mára már több mint 15 százalékra rúg. Fontos azt is megjegyezni, hogy az ATM-ek növekvő népszerűsége és a digitális csatornán bonyolított tranzakciók a bankfióki munkát is segítik, hiszen a fiókban dolgozó munkatársak még jobban koncentrálhatnak a személyes tanácsadásra

- emelte ki Rajna Gábor. A K&H ügyfelei közül már 470 ezren rendelkeznek aktív biometrikus profillal. A mobilbankot az idei első félévben 245 ezren használták aktívan - azaz havonta legalább egy alkalommal -, ami több mint 60 százalékos emelkedésnek felel meg éves összevetésben. A mobilbankon belül az átutalás és az egyenlegellenőrzés a legnépszerűbb. A 2017 novemberében elindított mobiltárcával elköltött összeg pedig májusig meghaladta az 5 milliárd forintot. A K&H mobiltárcásai havonta átlagosan 50 ezer forintot, egy-egy vásárlásnál pedig átlagban 3600 forintot költöttek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS