Budapest, 2022. október 14.Az európai uniós szankciókról szóló nemzeti konzultáció kérdõíveit kézbesíti egy postás Budapesten 2022. október 14-én.MTI/Balogh Zoltán

Iszonyú fontos levél érkezik a bankodtól januárban: döntened kell, sok pénzről van szó

2023. január 4. 05:42

Hamarosan minden magyar banki ügyfél megkapja a díjkimutatást, amelyből kiderül, hogy pontosan mennyibe is került a bankszámlája az elmúlt egy évben. Mint a Bankmonitor szakértője kifejtette, előfordulhat, hogy valaki ezt nem kapja, találja meg, de az ügyfélszolgálatok készséggel segítenek. Mint kiderül, óriási a szórás a hazai bankok díjai között, így egy jó döntéssel több tízezer forintot spórolhatunk!

A bankoknak minden év január 31-ig kell elküldeniük a szabványos szerkezetű díjkimutatást az ügyfeleknek. A számlatulajok a legapróbb díjtételeket összesítve, egy év teljes költségét egyszerre szerepeltetve kapják meg a kimutatást. Így mindenkinek láthatóvá válnak azok a költségek, amiket a havi számlakivonatukon valószínűleg nem követnek figyelemmel minden hónapban, kiderül, valójában mennyit is fizetünk a bankszámlánékért.

A vonatkozó európai irányelv 2013-ban született meg, hazánk pedig 2016-ban implementálta. Az irányelv ennek legfontosabb elemei:

  • A szabályozás (illetve annak most aktuálissá vált harmadik fázisa, a PAD III.) átláthatóbbá teszi az ügyfeleknek a pénzforgalmi szolgáltatásokat az összehasonlíthatóság megteremtésével.
  • Egységes díjkimutatást küldenek a bankok, amelyet minden évben, egész évre vonatkozóan megkapunk ezentúl.
  • Zökkenőmentes pénzügyi mobilitás a fizetési számlák váltásának megkönnyítésével (ez már megtörtént az egyablakos bankváltás lehetőségének megteremtésével).

Ugyanakkor, mint Fülöp Norbert, a Bankmonitor elemzője is felhívta a figyelmet, gyakori, hogy ezt valaki nem találja meg, aminek az lehet az oka, hogy vannak bankok, amelyek postán küldik el a januári számlakivonattal együtt, míg mások az internetes banki felületen teszik elérhetővé a kimutatást. Ez utóbbinál ráadásul több megoldás is létezik: van, ahol az internetes banki üzenetek, míg máshol a számlakivonatok között található meg, de arra is van példa, hogy a pdf-ben letölthető januári számlakivonat végéhez csapják hozzá, így külön nem is lehet megtalálni.

Ha nem találja valaki a kimutatását, akkor az ügyfélszolgálati elérhetőségeken lehet érdeklődni, ahol kiderülhet, hogy technikai probléma történt, vagy esetleg csak nem találta meg a felhasználó a Díjkimutatását. A Bankmonitor tapasztalatai szerint egyébként a banki ügyfélszolgálatok jellemzően felkészültek, így valóban hatékonyan tudnak segíteni

- magyarázta lapunknak a szakember.

Óriási a különbség a bankok között

Ha pedig megismertük a számlavezetésünk minden költségét, akkor egy kalkulátor segítségével könnyen megnézhetjük, van-e olcsóbb lehetőség a picon. És ne legyintsünk, ugyanis a Bankmonitor tapasztalatai szerint óriási a szórás a bankok díjai között.

300 ezer forint nettó jövedelemmel jelenleg 2 olyan bankszámla is elérhető – a CIB ECO, ha azt a Bankmonitoron keresztül igényelték, valamint az UniCredit Partner Aktív Zéró Csomag -, ami az első két évben akár teljesen ingyenes lehet. Az ingyenesség azt jelenti, hogy magának a számlának, a netbanki és mobilbanki szolgáltatásnak nincs havi díja, valamint a bankkártyáért, a netbankon vagy mobilbankon keresztül történő utalásokért, a csoportos és az állandó átutalási megbízásokért nem számolnak fel díjat a bankok. Ugyanakkor az ingyenesség feltétele minden esetben az, hogy egy meghatározott összeg külső forrásból havonta a számlára kerüljön, amennyiben ez nem teljesül, az adott hónap havi díját a bank beterheli

 - magyarázta Fülöp Norbert, majd pedig hozzátette, a CIB ECO számlánál az aktuális minimálbérnek megfelelő összegnek kell a számlára érkeznie, míg az UniCredit Partner Aktív Csomagnál 75 000 forint az elvárás. A Raiffeisen Prémium Gold 2.0 számla is lehet ingyenes, ám itt havonta 400 000 forntnak kell bankon kívülről a számlára érkeznie minden egyes hónapban, de azt is elfogadják, ha a számla tulajdonosa legalább 8 millió forint összegű megtakarítással rendelkezik a banknál.

2023. január 2-án a Bankmonitor bankszámla kalkulátor szerint (a vizsgált 10 magyarországi bank legolcsóbb számláit nézve) átlagos használat mellett és 300 000 foint havi nettó jövedelem számlára érkezése esetén 0 forint és 213 000 forint között változott a teljes éves bankolási költség, míg az átlagos éves költség 30 600 forint  volt. Látható tehát, hogy óriási a különbség az egyes bankoknál fizetendő költség tekintetében

- tette hozzá a szakértő. Arra a kérdésünkre, hogy a mostani, magas inflációs környezet hogyan hatott a hazai banki költségekre, Fülöp Norbert azt mondta, 

a Bankmonitor tapasztalata az, hogy a számlavezetési díjaikat a bankok jellemzően nem emelték eddig, így nem jellemző az infláció érvényesítése sem.

Pofon egyszerű bankot váltani

Ha találunk olcsóbbat, érdemes számlát váltani. Sokan hallani sem akarnak erről, pedig ma már a bankváltás egy pofonegyszerű folyamat, és adott esetben súlyos pénzeket spórolhatunk egy másik pénzintézet számlacsomagjával. Az egyszerűsített, vagy más néven “egyablakos" bankváltás azt a célt szolgálja, hogy az ügyfelek számára gördülékenyebbé tegye a váltást. A legfontosabb előnye, hogy ideális esetben nem kell mindkét bankba bemenni ügyet intézni, elég azt a pénzintézetet felkeresni, ahol új számlát akarunk nyitni. A további adminisztrációt pedig a két bank rendezi egymás között.

A bankváltási folyamat hét egyszerű lépésből áll:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  1. Megnyitjuk a választott bankban az új számlát - ha időpontot foglalunk, ez maximum egy órát vesz igénybe.
  2. Ezzel egyidőben beadjuk a számlaváltási meghatalmazást az új szolgáltatónak - ez alapján fogják a bankok átvezetni a csoportos beszedésekre és a rendszeres átutalásokra vonatkozó adatokat.
  3. A választott bank jelzi az igényt a régi bank felé - ez legfeljebb 2 munkanapot vesz igénybe.
  4. A régi szolgáltató átadja a szükséges adatokat a választott pénzintézetnek - ez maximum 5 munkanapot vesz igénybe.
  5. Ha ez megtörtént, akkor az új szolgáltatónál megnyílik a számla.
  6. Az új bank rögzít minden adatot, és egyeztet, ha erre van szükség - ez további 5 munkanapot vesz igénybe.
  7. A régi számla lezárása - 1 munkanap.

Így az egész mindennel együtt maximum 13 munkanapot vesz igénybe az egyszerűsített bankváltás, és ideális esetben csak egyszer kell elmenni a bankba, a folyamat legelején.

Ez a banki rezsicsökkentés titka!

Korábban a Bankmonitor összeszedte azt is, hogy milyen lépésekkel csökkentheted a banki költségeket akár pénzintézetváltás néálkül is.

Érdemes figyelni, hiszen éves szinten akár 100 ezer forint megtakarítás is összejöhet a különböző tételekből!

Figyelj a havidíjra: Tévedés azt feltételezni, hogy a bankszámlák egyformák, hiszen szolgáltatásaikban és díjaikban óriási a különbség közöttük. A havidíj lehet nulla forint, ám egyáltalán nem ritka, hogy éves szinten 40-80 ezer forintot kérnek el csak ezért a bankok - persze, fontos megnézni a szolgáltatásokat is, amik mellé járnak.

Utalj netbankon keresztül, felejtsd el a bankfiókot: A net- és mobilbankon keresztüli utalás a legolcsóbb, ennél drágább telefonon keresztül indítani tranzakciót, míg a legtöbbet minden esetben a bankfióki ügyintézésért kérnek. Az állandó átutalási és a csoportos beszedési megbízások is hasznosak, ezek díjai közel azonosak a net- és mobilbanki tarifákkal. Azzal is számolni kell, hogy a legtöbb helyen már plusz költsége van a sárga csekkes befizetésnek, így még akár jól is járhatunk.

Felejtsd el az SMS értesítéseket: rengeteg pénz múlik azon, hogy kérünk-e SMS értesítéseket a netbanki belépésekről, a kártyahasználatról és a számlamozgásokról. Darabonként 30-40 forintot is elkérhet értük a bank, így pedig 100 üzenet (ami simán összejöhet, ha aktívan használjuk a kártyát) máris 3-4 ezer forint kiadást jelent.

A bankok egy részénél a mobilbank push üzeneteket küld a telefonunkra minden beállított tevékenységről, ez pedig jellemzően ingyenes.

Ne ragaszkodj a dombornyomott bankkártyához: Míg korábban komoly különbség volt használhatóságban a dombornyomott és az elektronikus bankkártyák között, ez mára elolvadt. Az elektronikus lapok azonban olcsóbbak: míg a dombornyomott változatok éves díja nagyjából 7 ezer forintnál kezdődik, az elektronikus plasztikokért 3 ezer forint körüli összeg az általános, de sok helyütt egyetlen forintot sem kell fizetni.

Ne postán kérd a számlakivonatot: A postai számlakivonatért a bankok egy része 100-300 forintot kér el, ami valóban nem egy tehén ára, de ha már megtehetjük, akkor ezt az évi 1200-3600 forintot is érdemes lecsípni a költségekből, és digitális kivonatot kérni.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem