2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Kiszivárgott az EKB elnök figyelmeztetése: óriási válság jöhet az új koronavírus miatt


Ha nem kezdenek összehangolt lépések mentén költségvetési lazításba a tagállamok, az eurózóna a 2008-ashoz hasonló nagy válsággal nézhet szembe - figyelmeztette tegnap este a rendkívüli, telefonkonferencián lebonyolított EU-csúcs résztvevőit Christine Lagarde EKB-elnök, írja saját forrásai alapján egybehangzóan a Reuters és a Blooomberg.

A két hírügynökségnek kiszivárogtatott információk lényege:

Azonnal és összehangoltan kell lépnie a tagállamoknak és bele kell nyúlniuk a zsebükbe (költségvetési élénkítés), mert enélkül, a lassú-késlekedő cselekvéssel azt kockáztatják, hogy a 2008-ashoz hasonló nagy összeomlás lesz. Ha viszont gyorsan lépnek a tagállamok és összehangoltan, akkor a sokk várhatóan csak átmeneti lesz.

Azért is kell a nemzeti kormányoknak azonnal és határozottan lépnie, mert az EKB lépései önmagukban csak korlátozott segítséget jelenthetnek és a tagállamoknak arra kell koncentrálnia, hogy a bankok továbbra is hitelezzenek és megőrizzék a vállalkozások működőképességét a járvány által leginkább sújtott térségekben.

Az EKB is megtesz mindent a saját háza táján azért, hogy a laza monetáris politikai keretfeltételeket fenntartsa, illetve további segítséget tudjon nyújtani, utalás szerint "szuperolcsó" finanszírozási megoldásokat készítenek elő, hogy ezzel is segítsék a piaci szereplők likviditását és ne száradjanak ki a hitelpiacok.

Az EKB várhatóan további kamatcsökkentést jelent be holnap a jelenlegi mínusz 0,5 százalékos irányadó rátához képest és ezzel párhuzamosan a kisebb cégeknek szóló finanszírozási mechanizmust is meghirdethet.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk