2017. november 21. kedd Olivér

Csak ne panaszkodj: ezért vagy képtelen spórolni!

Sokan még akkor is képtelenek megtakarítani, ha egyébként a jövedelmükből telne rá. Vannak akik elindulnak az úton, félreteszik a fizetésük egy részét, ám a megspórolt pénzt végül mégiscsak idő előtt költik el valamire. Az ilyen embereken segíthetnek az alábbi trükkök.

Önmagában a pénzt félretenni sokaknak még nem jelent nehézséget. Annál nehezebben szokott menni, hogy az elviekben már megtakarított pénzt ne költsük el idő előtt valami másra. Nagyon egyszerű egyik oldalról megvágni a kiadásokat, de ugyanilyen könnyű, hogy másik oldalon többet kezdjünk költeni. A Business Insider egy cikke szerint megtakarításunkat csak akkor fogjuk tudni megtartani, ha megakadályozzuk, hogy idő közben elfolyjon valahol.

Amire igazán szükségünk van az néhány trükk, melyekkel rávehetjük magunkat a rendszeres megtakarításra.

Automatizálj

Sajnos azt kell mondanunk, hogy általában túlértékeljük az akaraterőnket. Jobban járunk, ha rendszeres átutalásokat állítunk be a számlánkon, így automatikusan kerül át a pénz a megtakarítási számlánkra vagy például a nyugdíjcélú megtakarításba.

Rejtsd el

El kell érned, hogy lehetőleg semmi se emlékeztessen a rendelkezésedre álló pénzre. Érdemes különböző pénzintézeteknél vezetni a megtakarítási és a folyószámlát, így nem fogod látni előbbi egyenlegét, amikor például bejelentkezel az internetbankodba. Ne kérj papíralapú értesítéseket a nyugdíjcélú megtakarításaidról, és ne is ellenőrizd ezeket évente egy-két alkalomnál többször.

De persze a ló túloldalára sem szabad átesni. Kérj értesítéseket (például sms-ben) a levonásokról, esetleges szokatlan tranzakciókról. Így könnyedén ellenőrizheted, hogy nem történt-e csalás a károdra.

Nevezd el

Jelentősen visszatarthat minket a pénz elverésétől, ha a számlákat felcímkézzük, mindegyiket elnevezzük arról a célról, amire épp gyűjtünk. Az átnevezéseket általában az online felületen végezhetjük el: nyaralás, vagyonadók, új autó, ünnepnapok és így tovább.

Sokkal könnyebben nyúlunk bele egy névtelen megtakarítási számlába mint egy olyanba, amelynek mondjuk "Párizsi utazás" a neve. A számla elnevezése azonnal eszedbe fogja juttatni, hogy tulajdonképpen mit is áldozol fel akkor, amikor meggondolatlanul költöd el a pénzt. Gyakran a nyugdíjcélú megtakarításoknak is adhatunk nevet. Mit szólnál a "Szabadság Alaphoz"?

Használj alkalmazásokat

Több olyan alkalmazás is elérhető (például Koin, Money Lover, Pocket Expense stb.), melyek segítenek összegezni a havi költéseidet, illetve segítenek meghatározni, hogy hol tudnád visszafogni a kiadásaidat.

Zárd el

Célszerű csekélyebb, könnyen hozzáférhető összegeket félretenni a kisebb vészhelyzetek esetére. Ezeket leszámítva azonban érdemes elgondolkodnod azon, hogyan létesíts minél több akadályt közéd és megtakarításaid közé. Például elrettentő ereje lehet, ha a megspórolt pénzed idő előtti felhasználásakor büntetést kell fizetned. Gondolj például a nyugdíjcélú megtakarításokra, melyek idő előtti megbontása jelentős büntetésekkel, adókötelezettséggel jár.

Tedd félre a jóváírásokat

Használj hitelkártyát a kiadásaid fedezésére, és minden hónap végén egyenlítsd ki a tartozásodat. Az ezért kapott jóváírásokat rendszeresen tedd el a megtakarítási vagy a nyugdíjcélú számládra.

Irányítsd át

Minden egyes alkalommal, amikor megszüntetsz egy előfizetést, lemondasz egy szolgáltatást vagy visszafizetsz egy tartozást, az addig arra fordított pénzt irányítsd át a megtakarításaidba.

Tedd félre a szerencsepénzeket

Tartsuk nyilván az ölünkbe hulló extra bevételeket is: kedvezmények, bónuszok, visszatérítések (ide értve az adódból származó visszatérítéseket is) - mindegyiket tedd félre. Ezek 10 százalékát nyugodtan költsd el amire csak szeretnéd, de a maradékot spórold meg.

Fogd fel játékként

Érdemes egy kisebb összeget meghatároznod, amit utána minden este tegyél bele egy befőttesüvegbe. Az itt felhalmozódó összeget minden hónapban tedd be a megtakarítási számládra.

Tedd félre az emelésed

Kaptál mondjuk egy 10 százalékos fizetésemelést? A 10-ből legalább 7-et tegyél félre a nyugdíjadra. Így lesz egy kis extra pénzed a folyószámládon, miközben az emelésed nagy részét félretetted, hogy az a jövődért dolgozzon.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 1,5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót az MKB Bank nyújtja (THM 11,43%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata (THM 11,73%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a Budapest Bank személyi kölcsön konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Csak három EU-s országban vannak nagyobb veszélyben a gyerekek, mint nálunk

Az Európai Bizottság statisztikai főigazgatósága (Eurostat) jelentkezett ezúttal kijózanító adatokkal. Magyarországnál csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban nagyobb a veszélye a gyerekszegénységnek...
 

Készíts mintás pólókat karácsonyra, szinte ingyen

Idén nem kell, hogy tízezreket költs egy-egy stílusosabb ruhadarabra ajándékként. Mutatjuk, hogyan készíts filléres alapanyagból menő (de legalábbis olcsó és színes) pólókat szeretteidnek. Azért...
NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

11.23-11.29
Országos

Interspar

11.23-11.29
Országos

Interspar

Játékkatalógus
11.22-12.24
Országos

Lidl

11.16-11.22
Országos

Lidl

Játékkatalógus
11.16-12.24
Országos

Interspar

11.16-11.22
Országos

Spar

11.16-11.22
Országos

Auchan

11.16-11.22
Országos