2020. augusztus 14. péntek Marcell
HR Centrum

Matolcsy szerint abszolút rendben van az ötmilliós luxusfizetése


2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, ezért őket meg kell fizetni. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezzel indokolta, miért nem érvényes már a kétmilliós bérplafon, és miért tartja helyesnek, hogy a parlament megduplázta, és ötmillióra emelte a fizetését.


A sokat vitatott jegybanktörvény nemcsak az MNB-alapítványok szerződéseiről szólt, hanem megduplázta a bank vezetőinek fizetését. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke így már ötmillió forintot keres, amely világszinten nem kiemelkedő összeg, de a magyar átlagfizetésekhez képest rendkívüli.

Matolcsy György ráadásul 2010-ben annak a kormánynak volt a minisztere, amely harcot indított a 2 millió feletti állami fizetések ellen, és meghúzta a 2 milliós bérplafont az állami szférában. Így az előző MNB-elnök fizetését is alaposan lecsökkentette.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a parlamentben az azonnali kérdések órájában meg is kérdezte Matolcsytól:

Ön rendelt magának ötmilliós fizetést? Egyetért ezzel, hogy önnek ötmilliós fizetés jár? A fizetését nem tartja pofátlannak?

Matolcsynak a parlamenti szabályok alapján ezen a héten személyesen kellett válaszolnia, és elég részletesen kifejtette, miért tartja helyesnek ezt az összeget.

Először is visszautasította, hogy rendelte volna a törvényt: "ez nem kocsma, nem étterem, nem internetes csomagküldő szolgálat,a jegybank elnöke nem rendel törvényt". Majd kifejtette, hogy

mivel 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, a magyar állam vezetőit meg kell fizetni.

Matolcsy szerint az állami vállalatok vezetői vagy a Magyar Nemzeti Bank esetében is a saját területükön fizetett bérekhez kell hasonlítani a fizetéseket. És a magyar bankrendszerhez képest a középső fizetési kategóriában van az MNB-elnök fizetése - érvelt Matolcsy, aki szerint épp az MSZP-nek kellett volna kezdeményezni az ő fizetésének emelését.

Bárándy annyit reagált, hogy "nehéz szavakat találni az elképesztő válaszra", és emlékeztetett, hogy épp Matolcsy szavazatával csökkentette az előző jegybankelnök fizetését a parlament. Aztán megkérdezte Matolcsytól, hogy szerinte helyes-e hogy a magyar miniszterelnökhöz képest négyszer annyit keressen.

Matolcsy azzal vágott vissza, hogy kevesebbet keres, mint a szlovák jegybank vezetője, és ugyanannyit, mint a csehé, és Bárándy sem gondolhatja hogy náluk rosszabbul dolgozik, vagy kevesebbet érdemel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.