3 °C Budapest

Megvegyem, vagy ne vegyem? Spórolni tanulnak a tengerentúlon!

Pénzcentrum
2008. július 31. 14:00

A növekvő üzemanyagárak, a tengerentúlról indult hitelválság és az élelmiszerárak emelkedésének együttes hatásaként a britek és az amerikaiak is változtattak pazarló szokásaikon és megfontoltabban, takarékosabban osztják be a pénzüket. Mindkét országban felméréseket készítettek, amelyek megdöbbentő eredményeket hoztak, s számunkra is érdekes adatokkal szolgálhatnak.

A három legnagyobb brit hipermarketben egy 24 alapvető termékből összeállított fogyasztói kosár vételára 21 %-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt, így egy átlagos brit család hetente már 121 fontot (36 ezer fontot) költ élelmiszerre. A vásárlói szokások is megváltoztak, a kereskedők szerint sokkal tudatosabban költik el a pénzüket az emberek, különösen az élelmiszerek vásárlásakor.

A vásárlók közül többen listákkal érkeznek az üzletekbe, amin összesítik a legszükségesebb termékeket. A listán egyre kevesebb szükségtelen - korábban gondolkodás nélkül megvásárolt - termék szerepel. Sokan az üzemanyagon is spórolhatnak azzal, ha hetente-kéthetente tartanak egy nagybevásárlást és a napi kiegészítő élelmiszereket a sarki kisboltban veszik meg.

Egyre gyakrabban nézik meg a vásárlók a lejárati dátumokat és a termékek közül a későbbi lejárati dátummal rendelkezőt választják. Egy egyszerű tanácsot is érdemes betartani, miszerint ne menjünk éhesen vásárolni, mert az túlköltekezéshez vezethet, olyan dolgokat is megveszünk, amit egyébként csak a szemünk kíván.

A fogyasztás visszaesését a bevásárlóközpontok is a saját bőrükön érezhetik. A sétálóutcákon egyre kevesebb a vásárló, ami nem jó hír az üzletek tulajdonosainak és bérlőinek. A bankszektort követően a kereskedelmi és szolgáltató cégeket is elérte a válság szele. Az embereknek jobban oda kell figyelni a kiadásaikra, egyre kevesebben járnak például éttermekbe. A korábbi baljós jelek elérték a gazdaság más területeit is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A munkahelyek elvesztése, a növekvő hitel- és rezsiköltségek, a magas élelmiszerárak elsősorban a szolgáltatóiparban éreztetik a hatásukat, de az autóértékesítés és más üzletágak is visszaestek. Az utóbbiakat is kevesebbet használják az emberek, egy amerikai felmérés szerint csak júniusban 15 milliárd kilométerrel kevesebbet futottak a járművek országszerte, mint egy évvel korábban (ez körülbelül 50 kilométert jelent fejenként).

Egyre többen használják a tömegközlekedési eszközöket, vagy aki teheti, az biciklivel megy be a munkahelyére. Hogy az üzemanyagárak csökkenése esetén hányan ülnek majd vissza az autóikba, azt még nem lehet tudni. Az állam szerint aggasztó a csökkenő fogyasztás miatt az adóbevételek visszaesése is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 29. 21:48
Idén is átadták a Televíziós Újságírók Díját. Az elismeréseket nem sokkal cikkünk élesítése előtt, s...
Bankmonitor  |  2023. március 29. 14:25
Megtakarítási szakértőnk most bemutatja, milyen tényezők okozzák a pénzügyi döntéseink halogatását,...
Holdblog  |  2023. március 29. 13:05
Biztosítás. Évtizedekkel korábban, ha gyermeki énem meghallotta ezt a szót, bizony komoly fejtörést...
MNB Intézet  |  2023. március 28. 10:16
Az alacsony mobilitás konzerválja a társadalmi egyenlőtlenségeket. A jómódúaknak elvileg nem áll köz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57