Vészesen közeledik a válság: így mentheted meg a pénzed az inflációtól

Vészesen közeledik a válság: így mentheted meg a pénzed az inflációtól

2022. április 2. 16:07

Egyre vészesebben közeledik egy gazdasági recesszió, aminek következtében folyamatosan kevesebbet ér a pénzünk. De mégis hogyan tartsuk meg egy ilyen gazdasági helyzetben a megtakarításainkat, vagy esetleg fektessük be őket a megfelelőképpen, hogy a végén jól jöjjünk ki ebből a helyzetből?

A koronavírus-járványt a világon minden ország gazdasága megsínylette, és ebben az amúgy is nehéz gazdasági helyzetben tört ki az orosz-ukrán háború. A szakemberek se mernek jelenleg találgatni, hogy milyen következményekkel fog járni pontosan a konfliktus, hiszen nagyon sok tényezőtől függ, köztük attól, hogy pontosan meddig is fognak tartani a harcok.

Éppen ezért világszerte mindenhol emelkednek a hozamok. Az amerikai tízéves állampapírok hozama 2,3 százalék fölé emelkedett az utóbbi napokban, miután a Fed március közepén 25 bázisponttal megemelte a kamatot, az év végére 2,25-2,5 százaléks kamatszint várható.

Ezzel párhuzamosan, ha kevésbé látványos formában is, de hasonló folyamat indult el Európa szerte is, ráadásul hazánkban még a háború hatásai is erőteljesen érvényesülnek, hiszen az orosz-ukrán konfliktus kezdete jócskán megdobta az egyébként is emelkedő kamatokat, mivel kockázatkerülést váltott ki az feltörekvő eszközök esetében. Ez pedig negatív hatással volt a magyar állampapírokra is.

Ilyenkor pedig természetes, hogy mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mik lehetnek a megfelelő befektetések, amiknek a segítségével nem csak, hogy megtarthatjuk a félretett pénzünket, de még gyarapíthatjuk is azt. A CNBS szakértők segítségével összeszedett pár tippet, amiknek a segítségével mindezt el tudjuk érni.

Még mindig jó lehetőség a tőzsde

Sarah Coles, a Hargreaves Lansdown brit befektetési platform pénzügyi elemzője szerint a fiatalabbaknak, akik szeretnének pénzt megtakarítani még mindig érdemes a pénzük egy részét tőzsdére vinni. Különösen azért, mert ez az inflációt nézve nagyobb hozammal kecsegtet.

Szinte lehetetlen megjósolni, hogy pontosan mikor következhet be egy piaci összeomlás, éppen ezért a befektetések elhalasztása katasztrofális következményekkel járhat

– vélekedett a szakértő, aki azt javasolta azoknak, akik nem merik a megtakarításaikat egyösszegben befektetni, hogy kisebb összegeket vigyenek a tőzsdére. Méghozzá azért, mert ezzel a módszerrel könnyedén hasznot tudnak húzni azáltal, hogy a különböző piaci feltételek változásához igazodva folyamatosan növelik a befektetéseiket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban annak, aki öt évnél rövidebb időre tervezi befektetni a pénzét a szakértők már sokkal inkább megéri megtakarítási számlát nyitni. Azonban Coles attól óvva int mindenkit, hogy megpróbáljuk megjósolni, hogy hogyan fognak változni a kamatlábak az elkövetkezendő hónapokban, vagy akár években. Annak ellenére is, hogy a lehető legjobb megoldást szeretnénk választani érthető módon.

Befektetés az emelkedő kamatok mellett

A Schroders befektetési stratégája, Whitney Sweeney szerint bármilyen megoldást is választunk a lényeg a türelem. Ez azért fontos, mert a piac jelenleg nagyon változékony, hiszen az orosz-ukrán háborúnak még mindig nem látjuk a végét. Emellett pedig az agresszív jegybanki kamatemelések miatt is érdemes inkább hosszútávra tervezni és türelmesnek lenni.

Sweeney elmondta, hogy az agresszív jegybanki alapkamat emelése könnyedén zavarosak lehetnek a befektetők számára, főleg azoknak, akik értékpapírt akarnak vásárolni, ami teljesen érthető. Viszont kevés eset volt, amikor a hozamgörbe megfordult, így ez egy biztos befektetésnek számít.

A befektetők szempontjából a hozamemelkedés hatása kettős, hiszen egyrészt az emelkedő hozam az árfolyamok esését jelenti, vagyis a meglévő pozíciókon ez veszteségként jelenik meg. Másrészt viszont, ha valaki a mostani magasabb kamatok mellett vásárol állampapírt, az évekig zsebre teheti a magasabb hozamot

– mondták el még korábban a Pénzcentrumnak az Aegon Alapkezelő elemzői, akik hozzátették, hogy a legfontosabb kérdés továbbra is az, hogy hol lesz a hozamemelés vége. Amit kisbefektetőként nehéz megjósolni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. július 3. 16:37
Bő ötven éve nem zárt olyan rossz első félévet az S&P 500, mint idén, 20% feletti zuhanás lett a...
Holdblog  |  2022. július 3. 06:51
(Archívumunkból 2019) Értelmetlenül halmozzák a készpénzt a „hatvan pluszosok”. Legalábbis ez derül...
Összkép  |  2022. július 2. 18:20
Egy új nemzedék lép be a felnőtt világba, az 1995 és 2009 között született Z generáció. A jövő egyre...
MEDIA1  |  2022. július 2. 10:09
Mong Attila újságíró volt a Media1 legutóbbi podcast- és rádióműsorának vendége, akit Németországban...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. július 3. 16:06