10 °C Budapest
City life concept: Close up picture of ladys hand using smart phone and typing pin code on keypad of ATM machine to withdraw money.

Rengeteg magyart húz le a saját ATM-je: mutatjuk, mire kell figyelni pénzfelvételkor!

2022. július 12. 06:01

Továbbra is nagyon ragaszkodnak a magyarok a készpénzhez, a leggyakrabban pedig saját bankjuk ATM-jéből veszik azt fel. A háztartások készpénzállománya folyamatosan és brutális mértékben nő, lapunk pedig most annak járt utána, előfordulhat-e olyan helyzet, mikor a számlavezető bankunk saját ATM-jét elhagyva egy más pénzintézet automatájából jobban megéri felvenni a pénzt.

Bár egyre többet vásárolunk az interneten, és a bankkártyánkat is sokkal többet használjuk, de még most is sokan esküsznek a készpénzre, a magyar háztartásokban a havi pénzügyi műveletek közé tartozik, hogy akár több tízezer forintot vegyenek ki készpénzben.

A Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint idén márciusban döbbenetes mértékű, több mint 8 ezer milliárd forint volt a háztartások készpénzállománya, tehát a magyarok továbbra is ragaszkodnak a megfogható, zsebben hordható készpénzhez. Ez a statisztikai adat egyébként folyamatosan nő: 2021 márciusában, vagyis egy évvel korábban ez az összeg 7500 milliárdnál alacsonyabb volt. A bankadó bevezetésével, a folyamatos kamatemelésekkel azonban egyáltalán nem mindegy, hogy a havi készpénzfelvételeket milyen díjjal vesszük igénybe, ezeket a plusz terheket ugyanis a bankok többsége biztosan az ügyfelekre fogja hárítani.

Utánajártunk, hogy a bankok milyen szolgáltatásokat kínálnak, és valóban jobban megéri-e idegen ATM-ből vagy bankfiókból felvenni a készpénzt. Fontos hozzátenni, hogy a bankok a törvényben meghatározott módon havonta két ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget biztosítanak - ez a törvény csaknem 10 éve, 2013-ban lépett hatályba. 150 ezer forintos összeghatárig létezik, tehát a havi pénzügyi tervezésnél ezt figyelembe kell venni, és sokan így is tesznek.

A K&H-nál sok a kedvezmény

A K&H-nál jobban megéri saját ATM-ből felvenni a pénzt, ráadásul a bank több kedvezményt is ad. A Pénzcentrumnak köldött válaszokból kiderül, hogy 228 000 Ft esetén lehetséges, hogy ugyanannyiba kerül K&H-s és más bank ATM-ből is a készpénzfelvétel.

A havi kedvezményes tranzakción belül az ügyfélnek nem kell tranzakciós díjat fizetnie, csak a tranzakciós illetéket (készpénzfelvétel esetén 0,6%). Amennyiben az ügyfél az ingyenes készpénz felvételi nyilatkozatot a bankunknál egy számlájához teszi meg, akkor az első 2 tranzakció során, max. havi 150 000 Ft-ig nem szükséges megfizetnie a tranzakciós illetéket

 - közölte lapunkkal a bank kommunikációs kampányfelelőse. A K&H-nál magasabb az idegen ATM-ből felvett tranzakciós díj fix illetéke forintban, ám a százalék a saját ATM-nél magasabb, 228 ezer forint felett előfordulhat, hogy már kevésbé éri így meg.

Unicredit: különbségek vannak a számlacsomagokban

Az Unicreditnél leginkább az ügyfél saját bankolási szokásai, valamint a számlacsomag díjainak különbözősége mutatja meg, mennyire éri meg saját vagy más ATM-et használni a készpénzfelvételhez. A banknál érdeklődésünkre azt közölték, hogy itt is elérhető a havi két ingyenes készpénzfelvétel, de hosszú távon itt is inkább megéri a saját automatákat használni - azt javasolják, hogy nézzük meg alaposan a kondíciós listát.

UniCredit-bankkártyák használatával a belföldi készpénzfelvétel százalékos díja minden esetben az UniCredit Bank által üzemeltetett ATM-ek esetében a legalacsonyabb. Ez alól kivétel, ha az ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozat szerinti vagy az ügyfél számlacsomagjába foglalt ingyenes készpénzfelvétel történik, mert ezekben az esetekben ATM-hálózattól függetlenül díjmentes a belföldi készpénzfelvétel, azaz ezekben az esetekben nincs különbség a saját banki vagy más banki ATM között

- közölte a Pénzcentrummal az Unicredit kommunikációs munkatársa.

Erste Bank: ez nem fordulhat elő

Az Ersténél semmilyen olyan kondícióba nem futhatunk bele, amely során jobban megérné más bank automatáit használni - közölték lapunkkal a kérdéseinkre küldött válaszokban. Hozzátették azt is, hogy az Erste Bankcsoport ATM-jeiből még külföldön is ugyanannyiba kerül pénzt kivenni, mint a hazai automatákból, ami sok pénzt megspórolhat nekünk akár a nyaralás vagy külföldi kiküldetés során.

A legolcsóbb megoldás az ATM-ből bankkártyával történő készpénzfelvétel, a legdrágább a fióki pénztári szolgáltatás választása. Természetesen az Erste Bank is biztosítja ügyfelei részére a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget, nyilatkozat után, a törvényi feltételek szerint. Továbbá bizonyos számlacsomagok esetében elérhető az úgynevezett Erste Korlátlan ATM Készpénzfelvételi Csomag, amely kiegészítő szolgáltatás havi fix 697 forint és ATM-es készpénzfelvételenként 0 forint + 0,6 százalék díj ellenében nyújt lehetőséget az ügyfelek részére készpénzfelvételre

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- írta válaszában az Erste Bank kommunikációs munkatársa.

Raiffeisen: dupla díj az idegen automatáknál

Ebben a pénzintézetben is az előbb vizsgált bankokhoz hasonlóan jobban megéri a saját ATM-et választani. Belföldön 0,7%-os díjat számítanak fel a saját automatából kivett összeg után, idegen ATM esetében ennek a dupláját, 1,4%-ot kell kicsengetni, ha már elhasználtuk a havi két ingyenes készpénzfelvételt. A fix, forintosított díj egyaránt 655 forint.

Érdekesség, hogy a bank kondíciós listájában nem szerepel, mennyit kér a bank akkor, ha belföldi fiókban akarunk készpénzt felvenni. Belföldön, ha idegen fiókot választunk, ez a díj 606 Ft, ha külföldi fiókban tesszük, akkor 10,12 eurót kóstál (kb. 4100 forint hétfő délutáni árfolyamon).

Általánosságban elmondható, hogy saját (Raiffeisen) ATM-ből történő készpénzfelvétel kedvezőbb kondíciók mellett történik, mint az idegen (nem Raiffeisen) ATM-ből történő készpénzfelvétel. Néhány számlacsomag esetében a saját és az idegen ATM-ből történő készpénzfelvétel díja megegyezik. Az aktuális díjakról a mindenkor hatályos kondíciós listákból tájékozódhatnak ügyfeleink.

- írta lapunknak küldött válaszában a Raiffeisen Bank.

Megdobhatja a költséget a százalékos díj

Összességében tehát, mint az alábbi táblázatból is kiderül, a legnagyobb bankok ügyelnek arra, hogy az ügyfeleik akkor is a saját ATM-jeiket használják, ha már túl vannak a havi két ingyenes felvételi lehetőségen, tehát a legtöbb esetben nem éri meg idegen ATM-ből felvenni a készpénzt. A bankok kondíciós listáinál az alap számlacsomagok értékeit vettük figyelembe: mint többen is felhívták a figyelmünket, számlacsomagonként vagy kártyatípusonként is eltérőek lehetnek a tranzakciós díjak.

Ha például az OTP ATM-jéből pontosan 150 ezer forintot vennénk fel, az 1,23% máris több (1 845 ft) mint az az 1 352 forint, amelyet idegen ATM-ből való készpénzfelvételnél számítanának fel. Ehhez az összeghez ráadásul hozzájön a 71 forint "alapdíj", így kijelenthető, hogy százezer forint felett már nem nagyon éri meg az OTP-seknek a saját ATM-et használni. Ehhez a számításhoz az OTP kondíciós listájára támaszkodtunk, a bank ugyanis nem válaszolt kérdéseinkre.

A másik négy vizsgált banknál is megnéztük, mennyibe kerül saját, illetve más bank ATM-jét igénybe venni, ha százezer forintot vennénk fel, és már nincs lehetőségünk ingyenes készpénzfelvételre. A K&Hnál a saját automatából 1025, máséból 1191 forint lenne ennyi pénzt felvenni, míg az Unicreditnél 739, illetve 2593 forintba kerülne ez a manőver. Saját ATM esetében az Erste Bank 1716, külső intézetnél 2940 forintot számol fel: 100 ezer forintra számolva pedig a Raiffeisennél 700, illetve 1400 forintot kell kicsengetnünk tranzakciós díjként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Hold Podcast
2022. szeptember 15. 17:37
Holdblog  |  2022. szeptember 24. 06:09
A kínai termékek egyre kisebb arányt képviselnek az Egyesült Államok importvolumenében. A korábban n...
MEDIA1  |  2022. szeptember 23. 19:35
Tvrtko az 50. születésnapjára idzítve, vasárnap mutatja be a közel egyórás filmet, a korábbiakhoz ha...
Kiszámoló  |  2022. szeptember 22. 17:18
A Lidl Plusz alkalmazásnak nincs túl sok értelme, de van egy funkciója, ami miatt szeretem használni...
Bankmonitor  |  2022. szeptember 22. 13:34
A magyarok többsége 2022. második negyedévében már végig fix kamatozású lakáshitelt igényelt: az érd...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17