17 °C Budapest

Te is művészlélek vagy? Irány Amerika, Magyarországon csak a nyomor vár

2018. március 6. 15:01

Nem bírod az unalmas, monoton irodai munkát? Kreatív vagy és inkább foglalkoznál olyasmivel, amiben alkothatsz, szabadon szárnyalhat a fantáziád? Rossz hírünk van: Magyarországon nem fogsz vagyonokat keresni, viszont az Egyesült Államokban nem lennének anyagi gondjaid.

Nehezen viseled a monotonitást? Szereted a változatosságot, szívesen foglalkozol emberekkel és örömöd leled az alkotás folyamatában? Ha mindez igaz, akkor nincs jó hírünk: Magyarországon nagyon nehéz úgy elhelyezkedni a kreatív, alkotó embereknek, hogy a munkájukat jól meg is fizessék. Persze ki lehet fogni,mi is írtunk már arról, hogy a filmes szakmunkák napi díjának a legalja (gyakornoki szint) például 20 ezer forintnál kezdődik, magasabb szinten azonban ennek a többszörösét lehet megkeresni naponta.

Az Egyesült Államokban viszont más a helyzet, ott a hazai bérek többszörösét lehet hazavinni. Igaz, a megélhetés is drágább, mint Magyarországon, mégis, óriási különbségek vannak a hazai és az amerikai bérek között. A Business Insider összeszedte a 15 legjobban fizető kreatív munkát.

Szerkesztő

Hogy mit csinál egy szerkesztő? Egy könyvkiadónál például ő olvassa át és bírálja el a beérkező kéziratokat, javaslatot tesz a szerzőnek a szükséges változtatásokra. A lapszerkesztő vagy online szerkesztő feladata, hogy kiválassza és szerkessze a lapban vagy az online felületen megjelentetni kívánt cikkeket, és ő irányítja és fogja össze a szerkesztőségben dolgozók munkáját. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adatai szerint a Könyv- és lapkiadó szerkesztők átlagosan 279301 forintot visznek haza Magyarországon havonta. Vagyis éves szinten bruttó 3351612 forintot keresnek. Az Egyesült Államokban ezzel szemben az éves átlagkereset 14,5 millió forintnak megfelelő összeg, 57210 dollár.

Sminkes

Forgatás előtt színészeket, statisztákat sminkelni, esetleg modellekkel dolgozni - sokakat vonzhat ez. Magyarországon viszont a sminkesek alapesetben nem keresnek sokat, az NFSZ adatai szerint a kozmetikusok havi átlagbére 134227 forint. Itt persze érdemes megjegyezni, hogy sokan vállalkozóként dolgoznak, vagyis nem alkalmazottként valamely cégnél. Mégis, bizonyára nagyon-nagyon kevesen vannak, ha vannak egyáltalán olyan sminkesek Magyarországon, akik éves szinten 15 és fél millió forintot keresnek. Az Egyesült Államokban viszont ez nem álom, az éves átlagbér 60 970 dollár.

Mozgófilmlaboráns

Vágás, a filmgyártsához használt eszközök kezelése, változatos munkakör, de itthon nem igazán kifizetődő: a havi bruttó átlagfizetés 231700 forint. Éves szinten ez bruttó 2 780 400 forintot jelent. A tengerentúlon viszont 62760 dollár az éves fizetés, vagyis 15,9 millió forintnak megfelelő összeg.

Tájépítész

A tájépítész a települési környezet, különböző zöld felületek, például parkok és kertek rendezésének, tervezésének, fejlesztésének, a környezetminőség javításának építési, kivitelezési, fenntartási, üzemeltetési és értékvédelmi feladatait végzi. A havi bruttó átlagkereset Magyarországon 269891 forint, vagyis éves szinten kicsivel több mint 3 millió forint. Amerikában viszont 63480 doollárt, több mint 16 millió forintnak megfelelő összeget lehet keresni évente.

Idegennyelv és irodalomtanár

A Business Insider itt azon tanárokra utal, akik az Egyesült Államokban tanítanak idegennyelvet és irodalmat, de nem angolul, hanem valamilyen másik nyelven. Így éves szinten 63500 dollárt lehet keresni, vagyis 16,11 millió forintnak megfelelő összeget. magyarországon viszont ez csak álom, az egyetemi és főiskolai tanárok havi átlagos bruttó bére 399926 forint, vagyis 12 hónapra számítva az éves bér 4 millió 799 ezer forint.

Az amerikai lap listáján a következő az angol nyelv- és irodalomtanár, ők éves szinten 63730 dollárt, vagyis több mint 16 millió forintot keresnek.

Ruhatervező

Az iparművészek, gyártmány- és ruhatervezők munkája is igen érdekes és változatos, nem mindennapi. Magyarországon havonta bruttó 438415 forint az átlagbére a ruhatervezőknek az NFSZ szerint, a tengerentúlon viszont jóval többet lehet keresni, az éves átlagbér 65170 dollár, vagyis 16,5 millió forintnak megfelelő összeg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Grafikus és multimédia-tervező

Miközben itthon a grafikusok és multimédia-tervezők havi átlagkeresete 252744 forint, addig Amerikában kifjezetten jól lehet keresni: az éves átlagbér 65300 dollár, vagyis több mint 16,5 millió forintnak megfelelő összeg. Náluk valamivel jobban keresnek kint az alkalmazott grafikusok, tervezőgrafikusok, akik éves szinten 67970 dollárt vihetnek haza.

Zenetanár, egyéb művészetek tanára

A zenetanárok Magyarországon havonta átlag bruttó 279714 forintot keresnek, viszont drámapedagógusként, zenetanárként vagy rajztanárként az Egyesült Államokban jól lehet keresni: az éves átlagbér 68650 dollár, vagyis 17,4 millió forintnak megfelelő összeg.

Műszaki író

Az angolul magas szinten tudók, műszaki affinitással rendelkezők számára jó választás lehet a technical writing, vagyis műszaki szakszövegírás, vagyis olyan műszaki jellegű dokumentáció írása, amely segíti adott termék vagy szolgáltatás használatát és alkalmazását. Itthon az NFSZ adatai szerint havonta átlagosan bruttó 284602 forintot lehet keresni műszaki íróként, míg Amerikában évente 69850 dollárt, vagyis 17,7 millió forintnak megfelelő összeget vihetnek haza a szakemberek.

Építészmérnök

A hazai építészmérnökök átlagosan havi bruttó 307814 forintot keresnek, éves szinten 3,6 millió forintot. Az Egyesült Államokban ezzel szemben éves szinten meg lehet keresni a 76930 dollárt is, vagyis 19,5 millió forintnak megfelelő összeget is. Az építészmérnök professzorok, vagyis akik a jövő generációját tanítják, képezik ki, náluk is többet keresnek, éves szinten 79250 dollárt vihetnek haza.

Videojáték-fejlesztő

Évente átlagosan 86510 dollárt lehet keresni játékfejlesztőként Amerikábnan, vagyis közel 22 millió forintnak megfelelő összeget. Itthon sincs okuk panaszra a fejlesztőknek. Ugyan ez a foglalkozás nem szerepel így nevesítve az NFSZ adatbázisában, de a szoftverfejlesztők havi szinten átlagosan bruttó 554564 forintot keresnek, vagyis évente mintegy 6,6 milliót, a multimédia-fejlesztők bére pedig havonta átlagosan 552819 forint, vagyis az éves átlagfizetésük kicsivel több mint 6,6 millió.

Művészeti vezető

Az amerikai lista élén a művészeti vezető áll, aki design koncepciókat és reprezentációs stratégiákat dolgoz ki vizuális médiában való megjelenéshez. Évente 89820 dollárt, vagyis közel 23 millió forintnak megfelelő összeget lehet keresni. Az NFSZ adatbázisában nem találhatunk ennek megfelelő szakmát.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem