Postán az első 10 ezer levél: te is kapsz az APEH-től?

Pénzcentrum
2008. május 6. 13:00

Ahogy közeledik május 20.-a, a tavalyi évről szóló személyi jövedelemadó-bevallás beadásának és az esetleges adótartozás megfizetésének határideje, egyre többen küldik be ténylegesen a 0753-as nyomtatványt. Sokan viszont csak a legutolsó pillanatra hagyják, ami azt is eredményezi, hogy ha netalántán az APEH fizetne vissza nekünk adót, akkor azt csak később kapjuk meg. Az adóhatóság is szeretné felhívni a figyelmet, hogy ne az utolsó pillanatra hagyjuk a beadást, mert akkor már könnyen kicsúszhatunk a határidőből egy-egy figyelmetlenség miatt, ráadásul a postákon is órákig tartó sorban állás várhat ránk, ha nem az elektronikus módot választjuk...

Két hét van mindössze a határidő leteltéig, amit tanácsos betartani, mivel a csúszás súlyos összegekbe is kerülhet. Ha nincs elfogadható magyarázat a késésre, a mulasztási bírság akár 100 ezer forint is lehet.

A bevalláshoz a keretprogramot az APEH honlapjáról lehet letölteni, és az adózók segítésére kitöltési útmutató is rendelkezésre áll. Amint a programot letöltöttük, ki kell választani, hogy milyen minőségben töltjük ki a 0753-as nyomtatványt, magánszemély, egyéni vállalakozó, vagy őstermelő. Ennek az az oka, hogy ezután a program csak azokat az oldalakat jeleníti meg, amelyek a mi minőségünkben szükségesek, így nem kell felesleges lapok között válogatni, hogy vajon kell-e vagy sem. Könnyítésként az F1 gomb megnyomása az adtt sorhoz tartozó kitöltési útmutató részt hozza fel.

A kitöltés után mielőtt kinyomtatjuk, vagy elektronikusan továbbítjuk a bevallást a program automatikusan ellenőrzi, hogy mindent rendben talált-e, nem hiányzik-e valami, vagy nincs-e rosszul kitöltve valamelyik sor. Ha esetleg mégis kiderülne utólag, hogy hibás a bevallás, akkor azt a határidő letelte után önellenőrzéssel vagy helyesbítéssel lehet korrigálni.

Helyesbíteni akkor kell, ha a bevallott értékben nincs eltérés, csak valami rosszul van kitöltve, például papír alapú bevallásnál hiányzik az aláírás. Az önellenőrzés pedig az összegbeli eltérésekre vonatkozik. Mind a kettőt idén először már külön lapon, hanem a 0753-as bevallás újra beadásával, a 19-es lappal kiegészítve lehet megtenni, mindössze az elején be kell jelölni a nyomtatványnak, hogy önellenőrzésről vagy helyesbítésről van szó.

Mit tehetünk, ha tartunk a revizoroktól? Egy fájdalommentes megoldás...

Változott tavaly óta az is, hogy nem külön papíron kell feltétlenül felajánlani az adónk 1+1 százalékát, hanem azt megtehetjük a 0753-as bevallás egyik lapján. De ha ezt elmulasztja az adózó, akkor sincs veszve minden, a határidőig még külön lapon megteheti az felajánlást. Idén be kell vallani azonban a különadót is, ami a 6 748 850 forint feletti jövedelműekre vonatkozik, és szintén a 0753-as bevallás része, a fizetési kötelezettség pedig 4 százalék.

Idei várakozások

Bár az eddig beérkezett bevallások száma meghaladja a tavalyi azonos időszakhoz képest beérkezettet, ez még mindig csak a várt összes bevallás nagyjából fele. A becslések szerint ugyanis idén 3,3 millió szja-bevallásra számítanak az adóhatóság munkatársai, mondta el Kriskó Csaba a Bevallási Főosztály osztályvezetője.


Polgár Péter elnökhelyettes üdvösnek nevezte, hogy a hibás bevallások aránya jelentősen a tavalyi alatt van, de azt is elárulta, hogy az valószínűleg nem fog így maradni, évről évre magas szintű a hibásan kitöltött és beküldött nyomtatványok aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Akiket már az APEH is keres - több, mint 100 ezren nincsenek meg a TB-rendszerben

Az OEP 2008. február 18.-án jelentett le egy 138 ezer főből álló listát az APEH-nek. Balázs Eszter Ágnes, az Adóügyi Főosztály vezetője elmondta, hogy a listán azok szerepeltek, akiknek az OEP szerint nincs biztosítási jogviszonyuk, viszont TAJ-számmal rendelkeznek. Közülük az adóhatóság közel 100 ezer embert tudott beazonosítani, viszont 34 ezer listatag helyzete továbbra is kérdéses. Az ő esetükben az OEP által ismert címre fog kimenni az értesítés, hogy tisztázzák a jogviszonyukat, illetve nyilatkozzanak arról, hogy rendelkeznek-e adóazonosító jellel.

Az adóhatóság sajtótájékoztatóján kiderült, hogy nem megoldás ha valaki nem veszi át a levelet, ugyanis ha úgy érkezik vissza a kiküldött értesítés a hatósághoz, hogy megtagadta az átvételét, vagy nem kereste a címzett, akkor adóellenőrzés keretein belül fogják megvizsgálni a helyzetét. Ha viszont "elköltözött", vagy "címzett ismeretlen" a visszaérkezett levél oka, akkor az OEP bevonja az adott TAJ-számot.

A tisztázott 100 ezer ember helyzete sem jobb, ugyanis közülük 80 ezer főnek fog értesítést küldeni az adóhatóság szintén a tisztázás céljából. A maradék 20 ezer listán szereplő személy esetében azonban kiderült az eddigi vizsgálatok során, hogy a munkáltató a ludas a tartozásban, ugyanis nem tett eleget bejelentési kötelezettségének, vagy az illető elhalálozott, külföldre utazott, esetleg diák. Amennyiben a munkáltató a hibás, a dolgozót nem értesíti az adóhatóság, a levél a céghez megy, hogy rendezze a helyzetet.

Az adatok beérkezésének dömpingjét a hatóság úgy próbálja elkerülni, hogy egyszerre csak 10 ezer levelet küld ki, majd ezután folyamatosan zajlik majd az adózók, pontosabban nem adózók értesítése...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem