2018. október 18. csütörtök Lukács

Ilyen egyszerűen foszthatják ki a bankszámládat: a mobilod a hunyó


Az emberek többsége mostanra már nem az ATM-en vagy a banki telecenteren keresztül ellenőrzi az egyenlegét, hanem egyszerűen megnézi azt a számítógépén vagy a mobiltelefonján keresztül. Ez jelentősen kényelmesebbé teszi a hétköznapi bankolást, ugyanakkor nem teljesen veszélytelen, hiszen a kiberbűnözők képesek lehetnek az interneten keresztül hozzáférni az adatainkhoz, illetve a pénzünkhöz is. Jelentősen csökkenthetjük a veszély mértékét azonban, ha betartunk néhány előírást.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a banki automatákon, illetve a banki telecenteren keresztül kellett megtudakolnunk, hogyan is áll a bankszámlánk egyenlege. Az emberek többsége ma már a számítógépén, illetve az okostelefonján keresztül végzi el ezt a műveletet. Egy brit felmérés szerint a tavalyi év folyamán az emberek 71 százaléka fért hozzá a banki adataihoz egy böngészőn vagy egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, több mint a felük pedig rendszeresen tette ezt - írja a Mirror.

Ez a lehetőség természetesen sokkal kényelmesebb annál, mint felhívni a bankot telefonon vagy elsétálni egy ATM-hez. Ugyanakkor ez a fejlemény a bűnözők érdeklődését is felkeltette, akik mindig azon dolgoznak, hogy valamilyen módon hozzáférjenek mások adataihoz, illetve számláihoz.

Ostromállapot

A Kaspersky Labs friss adatai szerint soha nem látott mértékben vannak jelen a mobilbanki alkalmazásokat támadó trójai vírusok. Ezek olyan rosszindulatú szoftverek, melyeknek az a céljuk, hogy ellopják a pénzt a felhasználó számlájáról. Ezeket a programokat előszeretettel álcázzák legális banki alkalmazásnak, amit így a gyanútlan felhasználó telepít majd elindít. A program pedig így képessé válik ellopni az adatokat, amikor a felhasználó belép a netbankjába.

Hogy bankolhatunk biztonságosan?

A bűnözők egyre ravaszabbak lesznek, ugyanakkor rengeteget tehetünk azért, hogy megakadályozzuk őket pénzünk ellopásában. Bár képesek arra, hogy az eredeti alkalmazásokhoz a megtévesztésig hasonló hamisítványokat készítsenek, azt nem tudják elérni, hogy ezeket a hivatalos app store-okon, mint a Google Play, az ITunes vagy az Amazon Appstore keresztül tudják terjeszteni.

Ezek az oldalak ugyanis csak különböző tesztek elvégzését követően engedik meg, hogy egy-egy alkalmazást rajtuk keresztül terjesszenek, így aztán a bűnözők kénytelenek más utakat keresni. Éppen ezért már azzal is nagyon sokat tehetünk a saját biztonságunkért, ha csak hivatalos forrásból származó alkalmazásokat töltünk le az eszközeinkre. Nagyon fontos, hogy egy új alkalmazás telepítésekor pontosan megnézzük, hogy milyen jogosultságokat kér magának a program.

Sebezhetőbbé tesszük a telefonunkat, amennyiben megrootoljuk azt. A rootolás az a folyamat, amely révén a felhasználó a szokásosnál nagyobb, rendszergazda szintű hozzáférést kap a telefonon. Ezáltal azonban a kártevők is olyan dolgokat hajthatnak azon végre, mint például a jelszavak böngészőből való ellopása.

Védekezés

A brit statisztikai hivatal szerint az okostelefonokat használó felnőttek 26 százaléka semmilyen biztonsági programmal nem rendelkezik, míg további 24 százalékuk nem tudja, hogy telepített-e ilyen alkalmazást a telefonjára. Ez azért különös, mert a többség tisztában van azzal, hogy komoly biztonsági kockázatokat jelent, ha a számítógépük nem rendelkezik semmilyen vírusirtóval. Ezen programok megfelelői a telefonokra is elérhetőek, ráadásul számos program - például az AVL, McAfee, Avast - ingyenesen is elérhető.

Nem csak a telefonok vannak veszélyben

Nem csak a mobiltelefonok vannak veszélyben, hanem a hagyományos számítógépek is. Éppen tegnap írtunk arról, hogy egyik szerkesztőségi email-címünkre rendszeresen érkeznek az ismeretlen eredetű, rosszindulatú üzenetek. Legutóbb éppen az MKB Bank nevében kaptunk üzenetet: a levél küldői arra próbálják meg rávenni az embereket, hogy lépjenek be a netbankjukba.

A cél itt is egyértelmű: az ügyfél érzékeny, banki adatainak, azonosítóinak az ellopása. Az ilyen adathalász kísérletek elleni védekezés viszonylag egyszerű: mindig közvetlenül a banki honlapról lépjünk be a netbankunkba, illetve mindig gyanakodjunk, ha emailen keresztül próbálnak meg érzékeny adatokat megtudni tőlünk.

Pénzre van szükséged? Mit szólnál 2 000 000 Ft-hoz?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja, náluk 34 571 forintos törlesztőt ígér a 8,27%-os THM; de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem, amely esetében 34 947 forintos törlesztővel számolhatunk havonta. Emellett érdemes még megemlíteni a Raiffeisen Bank, az MKB Bank, a Budapest Bank, valamint az ERSTE Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

10.18-10.24
Országos

Interspar

10.18-10.24
Országos

Lidl

10.18-10.24
Országos

Aldi

10.18-10.24
Országos

Auchan

10.18-10.24
Országos

Aldi

Bor katalógus
09.01-11.30
Országos

  Ajánlatunk