19 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis

Megugrott a tőzsde: itt pörögtek legjobban a pénzek, mutatjuk a legnagyobb nyerteseket

2022. szeptember 18. 15:02

Augusztusban 2,5%-kal, azaz 200 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacokon kisebb korrekciót tapasztalhattunk, a fejlődő piacokon stagnálást láthattunk. A magyar börze ezúttal követte a fejlődő piacokat. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg gyengült, a dollárral szemben pedig gyengül - írja havi jelentésében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 164 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,5%-kal növekedett az év nyolcadik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ-tagok mindösszesen 8.176 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Néhány fontosabb tőkepiaci index teljesítménye:

  • RMAX 0,93%
  • MAX - 1,41%
  • BUX 0,17%
  • MSCI DM (USD) - 4,33%
  • MSCI EM (USD) 0,33%
  • EUR/HUF 0,23%
  • USD/HUF 2,65%

Komoly vagyonnövekedés

A pénzpiaci alapokhoz 42 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott. Összességében 57,8%-os a vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 41,9 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 82,5%-os. Megtörtént, amire számítani lehetett az előző hónapok trendje alapján, azaz a pénzpiaci alapok már az árupiaci alapokat is megelőzték a vagyon tekintetében.

A kötvényalapokhoz özönlik a friss tőke. 127 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak tőkebeáramlás 130 milliárdos értékben, míg a másik két alkategória esetében kiáramlást figyelhettünk meg. A hosszú futamidejű kötvényalapoktól 1 milliárd tőke áramlott ki, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 2 milliárd forintnyi értékben. Valamelyest a hozamok is segítették a vagyonnövekedést, így mindösszesen 8 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a legnagyobb kategóriánál a hónap során. Igen, nem tévedés! A kötvényalapok az előző hónapban még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, de a másik két kategória stagnálása, egyúttal a kötvényalapok masszív erősödése a dobogó legfelső fokára repítette a kategóriát.

Rosszabbak voltak a hozamok

A vegyes alapoktól 1,5 milliárdnyi tőke távozott, igaz ez jelentéktelen a kategória méretéhez képest. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 0,4 százalékkal csökkent a hónap során. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz jelentősebb friss tőke érkezett, amely meghaladta a 15 milliárd forintot és a másik két alkategória esetén láthattunk tőkekiáramlást. Az óvatos vegyes alapoktól 11,6 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 5,1 Mrd. A részvényalapoknál tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 14,3 milliárd forint. Az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 3,2%-kal csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tőkevédett alapok esetében annyit érdemes elmondani, hogy egy zártvégű alap lejárt, amivel csökkent a nettó eszközérték. A kategória ”nagysága” miatt már ez is jelentős elmozdulást okoz, így 4,2%-kal csökkent a nettó eszközérték a legkisebb kategóriánál. Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, közel 9 milliárdos értékben, amely beáramlást öt új sorozat indulása is segítette. Ezúttal a hozamok is kedvezően alakultak, de így is csak 2,6%-os növekedést tudott elérni a kategória vagyona a hónap során.

A származtatott alapokból ebben a hónapban 0,1 milliárdnyi tőke távozott, ráadásul a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória nettó eszközértéke 2,3%-kal csökkent. Az ingatlanalapoktól a hónap során 14,2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal lett több.

Az árupiaci alapok esetében nem volt tőkemozgás. A hozamok azonban hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyonváltozás plusz 0,7% lett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 15 milliárdos értékben. A hozamok ezen javítani is tudtak, így a vagyon 3,3%-kal nőtt a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. október 5. 12:58
Manapság, ha megkérdezünk egy elemzt, melyek azok a gazdasági események, amelyek a legnagyobb fejtör...
MEDIA1  |  2022. október 5. 12:29
Kovács Dávid Gábor lett a Zwack Unicum Nyrt. marketingigazgatója szeptembertl közölte a szeszipari v...
Bankmonitor  |  2022. október 5. 11:15
Ma már közismert tény, hogy az anyagilag gondtalan nyugdíjas éveinkért még aktív korunkban tennünk k...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?