2020. április 5. vasárnap Vince

Nincs mit tenni: ezt bizony a magyar tőzsde is keményen megsínyli


Februárban 0,7 százalékkal, azaz 49 milliárd forinttal csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon jelentős korrekciót figyelhettünk meg, aminek az oka egyértelmű. A magyar börze sem vonhatta ki magát természetesen a történések alól, így itt is jelentős esést tapasztalhattunk. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben kismértékben gyengült a forint.A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője plusz 51 milliárd forintot mutat. Elsősorban a vegyes alapok esetében láthatunk jelentős tőkebeáramlást. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,7%-kal csökkent februárban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.480 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal minimális tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege 0,8 milliárd forint. A vagyon ennek megfelelően 0,8%-kal csökkent.

A kötvényalapoknál a tőkebeáramlások eredője megközelítette a 7 milliárd forintot. A rövid futamidejű kötvényalapoknál tőkekiáramlás volt, 8 Mrd Ft. Ezzel szemben a hosszú futamidejű kötvényalapoknál tőkebeáramlást láthattunk, ami meghaladta a 12 milliárd forintot. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében is tőkebeáramlás volt, 2,2 milliárd forint. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 0,8 százalékkal tudott emelkedni.

A vegyes alapoknál is tőkebeáramlás volt, amelynek nagysága 24,7 milliárd forint lett. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkebeáramlás 12,4 milliárd; a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében 7,5; a dinamikus vegyes alapok esetében pedig 4,8 milliárd forint. Mindennek ellenére, nyilvánvalóan a kedvezőtlenül alakuló hozamok miatt, a vegyes alapok vagyona összeségében nem változott a hónap során.

A részvényalapoknál minimális tőkebeáramlást figyelhettünk meg (0,25Mrd), de az árfolyamok csökkenése miatt a hozamok kedvezőtlenül alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 8,1 százalékkal csökkent.

A tőkevédett alapok esetében 3,2 milliárd forint volt a tőkekivonás, ami két lejárt alap számlájára írható. A hozamok nem tudták mérsékelni a tőkekivonás mértékét, így a vagyon nagysága közel 4%-kal lett kevesebb.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során 6,8 milliárdnyi friss tőke érkezett. A hozamok azonban ezúttal nem alakultak kedvezően, mindennek eredőjeként a vagyon nagysága 3,3%-kal lett kevesebb.

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,6 milliárdnyi tőkebeáramlás volt tapasztalható, aminek köszönhetően a vagyonváltozás plusz 1,7% lett. 

Az ingatlanalapok esetében a hónapban 5,6 milliárdos volt a tőkebeáramlás. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként 0,8%-os havi vagyongyarapodást láthattunk.

Az árupiaci alapoknál 0,4 milliárdos tőkebeáramlást láthattunk a hónapban, aminek köszönhetően 0,7%-os vagyonnövekedést láthattunk a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható. A hozamok azonban elsősorban a részvény és vegyes alapoknál itt is kedvezőtlenül alakultak, így a vagyon nagysága 0,5 százalékkal lett kevesebb.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk