-5 °C Budapest

Egy globális korrekció magyar vonatkozásai - tanulmány

Pénzcentrum
2007. január 30. 13:48

A globális egyensúlytalanságok esetleges korrekciójának magyarországi hatásait vizsgálták meg az MNB szakértői egyik legutóbbi tanulmányukban. Hornok Cecília, Jakab M. Zoltán, Tóth Máté Barnabás nevével fémjelzett vizsgálat szerint mind a globális, mind a hazai hatások esetében lényeges különbség mutatkozik a tekintetben, hogy a korrekció az Egyesült Államokból vagy a feltörekvő ázsiai országokból indul ki, illetve hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki vagy kormányzati politika eredménye.

A szerzők szerint a világgazdaságban korábban nem tapasztalt mértékű egyensúlytalanság figyelhető meg, amit az USA nagymértékű folyó fizetésimérleg-hiánya, és ezzel párhuzamosan különböző felzárkózó és fejlett országok folyó fizetésimérleg-többletei tükröznek. Bár a fenti jelenség részben tükrözhet egyensúlyi folyamatokat is, egy, a GDP 5 százalékát meghaladó folyó fizetésimérleg-hiány még az USA esetében is hosszú távon nagy valószínűséggel fenntarthatatlan. A globális egyensúlytalanságok esetleges korrekciója több módon és számos csatornán keresztül valósulhat meg, amelyek más-más világgazdasági helyzetet teremthetnek. A probléma globális súlyánál fogva kulcsfontosságú, hogy egy esetlegesen bekövetkező korrekció milyen makrogazdasági hatásokkal járna Magyarországon?

A szerzők a globális korrekciós folyamat négy, a szakirodalomban gyakran tárgyalt csatornáját különítették el (költségvetési szigorítás-, lakásár-korrekció az USA-ban, a dollárbefektetésektől elvárt kockázati prémium emelkedése, keresletélénkülés egyes ázsiai feltörekvő országokban), majd ezeket modellszimulációk keretében elemezték. A globális szcenáriókat a NIGEM-modell segítségével állították elő, míg az ezekből következő hazai hatások megragadásához az MNB Negyedéves előrejelző modelljét használták.

Eredményeik szerint mind a globális, mind a hazai hatások esetében lényeges különbség mutatkozik a tekintetben, hogy a korrekció az Egyesült Államokból vagy a feltörekvő ázsiai országokból indul ki, illetve hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki vagy kormányzati politika eredménye. Az esetleges globális korrekció hatásai elsősorban az euroövezet országain keresztül gyűrűznek be Magyarországra, így azok viszonylag tompítottan jelentkeznek. Az USA keresletének visszaesése, a dollár kockázati prémiumának emelkedése, vagy egy USA-beli fiskális szigorítás az európai keresletre (és így áttételesen a magyarra is) csökkentőleg hat, miközben az ázsiai megtakarítási ráta csökkenése (fogyasztási kereslet élénkülése) inkább kedvező hatást gyakorol a magyar konjunkturális helyzetre. Lényeges különbség mutatkozhat a makrohatások tekintetében attól függően, hogy a korrekciót a piac kényszeríti ki (pl. USA-dollárprémium emelkedése) vagy ha az egy kormányzati politika eredménye (pl. adóemelés az USÁ-ban).

A végső makrogazdasági hatásokban a magyar monetáris politikai reakció is lényeges szerepet játszik. Az EKB reakcióit követő politika általában kisebb volatilitású kibocsátás reakcióval, de kevésbé stabilizálódó inflációval jár, miközben az autonóm magyar monetáris politika jobban képes az inflációs hatásokat kordában tartani úgy, hogy az átlagos növekedési áldozat lényegében azonos az EKB-követő politika mellett jelentkezővel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Míg a reálgazdaság alkalmazkodása egy időben elhúzódó, fokozatos folyamat, addig a pénzügyi mérlegben megjelenő tőkeáramlások nagysága és iránya jóval gyorsabban megváltozhat. Ezek a hatások azonban - bár jelentőségük nagyon lényeges lehet - csak nehezen vagy egyáltalán nem modellezhetők.

Magyarország szempontjából egy, a feltörekvő piacokra irányuló - tőkeáramlásokat kedvezőtlenül érintő - globális korrekció a kockázati prémium nagyobb mértékű emelkedését eredményezheti. Ez utóbbi - különösképpen a vállalatitőkeköltség és a hitel- és mérlegcsatorna felerősödése esetén - középtávon visszavetheti a növekedést. A kockázati prémium emelkedése miatti árfolyamgyengülés pedig rövidebb távon infláció emelkedéssel is járhat.

Hornok Cecília-Jakab M. Zoltán-Tóth Máté Barnabás: Globális egyensúlytalanságok korrekciója: illusztratív szcenáriók Magyarországra

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?