6 °C Budapest

A pénz játék? Egy rossz döntés akár évekig megkeserítheti az életünket

2018. december 12. 13:02

A gamifikáció élményszerűvé teszi a tanulást, azonnali visszacsatolást ad, és észrevétlenül fejleszti a készségeket, akár a "száraz" pénzügyek terén is. Jól használható a ’gamification’ a pénzügyi oktatásban. A játékban megszerzett tudás a valós életben szükséges készségekké alakulhat.

A pénzgazdálkodás komoly, felelősségteljes dolog, hiszen egy-egy pénzügyi döntés gyakran években mérhető kihatással lehet az életünkre. A pénz mégis lehet játék, állítják a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői, akik közel egy évtizedes oktatási tapasztalatukra és a gamifikáció módszerére építve újították meg az idei tanévtől a versenyre való felkészülést segítő új ismeretanyagot.

A játék könnyedsége távolinak tűnhet, ha olyan témával hozzuk kapcsolatba, mint a pénzgazdálkodás. Azonban számos tanulmány és oktatási gyakorlat bizonyítja, hogy a száraznak tűnő tananyagokat - legyen az akár pénzügyi jellegű - is fel lehet dobni szórakoztató módszerekkel. Élvezhető játékká lehet alakítani a pénzügyi oktatást a gyerekek számára, miközben naprakész tudásra tehetnek szert

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűrijének elnöke. A játékos tanulás könnyed szórakozásnak tűnhet, ugyanakkor a helyes pénzügyi magatartás kialakítása felé vezeti a gyerekeket. A lexikális tudás mellett annak gyakorlati, készségszintű használatát is megtanítja.

"A pénzügyi vetélkedő ismeretanyagának megújításakor igyekeztünk a tanulást modern köntösbe foglalva, izgalmas digitális megoldásokkal színesíteni - így született a vigyázz#KáPé vlog és a hozzá kapcsolódó kvízeket és játékokat is tartalmazó mobilapplikáció. Az eddigi visszajelzések szerint ösztönzi a gyerekeket a pénzügyek tanulásában. Ez pedig a szülőket is meggyőzi arról, hogy a gyerekek is jól tudnak bánni a pénzzel" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az offline oktatási eszközök önmagukban már korántsem elegek, az információ-átadás sebességében és módjában sem kellőképp hatékonyak, ha a generációs igényeket nézzük. Szél Dávid gyermekpszichológus szerint 

a virtuális játékban kialakult és gyakorolt viselkedés, például a tudatos pénzügyi döntések meghozatala, folyamatosan ültetődik át a valós szituációkban mutatott viselkedésbe.

"A virtuális pénz használata egyre elterjedtebbé vált - nemcsak az online játékokban találkozhatunk ezzel, hanem bankkártyák használata során is -, a kézzel fogható pénzmozgás lassan el is tűnik az életünkből. Fontos még felnőttként is megérteni a láthatatlan pénz mibenlétét, mit jelent az, ha a pénz elfogyott a bankszámlánkról, és hogy az mennyi munkával térül meg. A pénzügyi tudatosság kialakulásához nem kell feltétlen meg is fogni a pénzt. A mostani gyerekeknek ezt már talán nem is kell magyarázni. Figyeljünk, mit értenek meg a pénzkezelésből. Ennek a mindennapi kommunikáció részének kéne lennie."

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm