2020. július 4. szombat Ulrik
HR Centrum

Ilyen lesz a jövő évi cafeteria: van mit átgondolni

  • Napi.hu
  • 2016. szeptember 8. csütörtök 16:28

Alaposan át kell gondolniuk a cégeknek, hogy mit és hogyan módosítanak, de várhatóan erre sokan nem fognak energiát fordítani. A rendszer túl bonyolult, és nem támogatja az öngondoskodást sem - írja a Napi.hu.

A dolgozóknak és a cégeknek is jól meg kell fontolnia, milyen legyen a jövő évi béren kívüli juttatások rendszere, milyen új elemeket adjanak és miért, illetve, hogy az eddigiek jók voltak-e és mit kellene helyettük nyújtani - jelentette ki Fata László, a CafeteriaTrend ügyvezetője, a Cafeteria workshop eseményen.

Egészen új dolgok köre lesz kedvező

Különböző időpontokban elég komoly változások lépnek életbe: a rendszerbe új elemek kerülnek bele, miközben több meglévő és népszerű elem használata kedvezőtlenebbé válik - ismertette Fata.

Számos béren kívüli juttatás után - amelyet az idén még csak 34,51 százalékos szja-teherrel sújtanak - jövőre már 49,98 százalékos mértékben kell adózni. Így drágább lesz cafeteriaelemként alkalmazni a helyi bérletet, értékhatár nélkül a munkahelyi étkeztetést, az iskolakezdési támogatást, illetve bármely ajándékutalványt.

Havonta a minimálbér 50, illetve 30 százalékáig az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári hozzájárulás szintén a 49,98 százalékos adózási sávba kerül (a korlátlan kiadás kérdéséről még nem született döntés).

Egyes elemeknél megmarad az eddigi 34,51 százalékos közteher, azonban e juttatások köre szűkül. A Széchenyi pihenő (Szép) kártya a 2016-ban is ismert alszámlákkal és keretekkel adható ki, valamint lehetőség lesz 100 ezer forint értékig készpénz kifizetésére is ezen adósáv mellett.

E két juttatásra azonban egy limit is vonatkozik majd: a versenyszférában évi 450 ezer forint, a közszférában 200 ezer forintig lesznek adhatóak.

A bölcsődei mellett jövőre már adómentes lesz az óvodai támogatás, bizonyos limitig az új mobilitási célú lakhatási támogatás, amelybe beletartozik a munkásszállás. Nem sújtja közteher a lakáscélú támogatást, valamint a - például megbetegedéshez köthető - kockázati biztosítást sem, havonta a minimálbér 30 százalékáig.

Az eddigi 9 forint/kilométer helyett jövőre kilométerenként már 15 forintig lehet elszámolni az üzemanyagköltségeket.

Szintén adómentesen biztosíthat a társaság egészségügyi szolgáltatásokat a dolgozóknak - az erre vonatkozó a kormányrendelet, azonban még nem érkezett meg.

Pluszfeladat lenne a cégeknek

Várhatóan elterjed a kedvező adózású készpénzfizetés lehetőség: ez azonban célzott felhasználásra nem alkalmas - mondta Fata. A munkáltatói célok elérése - például a dolgozók kipihentsége, egészsége - nehézkesebbé válik. 

Kemény dolga lesz a "gondoskodó attitűdű" munkáltatóknak: számukra nagy érvágás lesz az egészség-és nyugdíjcélú elemek növekvő terhe.

Komoly feladat lesz a munkavállalói és munkáltatói oldalról egyaránt a szabályok és a juttatások céljának meghatározása. Újra kell számolni a forrásokat és újratervezni a kínálatot. A cafeteria átstrukturálásánál fontos lesz arra figyelnie a cégeknek, hogy mennyi az az érték, amelyet a dolgozók soknak éreznek. A váltás akár kevesebbe is kerülhet, miközben a dolgozók mégis boldogabbak lehetnek tőle. Az új rendszerben nehézség lesz, hogy meg kell tanítani a dolgozókkal, hogyan költsék el a juttatásokat, amelyeket érdemes megtölteni tartalommal. Így például egy huszonéves dolgozó nem biztos, hogy felismeri, hogy a kulturális belépőt akár zenei fesztiválokra is lehet költeni.

Az új cafeteriaelemekben két fő irány jelenik meg: a családi, illetve munkavállalói mobilitást célzó juttatásoké.

Utóbbi esetében azonban figyelni kell a szabályozásra: így a lakhatásnál új definíciók jelennek meg, például megszűnik a félszoba fogalma. Ami nagyon fontos, hogy a jó, cégre szabott juttatásoknak nem feltétlenül a mérsékelt adóteher a fő előnye.

Ez már a veszett fejsze nyele

Mikro-, kis- és középvállalkozói szinten lényegében lehetetlen elvárni, hogy a cafeteriaelemeket tudatosan alakítsák át - kontrázott Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Így várhatóan nagyon sok olyan cég lesz, ahol rosszul, a hatékonyság és a dolgozói előnyök rovására változik majd a rendszer.

Milyen szempontból fontos a vállalkozók számára a cafeteria? A három fő prioritás az étkeztetés, a pihenés, illetve az öngondoskodás. Ezeket az Erzsébet-utalvány, a Szép-kártya és a pénztári-hozzájárulások eddig kielégítették. A jövőben is bőven elegendő lenne 3-5 féle cafeteriaelem, a 35 helyett.

Az étkezési utalvány adóterhe 2011-ben még 19,4 százalék volt, ami a bérteherhez képest 10 százalékpontos nyereséget jelentett. Jövőre ennek szja-terhe már 49,98 százalékos lesz. Még a bérteher is kisebb ennél.

A munkáltatók a szakszervezetekkel azonos állásponton álltak a cafeteriatárgyalásokon. Így közösen javasolták például az egyszerű, fogyasztásösztönző, háromelemes cafeteriát, illetve azt is, hogy jelenjen meg prioritásként az élelmiszer-vásárlás is. A kormányoldal azonban lesöpörte indítványukat.

A munkáltatók támogatása nélkül nincs nyugdíj

A 2016 tavaszi módosítással - a kedvezményes adókulcs megszüntetésével. jelentősen visszavágják az öngondoskodást - hívta fel a figyelmet Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) elnöke. A szervezet felmérése szerint a nyugdíj-és egészségcélú előtakarékosságban, az egyéni számlák befizetéseinek 26 százaléka munkáltatói támogatás. A befizetés arányt nézve körülbelül 35 százalékos a munkaadói részvétel az egészségpénztári díjbefizetéseknél, míg a nyugdíjpénztáraknál már 58 százalékot tesz ki a vállalatok hozzájárulása.

A számlatulajdonos munkavállalók 17 százaléka viszont egyáltalán nem pótolná befizetéseit, amennyiben ez a cafeteriaelem kiesik.

A munkáltató befizetések elapadásával ugyanakkor az egyéni befizetések is csökkenhetnek, ezzel a pénztárak működése veszélybe kerülhet (A hazai nyugdíjpénztárak jelenleg mintegy 1100 milliárd forintnyi megtakarítást kezelnek).

A nyugdíj-előtakarékosság ösztönzésében a munkáltatók szerepe elengedhetetlen. A kormány így szembemegy a nemzetközi trenddel, amely a nyugdíjkasszára nehezedő súly csökkentését célozza. A jelenlegi felosztó-kirovó rendszer mellett a következő generációk csökkenő nyugdíjakkal számolhatnak, amelyet a mostani döntés szinte borítékolna.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
vezetoi-coaching
2020. 07. 03. 16:36
A kritikai gondolkodásról...

A kritikai gondolkodás, ha nincs is kiveszőben, ritka... az nem kritikai gondolkodás, ha senkinek...

legacykft
2020. 07. 03. 09:00
A mondat, ami mindenféle szerepedben gátol

Van egy mondat, amit ha eleget mondogatsz magadnak, meggátolhat abban, hogy sikeresen töltsd be a számodra...

perfekt
2020. 07. 01. 08:43
Az új társadalombiztosítási járulék

Annak ellenére, hogy a magánszemélytől levonandó egyéni járulékok mértékében nem történik...

jobangel
2020. 06. 30. 15:30
A fizetési igényről másképp: tárgyalj róla!

Ez sajnos rendszeres „taktika”, és nagyon rossz taktika: az álláskeresők kétségbeesésükben...

ajovomunkahelye
2020. 06. 29. 14:44
Új feladatok és nehézségek várnak a vezetőkre

A koronavírus-járvány az FMCG (Fast-Moving Consumer Goods), vagyis a gyorsan forgó fogyasztási cikkek...

hrdoktor
2020. 06. 29. 04:59
Üss vagy fuss – avagy miképp lehet segítségünkre vagy éppen terhünkre a stresszreakció?

A stressz szóról legtöbbünknek egy negatív fogalom jut eszébe: ez valami káros; valami, amit szeretnénk...

tippekafejvadasztol
2020. 06. 19. 11:23
Álláskeresés karantén után

Nem kérdés, hogy jelen helyzetben azok is állást kereshetnek, akik eddig teljesen biztosnak hitték...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk