Egy globális korrekció magyar vonatkozásai - tanulmány

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:48

A globális egyensúlytalanságok esetleges korrekciójának magyarországi hatásait vizsgálták meg az MNB szakértői egyik legutóbbi tanulmányukban. Hornok Cecília, Jakab M. Zoltán, Tóth Máté Barnabás nevével fémjelzett vizsgálat szerint mind a globális, mind a hazai hatások esetében lényeges különbség mutatkozik a tekintetben, hogy a korrekció az Egyesült Államokból vagy a feltörekvő ázsiai országokból indul ki, illetve hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki vagy kormányzati politika eredménye.

A szerzők szerint a világgazdaságban korábban nem tapasztalt mértékű egyensúlytalanság figyelhető meg, amit az USA nagymértékű folyó fizetésimérleg-hiánya, és ezzel párhuzamosan különböző felzárkózó és fejlett országok folyó fizetésimérleg-többletei tükröznek. Bár a fenti jelenség részben tükrözhet egyensúlyi folyamatokat is, egy, a GDP 5 százalékát meghaladó folyó fizetésimérleg-hiány még az USA esetében is hosszú távon nagy valószínűséggel fenntarthatatlan. A globális egyensúlytalanságok esetleges korrekciója több módon és számos csatornán keresztül valósulhat meg, amelyek más-más világgazdasági helyzetet teremthetnek. A probléma globális súlyánál fogva kulcsfontosságú, hogy egy esetlegesen bekövetkező korrekció milyen makrogazdasági hatásokkal járna Magyarországon?

A szerzők a globális korrekciós folyamat négy, a szakirodalomban gyakran tárgyalt csatornáját különítették el (költségvetési szigorítás-, lakásár-korrekció az USA-ban, a dollárbefektetésektől elvárt kockázati prémium emelkedése, keresletélénkülés egyes ázsiai feltörekvő országokban), majd ezeket modellszimulációk keretében elemezték. A globális szcenáriókat a NIGEM-modell segítségével állították elő, míg az ezekből következő hazai hatások megragadásához az MNB Negyedéves előrejelző modelljét használták.

Eredményeik szerint mind a globális, mind a hazai hatások esetében lényeges különbség mutatkozik a tekintetben, hogy a korrekció az Egyesült Államokból vagy a feltörekvő ázsiai országokból indul ki, illetve hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki vagy kormányzati politika eredménye. Az esetleges globális korrekció hatásai elsősorban az euroövezet országain keresztül gyűrűznek be Magyarországra, így azok viszonylag tompítottan jelentkeznek. Az USA keresletének visszaesése, a dollár kockázati prémiumának emelkedése, vagy egy USA-beli fiskális szigorítás az európai keresletre (és így áttételesen a magyarra is) csökkentőleg hat, miközben az ázsiai megtakarítási ráta csökkenése (fogyasztási kereslet élénkülése) inkább kedvező hatást gyakorol a magyar konjunkturális helyzetre. Lényeges különbség mutatkozhat a makrohatások tekintetében attól függően, hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki (pl. USA-dollárprémium emelkedése) vagy ha az egy kormányzati politika eredménye (pl. adóemelés az USÁ-ban).

A végső makrogazdasági hatásokban a magyar monetáris politikai reakció is lényeges szerepet játszik. Az EKB reakcióit követő politika általában kisebb volatilitású kibocsátás reakcióval, de kevésbé stabilizálódó inflációval jár, miközben az autonóm magyar monetáris politika jobban képes az inflációs hatásokat kordában tartani úgy, hogy az átlagos növekedési áldozat lényegében azonos az EKB-követő politika mellett jelentkezővel.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Míg a reálgazdaság alkalmazkodása egy időben elhúzódó, fokozatos folyamat, addig a pénzügyi mérlegben megjelenő tőkeáramlások nagysága és iránya jóval gyorsabban megváltozhat. Ezek a hatások azonban - bár jelentőségük nagyon lényeges lehet - csak nehezen vagy egyáltalán nem modellezhetők.

Magyarország szempontjából egy, a feltörekvő piacokra irányuló - tőkeáramlásokat kedvezőtlenül érintő - globális korrekció a kockázati prémium nagyobb mértékű emelkedését eredményezheti. Ez utóbbi - különösképpen a vállalatitőkeköltség és a hitel- és mérlegcsatorna felerősödése esetén - középtávon visszavetheti a növekedést. A kockázati prémium emelkedése miatti árfolyamgyengülés pedig rövidebb távon infláció emelkedéssel is járhat.

Hornok Cecília-Jakab M. Zoltán-Tóth Máté Barnabás: Globális egyensúlytalanságok korrekciója: illusztratív szcenáriók Magyarországra

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem