8 °C Budapest
Currency, Coin, European Currency, Financial Item, Hungarian

Állampapír, te drága! Ha most veszek, évekig zsebre vághatom a magasabb hozamot?

2022. április 1. 15:31

A jegybankok kamatemelései és az orosz-ukrán háború kitörése után világszerte emelkedésnek indultak az állampapírpiaci hozamok. Magyarországon is évek óta nem látott szinteket látunk, ami felemás hír lehet a befektetőknek.

Nincs mese, mindenhol emelkednek a hozamok. Az amerikai tízéves állampapírok hozama 2,3 százalék fölé emelkedett az utóbbi napokban, miután a Fed március közepén 25 bázisponttal megemelte a kamatot, az év végére 2,25-2,5 százaléks kamatszint várható. Önmagában a lépés nem indokolt volna jelentős hozamemelkedést, azonban ezzel párhuzamosan a várakozások is erősödtek, az év végéig már 150-175 bázispontos kamatemelést várnak a befektetők.

Nem is tétlenkedhet sokáig az amerikai jegybank, hiszen az infláció negyvenéves csúcson van és a munkaerőpiac is kifejezetten erős. Így, ha meg akarják őrizni a hitelességüket, akkor nem állhatnak le a kamatemelésekkel, hiszen a közel 8 százalékos áremelkedés jelentősen meghaladja a 2 százalékos céljukat. Éppen ezért várhatóan a hozamemelkedésnek sincs vége, sőt, még csak most kezdődött.

Nálunk még a háború hatása is érvényesül

A magyar piacon az egyébként is emelkedő kamatokat dobta meg az orosz-ukrán háború kitörése, mivel az kockázatkerülést váltott ki a feltörekvő eszközök esetében. Ez pedig a magyar állampapírokra is negatív hatással volt, többéves csúcsra emelkedtek a hozamok. A tízéves referenciaérték már 6% felett jár, és még nincs vége sem a háborúnak, sem a kamatemelkedésnek.

Az állam szempontjából a hozamok emelkedése egyértelműen rossz hír, hiszen a következő időszakban drágul ezzel az adósság finanszírozásának költsége, a most kibocsátandó kötvényekre magasabb kamatot kell fizetni

összegezték a várható trendeket a Pénzcentrumnak az Aegon Alapkezelő szakemberei. Hozzátették: Az elemzői vélemények szerint a kamatemelés még nem ért véget, a következő hónapokban az infláció további emelkedése mellett akár 7-8 százalékra is emelkedhet az MNB irányadó kamata.

Mi jelent ez a befektetőknek?

"A befektetők szempontjából a hozamemelkedés hatása kettős, hiszen egyrészt az emelkedő hozam az árfolyamok esését jelenti, vagyis a meglévő pozíciókon ez veszteségként jelenik meg. Másrészt viszont, ha valaki a mostani magasabb kamatok mellett vásárol állampapírt, az évekig zsebre teheti a magasabb hozamot" - vallják a szakemberek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérdés persze, hol lesz a hozamemelkedés vége -  ezt kisbefektetőként nem egyszerű eltalálni

- teszik hozzá az Aegon Alapkezelő elemzői.

A legfontosabb deviza- és részvényárfolyamok ITT!

Véleményük szerint a piaci értékesítésű állampapírok mellett persze alternatívát jelenthetnek a lakossági papírok is, melyek piacán szintén komoly átalakulás megy végbe, hiszen ma már a 8 százalék feletti infláció mellett sokkal kevésbé vonzó például a korábban csak szuperállampapírként emlegetett Magyar Állampapír Plusz. Ezzel párhuzamosan nő az olyan inflációkövető kötvények vonzereje, mint például a Prémium Magyar Állampapír.

A mostanihoz hasonló helyzetben jó befektetési lehetőséget az abszolút hozamú alapok jelenthetnek, melyeknél nincs előre kikötött eszközosztály vagy regionális befektetési politika, a profi portfóliómenedzserek az aktuális piaci helyzet függvényében tudják allokálni a vagyont

- zárják gondolataikat a szakemberek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem