6 °C Budapest

Megtalálta a magyar erdők aranyát: milliókat keres vele

2017. április 14. 07:00

Magyarország a legnagyobb szarvasgomba-gyűjtő nemzetek közé tartozik, a Jászság kiemelkedő lelőhelynek számít. Francia, spanyol, és olasz termőterületeket túlszárnyalva, több tonnányi szarvasgombát gyűjtenek össze évente hazánkban a rendkívül értékes fűszernövényből, amelynek ára kilónként - a sértetlenségtől, frissességtől és nagyságtól függően - tízezer forinttól akár a milliós nagyságrendet is elérheti. Szarvasgomba-gyűjtésből és termesztésből meg lehet élni, de az, aki úgy dönt, hogy belevág, és követni akarja a hivatalos szabályokat, jó néhány akadállyal találja szembe magát.

Egész nap a friss levegőn, együtt a kutyánkkal, miközben tízezreket érő szarvasgombára vadászunk - első látásra meglehetősen egyszerűnek, szórakoztatónak, mégis jövedelmezőnek tűnik a szarvasgombászat. Ha valaki most úgy gondolná, fogja magát és Morzsival, a keverékével nekivág az erdőnek és jól meggazdagszik, azt el kell, hogy keserítsük. Ahhoz, hogy valaki legálisan gyűjthesse a szarvasgombát, először is el kell végezni egy képzést. Ennek ára változó, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületénél vizsgadíjjal együtt 70 ezer forintba kerül.

Mindenképp kell egy kutya is. A kutya vizsgájának díja elenyésző, 5-10 ezer forint, de megfelelő kutyát találni nem könnyű.

Egy igazán jó kutyának nincs ára, azt a szarvasgombász megtartja magának

- mondta a Pénzcentrumnak Kovács László szarvasgombász, kutyakiképző. Egy már képzéssel rendelkező kutyáért egyébként 2000 eurót, vagyis több, mint hatszázezer forintot is elkérhetnek.

Hogy miért nem disznóval keresik a gombát? Kovács azt mondta, ennek több oka is van. Egyrészt az állat hamar megnő, nem lehet vele könnyen utazgatni. Másrészt a disznó nem adja oda egykönnyen a talált gombát, és nem egyszerű kiszedni az állkapcsából sértetlenül. A kutya ellenben könnyen és gyorsan betanítható, az övé például saját maga ássa ki a gombát a földből, és épen adja oda azt gazdájának.

Ha megvan a kutya és a szarvasgombász-képzést is sikeresen teljesítettük, akkor sem indulhatunk neki a nagyvilágnak gomba után kutatva. "Ahhoz, hogy valaki legálisan szarvasgombát gyűjtsön, ki kell választania az  erdőterületet és meg kell egyeznie az erdőgazdálkodóval vagy a kiszemelt erdő tulajdonosával" - tudtuk meg Kovácsevics Páltól, a Nébih főerdőtervező munkatársától. Hogy az adott erdőnek ki az erdőgazdálkodója, azt az erdészeti hatóságtól lehet megtudni.

10 milliót is kérhetnek egy területért szezononként

Hogy pontosan mennyi pénzt kérnek el a gazdák a föld bérbeadásáért, az nagyon változó. Minden egyes megállapodás a gombász és az erdőgazdálkodó között egyedi, személyre szóló. A meghatározott időre kötött szerződésben a tulajdonos például időbeli vagy mennyiségi korlátot is szabhat, de kikötheti azt is, milyen  szarvasgombafajtát gyűjthetnek a bérlők.

Az biztos, hogy az ország egyik legjobb szarvasgomba lelőhelyei, mint például a Jászság vagy a Baranya-megyében lévő Ormánság kiemelten drágák bérlés szempontjából.

A bérleti árak itt milliós nagyságrendűek is lehetnek.

A díjért cserébe viszont az adott időszakban a bérlőé a szarvasgomba, ami az erdőben megterem.

A szarvasgombagyűjtők szinte egész évben dolgozhatnak. A különféle gombafajok szezonja, gyűjtési ideje lefedi csaknem a teljes naptári évet.

Meg lehet ebből élni?

Magyarországon jelenleg 250 érvényes, földalatti gomba gyűjtési napló van. Ez azt jelenti, hogy 250-en elvégezték a szükséges képzést és gyűjtési naplójuk is érvényes. De ez nem vonja maga után azt, hogy mindannyian gyűjtenek is.

Kovács László, aki 3-4 éve foglalkozik aktívan szarvasgombászattal, azt mondja meg lehet élni ebből. Amikor nyári szarvasgombára vadászik, fél ötkor kel, negyed 6-kor már az erdőt járja a kutyájával. Általában addig marad, míg a kutya bírja. Ha nincs nagy hőség, akár délig, maximum délután 2 óráig maradnak kint. Természetesen, ha egy távolibb erdőbe megy, jóval korábban el kell indulnia. Ő Hollókőn lakik, mostanában ritkán utazik gombát gyűjteni.

Ennek oka, hogy újabban a szarvasgombász kutyák következő generációját neveli ki. Most minden nap járja a közeli erdőket, de a kutyákra koncentrál elsősorban, nem iparszerűen gyűjti a gombát. Persze amit talál, azt eladja. "Minden kölyökkel egyenként foglalkozom. Játékosan nevelem őket, naponta 15 percet töltünk az erdőben, hogy terepen is gyakoroljanak" - mondta.

Ő egyébként elégedett, egyensúlyban van a mérleg: amit a kutyái megtalálnak, azt tovább is tudja adni. Van egy bevett klientúrája, éttermek, magánszemélyek. Ha Hollókőn vásár van, oda is ki szokott menni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyűjtők egyébként jól kereshetnek a gombával. Akad olyan szarvasgombász, aki száz kilós nagyságrendben gyűjt egy-egy szezonban - tudtuk meg Kovácsevics Páltól. Jelentős bevételt hozhat már egyetlen, ám hatalmas gomba is. Tavaly decemberben a NEFAG Zrt gombásza talált Baranya megye egy meg nem nevezett erdejében egy több mint félkilós isztriai szarvasgombát. Ez a legdrágább föld alatti gombafaj, az ára kilónként akár 2-3 ezer euro is lehet, de a különösen nagy példányok jóval drágábban kelhetnek el. A Mágnás Béla névre keresztelt 600 grammos gomba például több millió forintot érhet.

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Szarvasgombát? Ugyan már! Aranyárban adják

A nagyobb budapesti piacokon is könnyen beszerezhet bárki szarvasgombát, nem is kell érte csillagászati összegeket fizetnie. Kilója ugyan 20-30 ezer forintról indul, de főzéshez általában csak néhány grammot használunk.

Egy diónyi nagyságú szarvasgomba ára 1000-2000 forint, ez viszont bőven elég ahhoz, hogy feldobjuk vele a vasárnapi ebédet.

A vásárlásnál nagyon észnél kell lenni. A szarvasgomba gyűjtéstől számítva 7 napig hozható forgalomba. Onnan tudhatjuk, hogy friss az áru, ha megcsapja az orrunkat a jellegzetes illata. Ha rothadás szagot érzünk, nem szabad megvenni a gombát. A frissesség jele továbbá az, hogy a gomba kemény. Ha leejtjük, a friss gombában nem esik kár, ha a mutató és a hüvelykujjunk közé fogjuk és megnyomjuk, ideális esetben nem történik semmi. Ha a gomba mégis puha, az intő jel, és nem szabad megvenni.

Tavaly egyébként a NÉBIH-hez érvényesítésre benyújtott naplók alapján 5, 45 tonna gombát gyűjtöttek össze Magyarországon. Szakmai szervezetek szerint ennél jóval nagyobb lehet a mennyiség, csak épp a többi láthatatlan a hatóságok számára, azt illegálisan gyűjtötték.

Termessz Te is szarvasgombát!

Három és fél millió forint támogatás igényelhető hektáronként a szarvasgomba termesztésre a Vidékfejlesztési Programban. Ulrich József, a Szarvasgomba-termesztők Országos Egyesületének elnöke szerint ez kiváló lehetőség, a normál mezőgazdasági területek után származó bevételek 10-20-szorosát is meg lehet keresni.

A szarvasgomba-termesztés hektáronként 1-2 millió forintot is hozhat a konyhára.

Ha pedig még öntőrendszert is telepítünk, ennek a duplája is összejöhet. "Olyan mezőgazdasági területek tulajdonosainak lehet jó lehetőség, akiknek a területe alkalmas szarvasgomba-termesztésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy középkötött, humuszos a talaj, jó vízgazdálkodású, semleges kémhatású, gyengén meszes területeken lehet kiváló a szarvasgombás erdő.

Általában gyepeket vagy szántókat lehet erdészeti módszerekkel szarvasgombás szaporítóanyaggal beültetni, amiből idővel szarvasgombát termő erdő lesz"- mondta a Pénzcentrumnak. Az övé az első telepített szarvasgombás erdő az országban Hőgyész mellett.

Az Egyesületnek egyébként 42 tagja van, és jelenleg Magyarországon mintegy 180-200 hektáron folyik szarvasgomba-termesztés. A telepítés nem olcsó, 2 millió forint hektáronként, de a befektetés megtérül. "Attól szenvedünk, hogy nem tudunk elég szarvasgombát termeszteni. Míg a gabonát, búzát általában nyomott áron, nehezen lehet értékesíteni, addig a triflára nagyobb a kereslet, mint a kínálat" - mondta Ulrich.

A begyűjtött szarvasgomba nagy része exportra megy, Olaszországba, a német piacra és a tengeren túlra. A hazai éttermek mindössze a felvásárlók 5 százalékát teszik ki. Ulrich szerint sokat javítana a helyzeten, ha lenne egy értékesítő-szövetkezet, ami egységesen képviselné a hazai termesztők érdekeit. "Mégiscsak más lenne a helyzet, ha mi szabnánk meg a trifla árát és nem az olaszok" - jegyezte meg.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm