2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Fütyül a családi kassza? Így kerüld el az anyagi csődöt


A nyár egy elég költséges évszak: utazások, gyerektáborok, iskolakezdés, stb. Nagyon el tudnak szállni a kiadások, és sokan az ősz elején döbbennek rá, hogy fütyül a családi kassza. Önostorozás helyett viszont érdemesebb egy alapos áttekintést végezni, és tudatosan megtervezni az év hátralévő részét, hogy december végére összességében jó pénzügyi évet zárhassunk. Szakértőt kérdeztünk, hogyan kezdjünk hozzá az őszi pénzügyi mustrához.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy a lakosság 70 százaléka egyáltalán nem rendelkezik megtakarítással. Vannak, akik a nyaralást is hitelből oldották meg, ami önmagában még nem feltétlenül probléma, ha körültekintően nyúltak banki segítséghez.

Az anyagi biztonság egyik legfontosabb pillére, hogy legyen egy olyan vésztartalékunk, amihez bármikor hozzá tudunk nyúlni szükség esetén. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az alacsony keresetűeknek nincs megtakarítása, nagyon sok átlagos, és viszonylag jól kereső fiatal sem tud felmutatni semmilyen megtakarítást, felélik a teljes fizetésüket.

Az egyik legnagyobb probléma, hogy sokan úgy szeretnének pénzt megtakarítani, hogy hó végén, ami marad, azt félreteszik. Ez az esetek többségében nem működik. Akkor kell félre tenni, amikor megérkezik a fizetés. Azt az összeget, amit szeretnénk megtakarítani minden hónapban, költségként tekintsünk, ami azonnal lejön a bérből. Először tegyünk félre, és ami marad, abból gazdálkodjunk"

- mondta Papszt Kriszta, pénzügyi tanácsadó.

Első lépés

Az első és legfontosabb lépés, hogy összegezzük az elmúlt időszak kiadásait. Érdemes legalább 1-2 héten keresztül feljegyezni az összes kiadásunkat, még egy 130 forintos automatás kávét is. Ezeket az adatokat később összesítsük, és nézzük át, mik voltak esetleg a felesleges kiadások, mit lehetett volna másként.

Második lépés

Gondoljuk végig az év hátralévő részét, és egy papírra írjuk fel, milyen nagyobb kiadásokra számítunk még. Például születésnap, egy utazás az őszi szünetben, karácsony, le kell cserélni a mosógépet, stb.

Vegyük például a karácsonyt. Van még három teljes hónap az ünnepig, nagyjából tervezzük meg, hogy mekkora az a keret, amit erre szánunk. Ezt az összeget harmadoljuk, és havi szinten tegyünk rá félre. Például ha 60 ezer forintból szeretnénk megoldani az ünnepet, akkor havonta 20 ezer forintot tegyünk félre erre a célra, amikor megérkezik a fizetés. Ha valakit az idei iskolakezdés terhelt meg nagyon, akkor tanulva az esetből, kezdjen el már most havonta 2-3 ezer forintot félretenni a jövő évi iskolakezdésre.

Kívánságlista

Készíts egy listát arról, hogy miket szeretnél megvásárolni. Nem arról, amiről ábrándozol, hanem amit valóban tervszerűen szeretnél megvásárolni. Időnként nézd át, és gondold újra, mi az, amire igazán szükséged van. Nagy az esélye, hogy néhány tétel végül lekerül majd róla.

Itt tudsz spórolni

Vannak olyan rendszeres kiadások, amiken nem tud feltétlenül spórolni az ember, például a számlákon. Kivéve, ha energetikai szempontból korszerűsíted a lakásodat, vagy az elavult műszaki berendezéseidet energiatakarékosra cseréled. Esetleg újragondolod a mobilos előfizetésedet, a kábeltévét, és kedvezőbb csomagokra váltasz. Egyébként ezeket érdemes alaposan végiggondolni.

A legjobban az étkezésen lehet spórolni a pénzügyi tanácsadó szerint. Az éttermek és kifőzdék helyett inkább főzd meg otthon a másnapi ebéded. Kezd azzal, hogy kipakolod az éléskamrát, kidobálod a lejárt szavatossági idejű ételeket, és a meglévő alapanyagokból állítsd össze a heti menüt. Vagy olyan ételeket találj ki, amihez csak 1-2 hozzávalót kell megvásárolni. Minden héten tervezd meg előre, hogy mit fogsz főzni, és a bevásárló listád alapján vásárolj.

Sok kicsi, sokra megy

Sokszor hajlamosak vagyunk megfeledkezni a "sok kicsi sokra megy" szabályról. Például, ha a munkahelyünk mellett van egy tényleg olcsó kávézó, ahol naponta ebéd után 250 forintot fizetünk egy feketéért, az egy hónapban 20 munkanappal számolva már 5000 forint. Ha ezt 12 hónapra vetítjük, akkor az azt jelenti, hogy egy év leforgása alatt elkávéztunk 60 ezer forintot. Ha naponta ennyit félreteszünk, akkor akár a teljes karácsonyi kiadásunkat fedezhetjük a "kávépénzből".

Tehát nem elég, ha gyűjtöd a blokkokat és a bankszámlakivonatokat, ezeket listázni is kell tételesen, hogy mire mekkora összeg megy el. Készíts belőlük költségkimutatást.

Eztán sem lesz könnyű

Akinek eddig nem ment könnyen a spórolás, annak ezután sem fog, de nem szabad feladni. Ez is egy szokás, amihez idő kell, hogy beépüljön az ember mindennapjaiba. Ma már viszont nagyon sok mobilos alkalmazás is segít abban, hogy pontosan tudjuk vezetni a kiadásainkat és a bevételeinek, rendszerezhessük, és kimutatást készíthessünk róluk. A telefon pedig mindig kéznél van. Papszt Kriszta szerint érdemes több applikációt is kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra igazán megfelelőt.

Elmondása szerint, ha írjuk a kiadásainkat, és összesítjük, annak jó pszichológiai hatásai is vannak, a szembesítés például gyakran segít abba, hogy kevésbé költekezzünk, vagy változtassunk bizonyos vásárolási szokásainkon.

Hogy kezdjük a megtakarítást?

Ha most indulsz a nulláról, akkor még csak az legyen a cél, hogy egy kis vésztartalékot képezz, még nem kell hozamokon gondolkodni. A szakember szerint jó, ha 3, később 6 havi fizetésnek megfelelő vésztartalékkal rendelkezik az ember, amihez tényleg nem nyúl, csak szükséghelyzetben. Ha ez megvan, utána érdemes gondolkodni célokon.

A Pénzcentrum kalkulátora szerint jelenleg a számlavezetési költségek tekintetében a Gránit Bank Helló GRÁNIT csomagja a legkedvezőbb, ugyanis a számla éves összköltsége nem csak kezdetben, de későbbiekben sincs. A második helyen a MagNet Bank Diamond számlacsomag áll, ennek éves díja kezdetben 2 280 forint, ami a későbbiekben sem változik. Az OTP Smart számlacsomagja is jó eredményt ért el, kezdetben 1 188 forint az éves költsége, későbbiekben viszont 3 389 forint.

Legfeljebb a vésztartalékot hasznos bankszámlán parkoltatni, a megtakarításoknak a céljaink függvényében keressünk jobb helyet. Használjuk ki az adójóváírások lehetőségét, nyissunk például egészségpénztárt, lakástakarékpénztárt, vagy nyugdíjpénztárat. A preferenciák alapján kezdjünk célirányosan félretenni. Ezen a ponton már érdemes alaposan szétnézni a befektetési lehetőségek között, hogy a piacon elérhető legkedvezőbbeket választhassuk ki.

Ha lakáscélú megtakarítás mellett döntesz, akkor a Pénzcentrum kalkulátora szerint az OTP Lakástakarék Start4U a legkedvezőbb havi 20 ezer forintos megtakarítás esetén 4 éven keresztül, ezzel az összes megtakarításod 1 198 204 forint lehet, az EBKM pedig 12,54 százalék. A második helyen a Fundamenta Lakáskassza 3.9-es számla 921. számú módozata áll, ennél 1 300 827 forint lehet a megtakarítás az EBKM pedig 10,84 százalék. Szintén jó helyen végzett az Aegon Otthon 4 is, az összes megtakarítás 1 198 392 forint, az EBKM 10,72 százalék.

Tehát érdemes szembenézni a jelen anyagi helyzetünkkel, listázni, tervezni, át- és újragondolni, ha kell, módosítani a terven, felülvizsgálni, és elkezdeni tartalékot képezni, hiszen ez egy nagyon fontos elem ahhoz, hogy anyagilag biztosabb lábakon álljunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.