6 °C Budapest

Feketén kölcsönzött munkaerő: idén is lecsap a NAV

2014. február 19. 10:00

Egyre több cég vesz igénybe kölcsönzött munkaerőt. Ugyanakkor az utóbbi években a NAV és a rendőrség több, részben illegális munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégre is lecsapott. Az adóhatóság idén is kiemelt figyelmet fog fordítani ezekre a cégekre - írja a Világgazdaság.

A nyilvántartott munkaerő-kölcsönzők száma országos szinten lassan eléri az ezret a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szerint. Gond főleg azokkal a külföldi "garázscégekkel" van, amelyeknek ügyfelei is sokat bukhatnak azzal, ha elhiszik, hogy munkaerő-kölcsönzőn keresztül olcsóbb lehet a foglalkoztatás. Viszont komoly bajba kerülhet, aki úgy gondolja, hogy ez a foglalkoztatási forma a költségkímélést szolgálja. Aki csak kiadásait szeretné így csökkenteni, annak mérlegelnie kell, hogy a fekete foglalkoztatás minden következménye is mind a kölcsönvevőt terhelik.

Míg válság idején a cégek elsősorban saját dolgozóik megtartására összpontosítanak, addig tavaly már tíz százalékot meghaladó mértékben nőtt a kölcsönzött munkaerő igénybevétele. Ezenfelül megnőtt az időszakos, akár 1-3 hónapos foglalkoztatás is. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai is hasonló tendenciát mutatnak: a 2007-es szinthez képest 2012-re megduplázódott a munkaerő-kölcsönzőkön keresztül foglalkoztatottak száma.

Magyarországon hivatalosan 2001-től létezik a munkavállalásnak ez a formája. A kölcsönzött munkaerő majdnem 70 százaléka szakmunkás vagy betanított munkavállaló. A fennmaradó 30 százalék jellemzően a service és call centerekben dolgozik. Felsőfokú végzettségűek esetében főleg a gyártás, kereskedelem, logisztika és pénzügy területén alkalmazzák ezt a foglalkoztatási formát.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem