Concept for Consumerism, Food and Drink, Trading, Convenience and Shopping issues.

Őrült felhalmozásba kezdhetnek a magyarok: ezek a termékek aranyat érhetnek hamarosan

2022. május 27. 14:59

Az elmúlt fél év az inflációról szólt a világban, szinte mindenhol évtizedes csúcsokat döntött az áremelkedés üteme. Erre pedig a jegybankoknak is reagálniuk kellett, így ma már mindenki a közelgő stagflációról és esetleges recesszióról beszél. Az, hogy a vásárlókat ez hogan érinti, egyértelmű Más kérdés azonban, mit is jelent az infláció a befektetőknek?

Minek nevezzelek: stagfláció; recesszió? Nos, Bakos Ádám, az Aegon Alapkezelő portfóliómenedzsere szerint a tartósan magas inflációval és lassuló növekedéssel a világ egyre inkább a stagflációs szakaszban jár. Mint mondja, a következő fontos kérdés, meddig tarthat ez az időszak, illetve elvezethet-e egy recesszióhoz, vagyis gazdasági visszaeséshez.

"Vannak arra utaló jelek, melyek már ezt a rémképet vetítik előre, ilyen például az, hogy a fejlett kötvénypiacokon a hozamgörbék több helyen invertálódtak. Az Egyesült Államokban ugyan még nehéz olyan elemzőt vagy jegybankárt keresni, aki rövidtávon recessziót várna, több konjunktúramutató azonban elkezdett a gazdasági lassulás irányába mutatni. A feltörekvő piacokon ennél még inkább aggasztóbb a helyzet, már ami a növekedési kilátásokat illeti, elég csak ha Kínára gondolunk" - vélekedik Bakos Ádám.

Most az inflációs eszközöknek az lenne a jó, ha minél tovább stagflációban maradna a világgazdaság, vagyis minél később érnénk el a recesszióhoz

-mondja Bakos, és azt is hozzáteszi, hogy jelenleg a nagy nemzetközi jegybankok “pánik üzemmódban” vannak az emelkedő inflációs kilátások miatt, a fejlett országok kötvénypiacai is már nagyon erőteljes kamatemeléseket áraz 2022/2023-ra.

Az portfóliómenedzser szerint a sok rossz hír ellenére vannak biztató jelek, melyek arra utalnak, hogy elkerülhető a gazdaság visszaesése. Ilyen például az, hogy

  1. Európában egyre erőteljesebben törlik el a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseket,
  2. a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős,
  3. a lakosságnak jelentős megtakarításai vannak, illetve
  4. a fiskális politika eszközei még rendelkezésre állnak.

Befektetési lehetőségek ilyen környezetben

Bakos Ádám kiemelte, hogy jelenleg a részvénypiacon kevesebb pozíciót tartanak, ugyanakkor az energiaszektort továbbra is vonzónak látják, hiszen az iparágban az értékeltség és az eredményvárakozások is pozitívak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az árupiacon jelentős áremelkedés ment végbe az utóbbi hónapokban. Itt jelentős a geopolitika szerepe, hiszen a jelenlegi multipoláris világban megváltoztak a korábbi hagyományos szövetségi rendszerek. Emellett egyre drágább lett a szállítás, ami szintén beépült a nyersanyagok árába

- mondja Bakos, aki szerint a következő időszak világszerte a nyersanyagfelhalmozásról szólhat, jelentősen növekedhet az energiahordozók és az élelmiszerek súlya a kormányzati tartalékokban. Könnyen lehet, hogy a következő időszakban ezek az arányok növekedni fognak, nyersanyagkészleteket is nagyobb mértékben tartanak majd a világ országai, hogy a deglobalizálódó világban az ellátást az ipar és a háztartások számára biztosítani tudják.

A devizapiacon Bakos Ádám arra számít, hogy a sáv feljebb fog tolódni az euró-forint esetében, így most ők short pozíciókat tartanak. A következő időszakban az Aegon Alapkezelő szakemberei 370-390 -es EUR/HUF árfolyamsávot várnak, amiből inkább felfelé kacsingathat ki az árfolyam.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22