34 °C Budapest
Businessman talking about investment stock market and graph from computer laptop with broker trader, giving money plan management and analysis

Megugrott a tőzsde: itt pörögtek legjobban a pénzek, mutatjuk a legnagyobb nyerteseket

2022. szeptember 18. 15:02

Augusztusban 2,5%-kal, azaz 200 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti a fejlett piacokon kisebb korrekciót tapasztalhattunk, a fejlődő piacokon stagnálást láthattunk. A magyar börze ezúttal követte a fejlődő piacokat. A devizapiacon a forint az euróhoz képest némileg gyengült, a dollárral szemben pedig gyengül - írja havi jelentésében a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.

A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője 164 milliárd forintot mutat. Az egyes kategóriák esetében vegyes a kép, de érdemes kiemelni a pénzpiaci alapokat, de legfőképpen a kötvényalapokat, ahol az értékesítések domináltak. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a BAMOSZ-tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 2,5%-kal növekedett az év nyolcadik hónapjában. A hónap végén a BAMOSZ-tagok mindösszesen 8.176 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

Néhány fontosabb tőkepiaci index teljesítménye:

  • RMAX 0,93%
  • MAX - 1,41%
  • BUX 0,17%
  • MSCI DM (USD) - 4,33%
  • MSCI EM (USD) 0,33%
  • EUR/HUF 0,23%
  • USD/HUF 2,65%

Komoly vagyonnövekedés

A pénzpiaci alapokhoz 42 milliárd forintot meghaladó tőke áramlott. Összességében 57,8%-os a vagyonnövekedés, ami messze a legnagyobb érték a kategóriák között. Érdemes még megjegyezni, hogy a hazai pénzpiaci alapok húzza a kategóriát, ahová 41,9 milliárdnyi friss tőke érkezett és ahol a havi szintű növekedés 82,5%-os. Megtörtént, amire számítani lehetett az előző hónapok trendje alapján, azaz a pénzpiaci alapok már az árupiaci alapokat is megelőzték a vagyon tekintetében.

A kötvényalapokhoz özönlik a friss tőke. 127 milliárdnyi érkezett, amely magasan kiemelkedik a kategóriák között. A teljes képhez azonban hozzátartozik, hogy a rövid futamidejű kötvényalapok esetében volt csak tőkebeáramlás 130 milliárdos értékben, míg a másik két alkategória esetében kiáramlást figyelhettünk meg. A hosszú futamidejű kötvényalapoktól 1 milliárd tőke áramlott ki, míg a szabad futamidejű kötvényalapoktól 2 milliárd forintnyi értékben. Valamelyest a hozamok is segítették a vagyonnövekedést, így mindösszesen 8 százalékkal nőtt a nettó eszközérték a legnagyobb kategóriánál a hónap során. Igen, nem tévedés! A kötvényalapok az előző hónapban még csak a harmadik legnagyobb kategória volt, de a másik két kategória stagnálása, egyúttal a kötvényalapok masszív erősödése a dobogó legfelső fokára repítette a kategóriát.

Rosszabbak voltak a hozamok

A vegyes alapoktól 1,5 milliárdnyi tőke távozott, igaz ez jelentéktelen a kategória méretéhez képest. A hozamok ezúttal nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 0,4 százalékkal csökkent a hónap során. Valójában a kiegyensúlyozott vegyes alapokhoz jelentősebb friss tőke érkezett, amely meghaladta a 15 milliárd forintot és a másik két alkategória esetén láthattunk tőkekiáramlást. Az óvatos vegyes alapoktól 11,6 milliárdnyi tőke távozott, míg a dinamikus alapoktól 5,1 Mrd. A részvényalapoknál tőkekiáramlást figyelhettünk meg az elmúlt hónapban. Ennek nagysága 14,3 milliárd forint. Az árfolyammozgások sem alakultak kedvezően, így összességében a részvényalapok vagyona 3,2%-kal csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A tőkevédett alapok esetében annyit érdemes elmondani, hogy egy zártvégű alap lejárt, amivel csökkent a nettó eszközérték. A kategória ”nagysága” miatt már ez is jelentős elmozdulást okoz, így 4,2%-kal csökkent a nettó eszközérték a legkisebb kategóriánál. Az abszolút hozamú alapok esetében tőkebeáramlás volt, közel 9 milliárdos értékben, amely beáramlást öt új sorozat indulása is segítette. Ezúttal a hozamok is kedvezően alakultak, de így is csak 2,6%-os növekedést tudott elérni a kategória vagyona a hónap során.

A származtatott alapokból ebben a hónapban 0,1 milliárdnyi tőke távozott, ráadásul a hozamok sem alakultak kedvezően, így a kategória nettó eszközértéke 2,3%-kal csökkent. Az ingatlanalapoktól a hónap során 14,2 milliárdnyi tőke távozott. A hozamokra az ingatlanalapoknál természetesen most is lehetett számítani, amely segítette a növekedést. A tőkeáramlás, a hozamok és az árfolyammozgások eredőjeként a nettó eszközérték 0,3%-kal lett több.

Az árupiaci alapok esetében nem volt tőkemozgás. A hozamok azonban hozzá tudtak tenni a növekedéshez, így a vagyonváltozás plusz 0,7% lett. Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban tőkebeáramlás volt tapasztalható 15 milliárdos értékben. A hozamok ezen javítani is tudtak, így a vagyon 3,3%-kal nőtt a hónap során.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
ChikansPlanet  |  2024. július 12. 14:03
Szinte minden otthonban van egy olyan fiók, ami tele van különböző típusú töltőkábelekkel, amelyek s...
Holdblog  |  2024. július 12. 08:00
Emlékeinket, akár egy gép funkcióit, gyakorlatilag gombnyomásra elő lehet hívni. És nemcsak mi: külö...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 12. péntek
Izabella, Dalma
28. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm