2020. október 1. csütörtök Malvin

30-asok, figyelem! Ha nem kaptok észbe, szívhatjátok majd a fogatokat


Kiderült, mikor lehet a legtöbbet megtakarítani a bevételeinkből. Sokan mégsem foglalkoznak a spórolással, pedig a magyarok harmada anyagilag belerokkanna, ha hirtelen jönne egy nagyobb kiadás.

A legtöbbet a harmincas éveinkben tudunk megtakarítani, legalábbis ebben az életszakaszban tudjuk a bevételeink legnagyobb százalékát félretenni - derült ki a brit Charter Saving Bank kutatásából. Az eredmények szerint az említett korosztály akár a bevételeinek 58 százalékát is félre tudja tenni, második helyen a húszonévesek állnak 53 százalékkal. Az ötvenesek, hatvanasok ennél már jóval kevesebbet tudnak spórolni: csak nagyjából 35 százalékot. A számokat persze befolyásolták a havi jövedelmek közötti különbségek.

Kijött az is, hogy a férfiak átlagosan többet takarítnak meg a nők: míg egy átlagos, brit férfi nagyjából 250 fontot tesz félre egy 600 fontos bevételből, egy hasonló összegből egy nő csak 134-et. Ugyanakkor az is kiderült, hogy a szigetországban sokaknak nincs megtakarítása, így nem tudnának megoldani egy váratlan kiadást, mint például egy elromló mosógép, vagy drága autójavítás.

Pedig az egyik legfontosabb az, hogy mindenkinek legyen vésztartaléka, tegyen félre annyit, amit éppen megengedhet magának. Érdemes már korán elkezdeni a spórolást, nem csak idősebb korunkban keresni a jó árakat, akciókat. Úgy tűnhet, hogy nem érdemes kisebb összegeket félretenni minden hóapban, de ez a legjobb módszer arra, hogy idővel képezzünk némi tartalékot

- hívta fel a figyelmet Paul Whitlock, a bank megtakarítási üzletágának igazgatója.

Hárommillió magyar anyagi biztonsága veszélyben

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet. Korábban a Pénzcentrum is beszámolt róla, hogy az Eurostat szerint Magyarországon az emberek harmada nem tudna megbirkózni egy váratlan kiadással. A 2017-es adatok alapján több mint 3 millió magyarnak nincs annyi félretett pénze, vagy egy havi fizetésből elég jövedelme arra, hogy sikeresen szembenézzen egy nem várt költséggel.

Öröm az ürümben, hogyha megnézzük a statisztikákat, akkor kiderül, hogy 2016-ban még a lakosság 50,8 százaléka volt anyagilag súlyosan kiszolgáltatott, ami a 2016-os népességi adatokkal (9 814 000 fő) számolva 5 692 120 embert jelentett. Az Eurostat adatai szerint kb. 2,5 millión tehát legalább akkora szintre tudták növelni megtakarításaikat, hogy az fussa egy váratlan anyagi kiadásra.

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó