2019. november 21. csütörtök Olivér
HR Centrum

Lassan elfogynak a magyar melósok: súlyos a helyzet, tízezrek tűnnek el


Folyamatosan fokozódik a munkaerőhiány, főként demográfiai okok miatt évente 40 ezerrel kevesebben dolgoznak itthon. A társadalomban rejlő tartalékok gyakorlatilag elfolytak, ezért újfajta stratégiára van szükség a döntéshozók részéről - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös sajtótájékoztatóján.

A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Szakszervezet és munkáltatói szövetség közös fellépése páratlan a magyar közéletben, egy újfajta megközelítéssel együttes javaslatokat tesznek le az asztalra, mely jó például szolgálhat a későbbiekben is - mondta el Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelönke.

A tartalmi javaslat

Ma már a munkaerőhiány evidenciának számít, demográfiai okok miatt folyamatosan fokozdik 200-250 ezer fő hiányzik . ez a szám évről évre nő, hiszen 40 ezerrel kevesebb a munkaerő, ebben nincs bent a kivándorlás.

Az utóbbi időben születtek intézkedések ugyan hozzájárultak, hogy megnövekedjen a munkaerőkínálat, bevonódjanak új csoportok, nyugdíjasok, kismamák, de túl sok tartalék már nincs a társadalomban.

Hosszú távon a termelékenység növekedése lehet a kulcs: erre tett most a két szervezet közös javaslatot. Kitérnek arra is, miképp lehetne a területi egyenlőtlenséget csökkenteni: ezen a területen a lakhatás lehet a legnagyobb akadály. Ezt az állam is felismerte, folyik már a munkásszállás program, de komoly járulékfizetési kötelezettség terheli. A javaslat szerint ezt inkább normál működési költségként kellene kezelni.

Ágazatonként, szegmensenként is érdemes analizálni a helyzetet. Sokan dolgoznak a költségvetési szférában, messze az uniós átlag felett - ezt felül kell vizsgálni, hatékonyabbá kell tenni. A magyar gazdaságnak különböző ágazataiban más-más intenzitással dolgoznak, éppen ezért érdemes lenne oda csoportosítani a munkaerőt, ahol nagy a hiány.

Feketemunka

Óriási gond a feketén, szürkén foglalkoztató vállalkozó - minden szereplőnek fontos, hogy a kormány fellépjen a illegálisan működő cégek ellen. Az ellenőrzési rendszert is szigorítani kell, ahogy a munkaügyi ellenőrzéseket is.

Azon vállalatok küzdenek munkaerőhiánnyal, akik áron alul alkalmazzák a munkaerőt - idézett egy kutatást Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint a hatékony beavatkozás segíthet, a finomhangolás enyhíthet a közös problémáinkon.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
laskainelli
2019. 11. 21. 09:53
Jó, ha elmondja valaki a hűtlenségét?

A kapcsolatokban gyakran megjelenik a hűtlenség – valamilyen formában. Úgy vélem, amióta a párkapcsolati...

perfekt
2019. 11. 20. 07:44
A közhasznú jogállás megszerzésének feltételei 2019-ben

A közhasznú jogállás megszerzése akkor lehetséges, ha a szervezet megfelel az egyesülési jogról...

jobangel
2019. 11. 18. 19:00
Női kvóta a cégeknél - hogyan nyerhet vele mindenki?

Az előző kvótás posztom kommentfolyamában fel is merült a kérdés, hogy ha a nőknek munkát adunk...

hrdoktor
2019. 11. 18. 14:10
Náthásan az irodában – tippek a túléléshez

Köhög, tüsszög, fáj a feje, tucatjával fogyasztja a papír zsebkendőt? Elkapta a menetrend szerint...

legacykft
2019. 11. 15. 09:00
Ki mit gondol a csapatodról?

Veled is előfordult már, hogy amikor csatlakoztál egy csapathoz, hirtelen az az érzésed támadt...

hrbonbon
2019. 11. 14. 11:05
Miért nehéz jó jelölteket állítani? 2. rész

    Megkaptuk a követelményprofilt, a Megbízóval egyeztettünk minden apró részletet. Mi...

coachco
2019. 10. 29. 18:35
Tanuld meg! Képes vagy rá!

Hányszor hallott mondatok?! De kinek van kedve ezek után bármit is? [...] Bővebben!

NÉPSZERŰ
FRISS