24 °C Budapest
államkincstár state treasury

Milliárdokat öntenek a magyarok bizonyos állampapírokba: ezek a legnépszerűbb fajták

2024. február 27. 10:44

A múlt héten a magyarok rekordösszegű, 172 milliárd forint értékben vásároltak lakossági állampapírokat, amit az Államadósság-kezelő Központ szerint a prémium állampapírok után kifizetett jelentős kamatok ösztönöztek. A befektetők preferenciái a különböző állampapír-sorozatok között mostanra megoszlottak - közölte a Telex.

Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) legújabb közleménye szerint a magyar lakosság a múlt héten rekordösszegű, 172 milliárd forint értékben vásárolt állampapírokat. Ez az idei év során a legmagasabb heti érték, amit nagyban befolyásolhatott az a tény, hogy az ÁKK jelentős kamatfizetéseket hajtott végre a prémium állampapírok után. Ennek eredményeképpen sok befektető úgy döntött, hogy a kapott kamatokat azonnal új állampapír vásárlására fordítja.

Az ÁKK előrejelzése szerint a következő hónapokban is több ezer milliárd forintnyi kamatot fizet ki. Azonban még nyitott kérdés marad, hogy ezekből az összegekből mennyi kerül ismételten állampapírba, és mennyit fordítanak a befektetők más célra vagy fogyasztásra. A múlt heti 170 milliárd forintos vételi volumen alapján sokan úgy döntenek, hogy továbbra is az állampapírok felé orientálódnak.

A befektetők körében változóban van, hogy melyik állampapír-sorozatot részesítik előnyben. Tavaly novemberig az inflációkövető prémium állampapírok voltak a legnépszerűbbek, amelyekkel akár 18-19 százalékos hozam is elérhető volt. Jelenleg viszont már nem kaphatóak ilyen magas hozamú sorozatok; az elérhető prémium sorozat fix 7,9 százalékos kamatozást ígér a következő egy év plusz néhány hónapra.

A múlt heti adatok alapján látható, hogy a Fix Magyar Állampapír (FixMÁP) lett a legnépszerűbb választás 56,7 milliárd forintos eladással. Ez egy hároméves lejárati idővel rendelkező sorozat, amely garantáltan 7 százalékos kamatot fizet. A második helyen a prémium állampapírok végeztek 46,5 milliárd forintos eladással; ezek jelenleg 7,9 százalékot fizetnek és jövő áprilistól további kamatprémiumot kínálnak. A harmadik helyre az egyéves állampapírok kerültek 37,9 milliárddal, amelyek mostani kamatlába 6,5 százalék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly még egyértelmű volt a preferencia a prémium állampapírok iránt; idén viszont megfigyelhető egy diverzifikálódás a különféle konstrukciók között. Kiemelkedik ebben az összefüggésben a FixMÁP elsősége is ami azért figyelemre méltó, mert ezt a terméket kevesebb mint két hónappal ezelőtt vezették be.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 28. 11:35
A Media1 podcast- és rádióműsor vendége volt D. Tóth Kriszta újságíró, a WMN alapító-tulajdonosa, a...
Bankmonitor  |  2024. április 28. 10:18
A héten számos, minden magyart érintő hír látott napvilágot, többek között megjelent a legfrissebb á...
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm