2020. július 2. csütörtök Ottó

A pénz játék? Egy rossz döntés akár évekig megkeserítheti az életünket


A gamifikáció élményszerűvé teszi a tanulást, azonnali visszacsatolást ad, és észrevétlenül fejleszti a készségeket, akár a "száraz" pénzügyek terén is. Jól használható a ’gamification’ a pénzügyi oktatásban. A játékban megszerzett tudás a valós életben szükséges készségekké alakulhat.

A pénzgazdálkodás komoly, felelősségteljes dolog, hiszen egy-egy pénzügyi döntés gyakran években mérhető kihatással lehet az életünkre. A pénz mégis lehet játék, állítják a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői, akik közel egy évtizedes oktatási tapasztalatukra és a gamifikáció módszerére építve újították meg az idei tanévtől a versenyre való felkészülést segítő új ismeretanyagot.

A játék könnyedsége távolinak tűnhet, ha olyan témával hozzuk kapcsolatba, mint a pénzgazdálkodás. Azonban számos tanulmány és oktatási gyakorlat bizonyítja, hogy a száraznak tűnő tananyagokat - legyen az akár pénzügyi jellegű - is fel lehet dobni szórakoztató módszerekkel. Élvezhető játékká lehet alakítani a pénzügyi oktatást a gyerekek számára, miközben naprakész tudásra tehetnek szert

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűrijének elnöke. A játékos tanulás könnyed szórakozásnak tűnhet, ugyanakkor a helyes pénzügyi magatartás kialakítása felé vezeti a gyerekeket. A lexikális tudás mellett annak gyakorlati, készségszintű használatát is megtanítja.

"A pénzügyi vetélkedő ismeretanyagának megújításakor igyekeztünk a tanulást modern köntösbe foglalva, izgalmas digitális megoldásokkal színesíteni - így született a vigyázz#KáPé vlog és a hozzá kapcsolódó kvízeket és játékokat is tartalmazó mobilapplikáció. Az eddigi visszajelzések szerint ösztönzi a gyerekeket a pénzügyek tanulásában. Ez pedig a szülőket is meggyőzi arról, hogy a gyerekek is jól tudnak bánni a pénzzel" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

Az offline oktatási eszközök önmagukban már korántsem elegek, az információ-átadás sebességében és módjában sem kellőképp hatékonyak, ha a generációs igényeket nézzük. Szél Dávid gyermekpszichológus szerint 

a virtuális játékban kialakult és gyakorolt viselkedés, például a tudatos pénzügyi döntések meghozatala, folyamatosan ültetődik át a valós szituációkban mutatott viselkedésbe.

"A virtuális pénz használata egyre elterjedtebbé vált - nemcsak az online játékokban találkozhatunk ezzel, hanem bankkártyák használata során is -, a kézzel fogható pénzmozgás lassan el is tűnik az életünkből. Fontos még felnőttként is megérteni a láthatatlan pénz mibenlétét, mit jelent az, ha a pénz elfogyott a bankszámlánkról, és hogy az mennyi munkával térül meg. A pénzügyi tudatosság kialakulásához nem kell feltétlen meg is fogni a pénzt. A mostani gyerekeknek ezt már talán nem is kell magyarázni. Figyeljünk, mit értenek meg a pénzkezelésből. Ennek a mindennapi kommunikáció részének kéne lennie."

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fordult a kocka: nem kell már levadászni a jó munkaerőt, kedvükre válogathatnak a cégek
Zdravka Demeter Bubaloval, a MOL-csoport HR igazgatójával beszélgettünk.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk