27 °C Budapest
Stock falls

Ezek a részvények fialnak csak igazán: két számjegyű a hozam, nagyot lehet szakítani

2021. június 29. 15:33

A globális részvénypiacok 2021 első felében tovább folytatták több mint egy éve tartó ralijukat, az ötszáz legnagyobb amerikai tőzsdei cég teljesítményét leképező S&P 500 Index például mintegy 14 százalékkal emelkedett idén. Bár a részvénypiacok értékeltségi mutatói meghaladják az elmúlt 20 év átlagos értékeltségét, hosszú távon továbbra sem látható olyan befektetési lehetőség, ami felveszi a versenyt a részvények hozamlehetőségével - állítják elemzők.

Mintegy 47%-kal mentek feljebb egy év alatt a tech cégek papírjai, folytatódhat az emelkedés

Bár mostanra - jelentős részben a koronavírus-járvány hatására - túlértékeltté vált a technológiai szektor (a techcégek részvényeinek árfolyamát mutató Nasdaq index az elmúlt egy év során mintegy 47 százalékkal emelkedett), az iparági innovációnak köszönhetően a jövőben is az egyik legmagasabb hozamot várhatjuk a technológiai szektortól. Az UNION Biztosító elemzői szerint a techcégek közül:

  • ígéretes befektetés lehet például a Zynga Inc., amely az interaktív szórakoztatási ágazat egyik úttörője, és olyan népszerű videojátékokat fejleszt, mint például a Game of Thrones Slots Casino, az Empires & Puzzles vagy a Merge Dragons!
  • érdemes figyelemmel kísérni a különböző kibertámadások ellen védelmet kínáló Symantec vagy McAfee Corporation teljesítményét is.
  • szép profitra van esély a 3D System Corporation részvényével is, amelynek ára már az elmúlt egy évben is közel hatszorosára, 40 dollár körüli szintre drágult. A cég sztereolitográfiával, azaz egy lézeres 3D nyomtatási technológiával foglalkozik, amit többek között az orvostudomány területén fogászati készülékek előállításához, valamint az ékszergyártásban, az autóiparban és a repülőgépgyártásban használnak.

Árfolyam, részvények, indexek a Pénzcentrumon

Sokat kereshetünk azzal is, ha jobb hellyé tesszük a bolygót

A technológiai szektor részvényei mellett az ESG-befektetések - azaz a környezeti, társadalmi vagy vállalatvezetési szempontból felelős cégek papírjai - kínálhatják a legnagyobb hozamot a továbbiakban. Az ESG-n belül is elsősorban a megatrendekre ajánlott figyelni, például a megújuló energiaszektor, a körforgásos gazdálkodás, az elektromos autózás, a vízmenedzsment szereplőire, de az „okosváros” megoldásokat fejlesztő, illetve az alacsony karbonlábnyom elérésére törekvő vállalatokat is érdemes szemmel tartani - hívja fel a figyelmet az UNION Biztosító.

  • Miközben az S&P 500 index mintegy 40 százalékkal emelkedett az elmúlt 12 hónapban, addig a zöldenergiával foglalkozó cégek értéke (az S&P Global Clean Energy Index) 90 százalékkal nőtt az elmúlt egy év alatt. A megújuló energiával foglalkozó cégek között jó befektetésnek számít például a szélenergiát termelő Vestas Wind Systems vagy a Plug Power Inc, amely az elektromos hajtású járművek üzemanyagcellás rendszereit szállítja.
  • A vízmenedzsment kapcsán olyan vállalatok teljesítményéből is részesedhetünk, mint az Egyesült Államokban és Kanadában ivóvíz-szolgáltatással és szennyvíztisztítással foglalkozó American Water Works Inc., amelynek árfolyama negyedével ment fel egy év alatt.
  • A körforgásos gazdálkodás célja, hogy a nagyvállalatok újrahasznosított anyagokat használjanak fel a termékeikhez, és a versenytársaikhoz képest minimálisra csökkentsék a hulladéktermelést. Ezen cégek közé sorolható a Ford, a BMW, a L’Oreal, a Caterpillar, vagy a General Electric is.
  • Az elektromos autózás és az önvezető járművek népszerűségének gyors növekedése a szektorban érdekelt autógyártók teljesítményét leképező indexen (NYSE FactSet Global Autonomous Driving and Electric Vehicle Index) is jól látható: az önvezetés és elektromos autózás részvényindexe az elmúlt 5 évben évi 22,4 százalékkal ment fel. A jelenlegi trendek így többek között a Tesla és a Toyota papírjainak további drágulását vetítik előre - írják a biztosító elemzői.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 4. szerda
Domonkos, Dominika
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. augusztus 4. 13:54