20 °C Budapest

Csökkent a bankszektorban lévő megtakarítási állomány

Pénzcentrum
2011. augusztus 19. 15:31

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kiértékelte a hitelintézetek 2011-es díjbevallásának adatait. A tavalyi év záróállományán alapuló betétbiztosítási díjbevallás szerint 18 év töretlen növekedése után tavaly először csökkent (1,8 százalékkal) a bankszektorban lévő megtakarítási állomány, amely így 16 640 milliárd forintot tett ki. Ezzel egy időben 12 százalékos növekedéssel 8 495 milliárd forintra nőtt az OBA kártalanítási kötelezettsége. A betétesek 99,6 százaléka belül van a január 1-jétől érvényes 100 ezer eurós (közel 27 millió forint) betétbiztosítási védelmen.

Az OBA közleménye szerint "a hitelintézeteknél elhelyezett - ez év júniusi díjbevallásokon alapuló - összes megtakarítás 2011. év eleji 16 640 milliárd forintnyi állománya 1993 óta először mutatott csökkenést (mintegy 300 milliárd forinttal) az előző évihez képest. Az OBA díjalapját képező biztosított betétállomány a 2010. év eleji 12 174 milliárdról 0,2%-os növekedéssel mintegy 12 204 milliárd forintra emelkedett.

 


KBB adat: a betétesek zöme védett

Az OBA tagintézeteinek a díjbevallásban ügyfélre konszolidált kimutatást kellett közölniük a Konszolidált Biztosított Betéti (KBB) adatnyilvántartás szerint. Ennek köszönhetően megállapítható, hogy 2011. év elején a bankrendszer 9 874 221 betéttulajdonosából 9 835 004 esetében a bankbetétjeinek összege nem haladta meg a jelenleg érvényben lévő 100 ezer eurós (közel 27 millió forint) betétbiztosítási védelem felső határát, azaz a hazai betétesek 99,6 százaléka teljes körű OBA védelmet élvez. (Ezek együttesen jelenti a magán- és jogi személyeket, valamint az egyéni vállalkozókat. A több hitelintézetnél ugyanazon személy neve alatt elhelyezett betét miatt egy tulajdonos többször is szerepelhet az összesítésben.) Az OBA díjalapját képező mintegy 12 204 milliárd forint biztosított betétállomány 69,6 százaléka (8 495 milliárd forint) tartozik az OBA kártalanítási kötelezettsége alá a százezer eurós értékhatár alapján.

Koncentrált a nagybetétesi kör

Az OBA 100 ezer eurós védettségi szintjét meghaladó nagybetétesek relatív alacsony száma
(39 217 betétes, a betétesek 0,4 százaléka) ellenére e betétek összesen 4 802 milliárd forintnyi betétállománnyal rendelkeznek. Ez alapján a bankrendszerben található (OBA védettséget meghaladó) nagybetétesek átlagos betétállományának mérete 122,4 millió forint.

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Átlagok

Az egy főre eső átlagos betétösszeg 1,236 millió forint. Átlagosan az egy biztosított betétben elhelyezett összeg 294 ezer forintról 262 ezer forintra csökkent. A bankok betéteseinek átlagos betétösszege 852 ezer forint. A takarékszövetkezetek betéteseinek átlagos betétösszege ennél valamivel alacsonyabb, 662 ezer forint. Az adatsor érdekessége, hogy a szektor megtakarítási állományán belül mindössze 0,09 százalékkal részesedő hitelszövetkezeti szektorban a legnagyobb, 1,9 millió forintos az egy főre eső átlagbetét, ami több mint duplája a bankokban lévő átlagbetéteknek.

Növekvő szövetkezeti piacrész

A megtakarítások 91,4 százaléka a bank- és lakástakarék-pénztári szektorban, 8,6 százaléka pedig a szövetkezeti szektorban került elhelyezésre, utóbbi minimális, 2008. óta tartó növekedésével.

Jelentősen nőtt az OBA kártalanítási kötelezettsége

Egy év alatt 12 százalékos növekedéssel 8 495 milliárd forintra nőtt az OBA kártalanítási kötelezettsége, melynek oka a január 1-jén életbe lépett új, 100 ezer eurós kártalanítási értékhatár. Az OBA kártalanítási kötelezettsége 2000. óta folyamatosan növekvő tendenciát mutat.

 


Díjfizetés és a kártalanítási vagyonfedezettség alakulása

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hitelintézeti fizetésképtelenség esetén a betétesek kártalanítására rendelkezésre álló vagyon (2011. év elején 88 milliárd Ft) alapvetően két bevételi forrásból származik: egyrészt a tagintézetek által a tárgyévben befizetett betétbiztosítási díjakból, másrészt a felhalmozott díj állampapírba való befektetésének hozambevételéből.

A betétbiztosítási díj átlagos kulcsa 2000-2004 között jelentősen csökkent, majd három évig stagnált. 2008-ban az előző évhez képest a felére csökkent, 2009-től egységes 0,2 ezrelékes volt. 2011-től - a kártalanítási értékhatárnak a korábbi érték duplájára, 100 000 euróra emelkedése miatt - az OBA Igazgatótanácsa a díjkulcsot 0,6 ezrelékes mértékben állapította meg. Ennek köszönhetően a tavalyi évhez képest a hitelintézetek által fizetett betétbiztosítási díj a háromszorosára nőtt. A hitelintézeteknél fennálló 1 000 Ft betétbiztosítási kártalanítási kötelezettség után 2011-ben átlagosan 0,86 forint a díj.

Csökkent az OBA fedezettségi mutatója

Az OBA 88 milliárd forintra nőtt kártalanításra fordítható vagyonához képest a nagyobb dinamikával megugró kötelezettségek miatt a betétbiztosítás fedezettségi mutatója az előző évhez képest 1,04 százalékra csökkent.

A megtakarítások összetétele

Hosszú évek tendenciájaként folytatódik a takarékbetétek súlyának csökkenése. A kamatelhatárolás csökkenése köszönhető a piacon elérhető új betéti konstrukcióknak és a kamatlábak csökkenésének is.

 


Az előző táblázat összesített adatát tagintézeti típusokra bontva szemlélteti az alábbi táblázat:


A megtakarításoknak a főbb hitelintézeti szektorok között évek óta tapasztalt megoszlása lényegében nem változott. A bankok által gyűjtött források típusára továbbra is az egyéb betét, illetve értékpapír, a szövetkezeti hitelintézeti szektorra pedig döntően az egyéb betét és a takarékbetét jellegű megtakarítási formák jellemzők.

Állami garancia

A piacgazdasági alapokon működő betétbiztosítás 1993-as bevezetése (az OBA alapítása) óta jelentősen csökkent az állami garanciás betétállomány. Nominál értéken az 1993-as év 608 milliárd forintnyi záróállományáról 2011 elejére 69 milliárd forintra csökkent a még teljes körű állami garanciával rendelkező betétek állománya." - számol be az OBA közleménye.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?