2018. augusztus 20. hétfő István

Ilyen egyszerűen foszthatják ki a bankszámládat: a mobilod a hunyó


Az emberek többsége mostanra már nem az ATM-en vagy a banki telecenteren keresztül ellenőrzi az egyenlegét, hanem egyszerűen megnézi azt a számítógépén vagy a mobiltelefonján keresztül. Ez jelentősen kényelmesebbé teszi a hétköznapi bankolást, ugyanakkor nem teljesen veszélytelen, hiszen a kiberbűnözők képesek lehetnek az interneten keresztül hozzáférni az adatainkhoz, illetve a pénzünkhöz is. Jelentősen csökkenthetjük a veszély mértékét azonban, ha betartunk néhány előírást.

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a banki automatákon, illetve a banki telecenteren keresztül kellett megtudakolnunk, hogyan is áll a bankszámlánk egyenlege. Az emberek többsége ma már a számítógépén, illetve az okostelefonján keresztül végzi el ezt a műveletet. Egy brit felmérés szerint a tavalyi év folyamán az emberek 71 százaléka fért hozzá a banki adataihoz egy böngészőn vagy egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül, több mint a felük pedig rendszeresen tette ezt - írja a Mirror.

Ez a lehetőség természetesen sokkal kényelmesebb annál, mint felhívni a bankot telefonon vagy elsétálni egy ATM-hez. Ugyanakkor ez a fejlemény a bűnözők érdeklődését is felkeltette, akik mindig azon dolgoznak, hogy valamilyen módon hozzáférjenek mások adataihoz, illetve számláihoz.

Ostromállapot

A Kaspersky Labs friss adatai szerint soha nem látott mértékben vannak jelen a mobilbanki alkalmazásokat támadó trójai vírusok. Ezek olyan rosszindulatú szoftverek, melyeknek az a céljuk, hogy ellopják a pénzt a felhasználó számlájáról. Ezeket a programokat előszeretettel álcázzák legális banki alkalmazásnak, amit így a gyanútlan felhasználó telepít majd elindít. A program pedig így képessé válik ellopni az adatokat, amikor a felhasználó belép a netbankjába.

Hogy bankolhatunk biztonságosan?

A bűnözők egyre ravaszabbak lesznek, ugyanakkor rengeteget tehetünk azért, hogy megakadályozzuk őket pénzünk ellopásában. Bár képesek arra, hogy az eredeti alkalmazásokhoz a megtévesztésig hasonló hamisítványokat készítsenek, azt nem tudják elérni, hogy ezeket a hivatalos app store-okon, mint a Google Play, az ITunes vagy az Amazon Appstore keresztül tudják terjeszteni.

Ezek az oldalak ugyanis csak különböző tesztek elvégzését követően engedik meg, hogy egy-egy alkalmazást rajtuk keresztül terjesszenek, így aztán a bűnözők kénytelenek más utakat keresni. Éppen ezért már azzal is nagyon sokat tehetünk a saját biztonságunkért, ha csak hivatalos forrásból származó alkalmazásokat töltünk le az eszközeinkre. Nagyon fontos, hogy egy új alkalmazás telepítésekor pontosan megnézzük, hogy milyen jogosultságokat kér magának a program.

Sebezhetőbbé tesszük a telefonunkat, amennyiben megrootoljuk azt. A rootolás az a folyamat, amely révén a felhasználó a szokásosnál nagyobb, rendszergazda szintű hozzáférést kap a telefonon. Ezáltal azonban a kártevők is olyan dolgokat hajthatnak azon végre, mint például a jelszavak böngészőből való ellopása.

Védekezés

A brit statisztikai hivatal szerint az okostelefonokat használó felnőttek 26 százaléka semmilyen biztonsági programmal nem rendelkezik, míg további 24 százalékuk nem tudja, hogy telepített-e ilyen alkalmazást a telefonjára. Ez azért különös, mert a többség tisztában van azzal, hogy komoly biztonsági kockázatokat jelent, ha a számítógépük nem rendelkezik semmilyen vírusirtóval. Ezen programok megfelelői a telefonokra is elérhetőek, ráadásul számos program - például az AVL, McAfee, Avast - ingyenesen is elérhető.

Nem csak a telefonok vannak veszélyben

Nem csak a mobiltelefonok vannak veszélyben, hanem a hagyományos számítógépek is. Éppen tegnap írtunk arról, hogy egyik szerkesztőségi email-címünkre rendszeresen érkeznek az ismeretlen eredetű, rosszindulatú üzenetek. Legutóbb éppen az MKB Bank nevében kaptunk üzenetet: a levél küldői arra próbálják meg rávenni az embereket, hogy lépjenek be a netbankjukba.

A cél itt is egyértelmű: az ügyfél érzékeny, banki adatainak, azonosítóinak az ellopása. Az ilyen adathalász kísérletek elleni védekezés viszonylag egyszerű: mindig közvetlenül a banki honlapról lépjünk be a netbankunkba, illetve mindig gyanakodjunk, ha emailen keresztül próbálnak meg érzékeny adatokat megtudni tőlünk.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 11 millió forintot, 16 éves futamidő mellett már 2,30 százalékos THM-el, és havi 68 279 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a legnagyobb kereskedelmi bankok ajánlatai sem: az OTP Banknál például 69 206 forintos törlesztőt ígér a 2,65 százalékos THM; míg az Erste Banknál némileg magasabb, 2,71 százalékos THM is alacsonyabb, 70 513 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS