6 °C Budapest

Rendszeres COVID-tesztelés megítélése Magyarországon

2020. szeptember 1., 11:35
Rendszeres COVID-tesztelés megítélése Magyarországon
A Pénzcentrum kutatásában azt mértük fel, hajlandók lennének-e alávetni magukat rendszeres koronavírustesztnek a magyarok, nyugodtabbak lennének-e, ha bizonyos munkakörben dolgozókat rendszeresen tesztelnének.

A kutatásról:

A Pénzcentrum online felmérésében 6255 fő vett részt, 3332 férfi és 2923 nő. A válaszadók közül 122 fő volt 24 év alatti, 488 fő 25 és 34 év közötti, 2256 fő 35 és és 49 év közötti, 2106 fő 50 és 64 év közötti, és 1283 fő 65 év feletti. Az online kutatásban a lakosság véleményét kértük olyan kérdésekben, mint Szükség van-e a rendszeres tesztelésre? Hajlandók lennének-e alávetni magukat rendszeres tesztnek a magyarok, vagy nyugodtabbak lennének-e, ha bizonyos munkakörben dolgozókat rendszeresen tesztelnének? Illetve mit gondolnak, mennyire megbízhatóak egyáltalán a koronavírus tesztek?

A kutatás eredményei:

A Pénzcentrum augusztus második felében felmérést készített, melyben azt vizsgálta, milyen a PCR-tesztek és ellenanyag vizsgálatok megítélése a lakosság körében, alávetnék-e magukat a magyarok rendszeres vizsgálatoknak. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy elfogadhatónak tartanák-e ha bizonyos munkakörökben (egészségügy, oktatás, szociális szféra, hivatalok, bankok, stb.) kötelezővé tennék a dolgozók számára a teszteket.

Kutatásunk arra is kiterjedt, mely munkakörökben érezné a lakosság legnagyobb szükségét a tesztelésnek, és amennyiben közvetlenül érintettek lennének, milyen részletességű tájkoztatást várnának el a tesztek eredményéről. Kiderült, hogy a magyar lakosság nagyrészt megbízhatónak tartja a teszteket, fontosnak tartaná, hogy egyes munkahelyek rendszeresen végezzenek szűrést - sőt egyes helyeken kötelezővé is tennék -, és alá is vetnék magukat ezeknek a teszteknek.

A válaszadók fontosnak tartják, hogy rendszeresen végezzenek koronavírus-teszteket, legalább bizonyos munkakörökben: 63,2 százalékuk szerint megbízhatók a PCR-tesztek eredményei (10-es skálán 7-10-ig jelölték a megbízhatóságot). Az ellenanyagvizsgálatok kapcsán pedig 58,7 tartja inkább vagy teljesen megbízhatónak az eredményt.

A válaszokból az is kiderült, hogy a leginkább az egészségügyben (83,9%), iskolában, óvodában, bölcsődében (79,5%), vendéglátásban (77%), élelmiszer boltban (76,4%) és élelmiszeriparban (74,6%) dolgozók esetében tartaná fontosnak a lakosság a rendszeres teszteket. A szociális munkások (74,1%), fodrászok, kozmetikusok, masszőrök (71,4%) is megelőzik például a gyógyszerészeket (70,3%), az (étel)futárokat (67,8%). Viszont még a banki és hivatali ügyintézők eseténe is a válaszadók több mint fele inkább vagy teljes mértékben fontosnak tartaná a rendszeres teszteket (55,8 és 52,4%).

További kutatások
2021. február 27. szombat, 07:00

Szakmák, hivatások megbecsültsége Magyarországon

A Pénzcentrum online felmérése arra kereste a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon:...

2020. október 28. szerda, 05:50

Élelmiszer-pazarlás Magyarországon

Arra kerestük a választ, hogy a koronavírus-járvány hatására megváltozott életkörülmények - az anyagi helyzet változása;...

2020. június 8. hétfő, 05:34

A home office megítélése és jövője Magyarországon

A koronavírus-járvány olyan változásokat hozott a munkaerőpiacon, amelyeknek nemcsak rövid, hanem komoly hosszú távú hatásai...

 

Vállalati imázsépítés, szakértői jelenlét, és PR egy csomagban. Rendelje meg saját kutatását!
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét