2 °C Budapest
Ebbe fektetik most a pénzüket az élelmes magyarok: ők már tudnak valamit?

Ebbe fektetik most a pénzüket az élelmes magyarok: ők már tudnak valamit?

2022. május 13. 12:31

Az orosz-ukrán háború kirobbanását követően komoly pánikhullám söpört végig a befektetési piacokon, miközben kilőtt az igény a személyre szabott biztosításokra. Szakértők szerint továbbra is igaz, hogy a biztosítás nem szükséges rossz, hanem segítség a bajban. Az ingatlanpiacon további áremelkedés várható, nincs annyi arany most készleten, amit ne lehetne eladni, a kriptovaluták pedig továbbra is az egyik legkockázatosabb befektetésnek számítanak.

Az ukrajnai háború első napjaiban érezhetően nagy volt a riadalom a nemzetközi piacokon, ami komoly hatással volt a biztosításokra is: miután rengetegen felvették a bankból a pénzüket, ráirányult a figyelem az otthon tartott pénz veszélyeire, mert a lakásbiztosítások csak bizonyos limitig nyújtanak ebben biztonságot.  Egyed Györgyi, a  Dorado XXI cégcsoport biztosítási üzletágának vezetője elmondta, a folyamatosan változó világban is kijelenthető, a biztosítás nem szükséges rossz, hanem segítség a bajban.

A személyre szabott biztosításra az igény folyamatosan nő, a háború pedig csak lendített ezen a tendencián. Az alkusz cégek óriási előnye, hogy egy minden részletre kiterjedő kockázati felmérés után, személyre szabott biztosítási portfóliót állítanak össze. Ezzel jókora terhet vesznek le mind a családok, mind a cégvezetők válláról

 – magyarázta a független biztosítási alkusz cég egyik vezetője. A szakember a szomszédban zajló fegyveres konfliktussal összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy háborúra nem lehet biztosítást kötni. Ez alap kizárás minden biztosítási szerződésben szerte a világban.

A hitelpiac sem a régi

Varga-Pinczel Zsófia, a cégcsoport hitel üzletágának vezetője a hitelpiacról szólva kijelentette, itt is egy jelentős átalakulásnak lehetünk szemtanúi. Példaként említette, hogy aki tavaly gondolkodás nélkül belevágott egy babaváróba, az most lehet, hogy átgondolja ezt. A háború miatt az emberek megfontoltabbá, óvatosabbá váltak.

Befolyásolja a hitelfelvételi kedvet a piaci környezet, és ha az ingatlanpiacot megnézzük, ott is kivárásra játszanak a legtöbben ezekben a hetekben. Az építkezések az orosz-ukrán helyzet miatt előbb-utóbb bajban lesznek, a különböző erőforrások beszerzése ugyanis akadozik, ez is komoly hatással lehet a piac egészére

 – fogalmazott. A befektetésekre rákanyarodva beszélt arról is, akinek nagyobb összeg áll rendelkezésére, annak a privát vagyonkezelést szokták javasolni (SPB), aki pedig hosszútávon kisebb összeggel szeretne például nyugdíjas tartalékot képezni, annak a nyugdíjbiztosítás lehet a legmegfelelőbb megoldás.

Utóbbi esetben az ügyfeleknek felmérjük a kockázattűrő képességét, ez alapján teszünk javaslatot a portfólió összeállítására. Van rá lehetőség, hogy úgynevezett abszolút hozamú alapot válasszunk, ahol az alapkezelő aktívan részt vesz a portfólió kezelésében. 

Futnak fel az árupiaci termékek, kelendő az arany

Schuszter Péter, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt, a háború elején nem lehetett tudni, hogy mi fog történni, a devizák nagyon volatilis mozgást mutattak, egy euró 400 forintot is ért és csak találgatott mindenki, meddig tarthat az összeomlás.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mint fogalmazott, a magyar piacnak az OTP volt a legnagyobb vesztese, amely 16 ezer forintról egészen 9 ezer forintig esett, de ma már 12 500 forint környékén jár. Példaként említette, hogy a leleményes befektetők közül sokan visszaváltották forintra a devizájukat és abból vásároltak OTP-részvényeket, ami logikus lépés volt. Egy ilyen tranzakcióval nagyon komoly nyereségre lehetett szert tenni.

Megjegyezte, a részvények esetében ma jó beszálló lehetőségek vannak, aki pedig biztosra akar menni, azoknak az állampapírokat javasolják. Az inflációkövető állampapírt ugyanis 7-8 százalék körüli hozammal lehet megvásárolni, aminél nem igazán van jelenleg biztonságosabb és egyszerre jobban meg is térülő megoldás. Ami az egyéb típusú befektetéseket illeti, rámutatott, jelenleg nincs annyi arany a piacon, amit a kereskedők ne tudnának eladni. 

Az arany kiegészítő termék, ami pánikhelyzetben mindig előtérbe kerül, ugyanakkor véleményem szerint nem lehet vele olyan jól keresni. Válságban nagyon felmegy az árfolyama, de amint ez elmúlik, el is kezd esni. Ugyan nullára soha nem fog, mint az előfordulhat egy részvénynél mondjuk, de hatalmas lehetőségeket hosszú távon nem látok benne

 – fogalmazott Schuszter Péter.

Végül szót ejtett arról is, aki szeretne kockáztatni, annak megfelelő választás lehet kriptovalutába fektetni. A Bitcoin akár rövid távon visszaugorhat 50-60 ezer dollárra, de erre semmilyen garancia nincs, ráadásul a háború meg is kérdőjelezi a kriptovaluták hosszú távú jövőjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm