2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

Lassan elfogynak a magyar melósok: súlyos a helyzet, tízezrek tűnnek el


Folyamatosan fokozódik a munkaerőhiány, főként demográfiai okok miatt évente 40 ezerrel kevesebben dolgoznak itthon. A társadalomban rejlő tartalékok gyakorlatilag elfolytak, ezért újfajta stratégiára van szükség a döntéshozók részéről - hangzott el a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) és a Munkástanácsok Országos Szövetségének közös sajtótájékoztatóján.

A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Szakszervezet és munkáltatói szövetség közös fellépése páratlan a magyar közéletben, egy újfajta megközelítéssel együttes javaslatokat tesznek le az asztalra, mely jó például szolgálhat a későbbiekben is - mondta el Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelönke.

A tartalmi javaslat

Ma már a munkaerőhiány evidenciának számít, demográfiai okok miatt folyamatosan fokozdik 200-250 ezer fő hiányzik . ez a szám évről évre nő, hiszen 40 ezerrel kevesebb a munkaerő, ebben nincs bent a kivándorlás.

Az utóbbi időben születtek intézkedések ugyan hozzájárultak, hogy megnövekedjen a munkaerőkínálat, bevonódjanak új csoportok, nyugdíjasok, kismamák, de túl sok tartalék már nincs a társadalomban.

Hosszú távon a termelékenység növekedése lehet a kulcs: erre tett most a két szervezet közös javaslatot. Kitérnek arra is, miképp lehetne a területi egyenlőtlenséget csökkenteni: ezen a területen a lakhatás lehet a legnagyobb akadály. Ezt az állam is felismerte, folyik már a munkásszállás program, de komoly járulékfizetési kötelezettség terheli. A javaslat szerint ezt inkább normál működési költségként kellene kezelni.

Ágazatonként, szegmensenként is érdemes analizálni a helyzetet. Sokan dolgoznak a költségvetési szférában, messze az uniós átlag felett - ezt felül kell vizsgálni, hatékonyabbá kell tenni. A magyar gazdaságnak különböző ágazataiban más-más intenzitással dolgoznak, éppen ezért érdemes lenne oda csoportosítani a munkaerőt, ahol nagy a hiány.

Feketemunka

Óriási gond a feketén, szürkén foglalkoztató vállalkozó - minden szereplőnek fontos, hogy a kormány fellépjen a illegálisan működő cégek ellen. Az ellenőrzési rendszert is szigorítani kell, ahogy a munkaügyi ellenőrzéseket is.

Azon vállalatok küzdenek munkaerőhiánnyal, akik áron alul alkalmazzák a munkaerőt - idézett egy kutatást Palkovics Imre a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke. Véleménye szerint a hatékony beavatkozás segíthet, a finomhangolás enyhíthet a közös problémáinkon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
kovacstunde
2020. 08. 15. 16:35
A hamis optimizmus veszélyei a vállalatok irányítása során

  Életemben eddig négy nagy gazdasági válságot éltem meg, amelyből három már a rendszerváltás...

legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.