9 °C Budapest

Így kereshetsz százezreket a fix állásod mellett: a főnököd még örül is neki

2019. október 10. 11:37

HR-szakértők évek óta egyetértenek abban, hogy a legjobb toborzási módszer az, ha a munkavállaló elégedett a munkahelyével, szívesen beszél róla, és ajánlja is másoknak. Ma már a legtöbb helyen ezt díjazzák is: ha beválik az ajánlott új kolléga, komoly bónusz ütheti az alkalmi munkaerőközvetítő markát. A Pénzcentrum cikkéből most az is kiderül, hol mennyi a sikerdíj.A Portfolio november 20-i konferenciáján a munkavállalóbarát szervezet és környezet kialakítása lesz fókuszban. Részletes program, jelentkezés itt: Big Office HR Brand Day

Nem csak a BKV-nál, a MÁV-nál, a Tescónál, de számos hazai és külföldi kis- és nagyvállalatnál is jól bevált módszer a fejpénz: azaz, ha valaki egy ismerősét a céghez hozza dolgozni, annak bizonyos idő elteltével komolyabb bónusz ütheti a markát. 

A PénzcentrumHRcentrum interjúsorozatánakkeretében a legjelentősebb, a legtöbb embert foglalkoztató hazai vállalatok HR-vezetőivel készítünk interjút: kíváncsiak vagyunk véleményükre, tapasztalataikra a munkaerőhiány, az elvándorlás, toborzás és a munkaerő megtartásával kapcsolatban. Ezeken a beszélgetéseken rendre szóba kerül a munkaerő felkutatásának és megtartásának nehézsége, ahogy az ajánlási bónusz, azaz a fejpénz is. 

30 ezer és félmillió között

500 euró toborzási bónusz fizet a Liferay a próbaidő letelte után, de általában, aki ajánlás útján érkezik, az be szokott válni - mondta el Balogh Zsolt, a csaknem 900 főt foglalkoztató Liferay, nemzetközi cégcsoport tagjaként működő magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója.

A MÁV-nál ezt Munkavállalói Ajánlási Programnak hívják, tavaly 146 ajánlás érkezett, ebből 51 ajánlott személyt vettek fel. "A juttatás kifizetésének feltétele, hogy a próbaidőt le kell tölteni, a másik, hogy legalább 1 évet kell nálunk eltölteni. A sikeres ajánló 30 ezer és 35 ezer forintot kap két részletben" - tudtuk meg Dorozsmai Évától, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettesétől.

A BBK sem titkolózik, ők is bevezették a fejpénzt. "... ha egy jelenlegi dolgozónk hoz egy hiányszakmás munkavállalót, és ő itt is marad a próbaidő letelte után, akkor kap egy bizonyos összeget. Ez valahol 50 és 100 ezer forint között van. Több mint 200 embert toboroztunk már így" - számolt be Dr. Környei Éva, a BKV jogi és humánpolitikai igazgatója.

A mobilszolgáltatók közül egyedül a Telekom árulta el, mekkora összeget fizetnek egy új kolléga után, 50-200 ezer forint között mozog az összeg, mindig az adott keresés dönti el, hogy mennyit tudunk felajánlani. De az is előfordulhat, hogy egy keresési projekten belül folyamatosan emeljük az összeget, ha azt látjuk, hogy nagyobb a kihívás" - mondta el Friedl Zsuzsanna, a Magyar Telekom humán erőforrás vezérigazgató-helyettese

"Viszonylag régóta bevezettük a ’fejpénzt’, amennyiben letöltötte az ajánlott kolléga a próbaidőt, és be is vált" - tudtuk meg Tóth Zsuzsannától, a Vodafone Magyarország HR vezérigazgató-helyettesétől. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanígy a Telenor is él ezzel a lehetőséggel, náluk az ajánlóprogram egyfajta játékosított megoldás, melyben a megszerzett pontokért (ajánlásokért) ajándéktárgyakat kapnak a kollégák, hiszen a legjobb és leghitelesebb ajánló az, aki jól ismeri a szervezetet és a kultúrát.

"Az online meg újsághirdetés ma már kevésbé működik. Azt tapasztaljuk azonban, hogy még mindig van ereje az áruházi toborzásnak, illetve az ajánlási bónusznak. Az utóbbit mi komoly összeggel támogatjuk. Közel 50 ezer forintot kapnak a házi fejvadászok, 3, illetve 6 hónap után, ha az áruházba hoznak új embert. Ha viszont a Váci úti szolgáltató központba sikerült embert ajánlani a kollégáinknak, akkor a toborzás utáni bónusz megközelíti a 100 ezer forintot" - árulta el Szigeti Barbara, a Tesco-Global Zrt. országos HR vezetője.

Meg nem erősített iparági információink szerint az IMB pedig bizonyos junior esetben akár 500 ezer forintos bónusz is ütheti az ajánló markát.

Már az álláshirdetésben

De találni olyan álláshirdetéseket is, amelyben már megemlítik a fejpénzt, mint cafeteria elemet: "Előnyt jelent, ha dolgoztál már futárként és beszélsz egy kicsit angolul, de nem feltétel. Cserébe bejelentik a dolgozókat, ígéretük szerint meg is becsülik őket, és a bónuszrendszer keretében fejpénzt kaphatsz, ha hozol magad mellé még futárokat a céghez."

Mégsem jó az irány?

Folyamatosan fejlődni kell a HR-osztályoknak és a cégek humánerőforrás szakembereinek. Időnként pedig a klasszikusok mellett teljesen új módszerekhez is kell folyamodniuk azoknak, akik a toborzást végzik - derült ki a Portfolio HR Revolution 2019 konferencia Hatékonyságnövelés a bérek-juttatások, motivációs eszközök és teljesítményértékelés horizontján című panelbeszélgetéséből. Ám mindezek ellenére Szincsák Attila a Denso Gyártó Magyarország Kft. Business Administration General Managere nem hisz az ajánlási fejpénzben: tapasztalata szerint az ipari parkokban sokan "vándorolnak", kizárólag a fejpénzért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem