Quaestor, Hungária, Buda-Cash: mihez kezdjünk a kifizetett pénzzel?

Quaestor, Hungária, Buda-Cash: mihez kezdjünk a kifizetett pénzzel?

2016. január 10. 10:22

Tegnapi közleményében a felszámoló közölte, hogy megkezdik a Buda-Cash, a Hungária és a Quaestor esetén a TBSZ-en és NYESZ-en nyilvántartott, meglévő vagyonelemek kiadását. Nem árt ugyanakkor figyelni arra, hogy a meglévő értékpapírokat melyik szolgáltatóhoz szeretnék átvinni a károsultak, emellett sokakban kérdésként merülhet fel, hogyan lehet a NYESZ-en lévő megtakarítást TBSZ-en elhelyezni és egyáltalán hogyan lehet egy már lezárt gyűjtőévvel rendelkező TBSZ-re pénzt utalni. Kérdések és válaszok formájában összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A tegnapi PSFN közlemény fontosabb pontjai:

A TBSZ vagy NYESZ számlával rendelkező ügyfeleket a felszámoló ezúton nyilatkozattételre hívja fel. Az érintettek kérhetik, hogy az eszközeiket jogfolytonosan egy másik szolgáltatónál vezetett TBSZ vagy NYESZ számlára adja ki a felszámoló. Ez esetben az ügyfél dönthet úgy, hogy

  • egy másik szolgáltatónál új TBSZ vagy NYESZ számlát nyit, és arra kéri a kiadást, vagy
  • kéri a megszűnő számlával azonos évben máshol kötött és azonos típusú szerződéseinek összevezetését.

Fontos tudni, hogy új számla nyitás esetében sem indul új gyűjtőév, az így nyitott TBSZ vagy NYESZ számla a megszűnővel azonos évben kötöttnek minősül.

Az ügyfél kérheti a felszámolás alatti társaságnál lévő TBSZ vagy NYESZ számlán lévő eszközeinek egyéb számlájára történő kiutalását is. Ebben az esetben a hatályos Szja. törvény alapján a kifizetés nem eredményez adófizetési kötelezettséget, továbbá az ügyfél nem esik el a megszűnő NYESZ számlára befizetett összeg utáni adó feletti rendelkezés lehetőségétől sem. A felszámoló minden esetben gondoskodik az átutaláshoz szükséges lekötési igazolások kiállításáról.

Milyen lehetőségek vannak?

Az egyik lehetősége a TBSZ-szel vagy NYESZ-szel rendelkező károsultaknak, hogy a számlán meglévő vagyont nem viszik át másik szolgáltatóhoz, hanem kérik annak kiutalását. Az SZJA törvény értelmében ez esetben a kiutalás nem eredményez adófizetési kötelezettséget:

A magánszemély részére nem eredményez adókötelezettséget - bármely adóévre vonatkozóan -, ha a magánszemély pénzügyi intézménnyel szemben fennálló követelését eredményező jogviszonya a pénzügyi intézmény felszámolása miatt szűnik meg, ideértve az adó feletti rendelkezés esetére meghatározott visszafizetési kötelezettséget is. A pénzügyi intézmény felszámolásával összefüggésben kárrendezés címén a magánszemélyt megillető összeg után adókötelezettség megállapításának nincs helye.

A másik lehetőség pedig, hogy a brókercégeknél vezetett számlákat egy másik szolgáltatóhoz viszik át egy már meglévő vagy újonnan nyitott TBSZ-re vagy NYESZ-re.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet gyűjtőévet követően meglévő TBSZ-re pénzt rakni?

2014. január 1-től a TBSZ-szel rendelkező számlatulajdonos dönthet úgy, hogy az egyik szolgáltatónál nyitott TBSZ-t egy másik szolgáltatóhoz viszi át. Ez csak akkor oldható meg a TBSZ megszakítása és adófizetési kötelezettség nélkül, amennyiben a teljes állomány átvezetése kerül. Két eset lehetséges:

  • Az új szolgáltatónál már rendelkezünk olyan TBSZ-szel, amelyet ugyanabban az évben indítottunk, mint az átvezetni kívánt szerződést. Ez esetben a befektetést átvevő szolgáltató ugyanarra az évre vonatkozóan fogja jóváírni az áthozott TBSZ-en lévő állományt. Példa: a Buda-Cashnél 2011-ben nyitottunk egy TBSZ-t és arra 1 millió forintot helyeztünk el, miközben 2011-ben egy banknál is nyitottunk TBSZ-t szintén egymillió forinttal. Ha ehhez a bankhoz visszük át a buda-cash-es TBSZ-en lévő pénzt, akkor a bank a 2011-es TBSZ-ünkön lévő állományt megnöveli 1 millió forinttal és így ketyeg tovább a lekötés.
  • A másik eset pedig, hogy nem volt az új szolgáltatónál TBSZ-ünk arra az évre vonatkozóan, amikor a másikat az adott brókercégnél nyitottuk, ez esetben az új szolgáltató a nyitási évre vonatkozóan létrehoz egy nyilvántartást és oda helyeződik a TBSZ-en lévő állomány. A példa szerint tehát a kiválasztott bank nyit nekünk 2011-re egy TBSZ-t és oda rakja be az egymillió forintot, ezzel megszűnés nélkül folytatódik tehát a lekötés.

Mit lehet tenni a NYESZ-en lévő megtakarítással?

A NYESZ-nél is két lehetőség van:

  • Az egyik, a TBSZ-nél már ismert módszer, miszerint egy másik szolgáltatónál már meglévő vagy újonnan nyitott NYESZ-re helyezzük át a brókercéges NYESZ-en lévő pénzt. Ez esetben nem kell a korábbi adójóváírásokat 20%-kal növelt mértékben visszafizetni.
  • A másik lehetőség, hogy a NYESZ-en lévő megtakarítást egy másik szolgáltatónál újonnan nyitott TBSZ-re helyezzük át. Ekkor azonban az átvezetés évében és az azt megelőző évben kapott adójóváírást 20%-kal növelten vissza kell fizetni (amennyiben az átalakítás 2016-ban valósul meg, akkor a 2016-ra vonatkozó adóbevallásban kell ezt bevallani és megfizetni).

De! Amire érdemes odafigyelni

Legyen szó TBSZ-ről TBSZ-re, NYESZ-ről NYESZ-re vagy NYESZ-ről TBSZ-re történő átvezetésről, fontos, hogy csak olyan értékpapírokat lehet átvezetni a másik szolgáltatóhoz, amely annál a szolgáltatónál is megtalálható. Tehát ha a megtakarításaink között olyan értékpapírok is vannak, amelyeket a másik szolgáltató nem forgalmaz vagy nála nem elérhetőek, akkor célszerű ezeket először visszaváltani és pénzeszközzé alakítani és így magát a pénzt átutalni a másik szolgáltatóhoz.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 8. 20:51
Hamarosan érkezik a TV2 képernyjére a nagyszabású táncos showjának immáron harmadik évada, amelyben...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
Holdblog  |  2022. augusztus 8. 15:45
Globalizált korunk leglényegesebb jellemzinek egyike, hogy megválaszthatjuk, hol élünk, hol éljenek...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?