2020. december 1. kedd Elza
HR Centrum

A digitális oktatásról vallott a budai elitgimnázium igazgatója: változatos a kép


"A helyzet változatos képet mutat" - összegezte véleményét a digitális oktatásra való átállásról a Pénzcentrumnak adott interjújában Székely György, a Veres Péter Gimnázium igazgatója. A szakember lapunknak elmondta, a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel most az órák előkészítése. A diákokon és tanárokon kívül ráadásul a szülők terhelése is jócskán megnőtt.

Pénzcentrum: Kicsivel több mint egy hét utána hogyan megy most a digitális oktatás az iskolában?

Székely György: A helyzet változatos képet mutat. Azt kértük a kollégáktól, hogy ne akarjanak túl sok tananyagot "átadni", sok házi feladatot adni és ne túl sok csatornán közvetítsék mindezt. Kötelezően a Kréta rendszert használjuk, de emellett rengeteg kapcsolattartásra használják a kollégák a Zoom-ot, a Skype-ot, Messengert. Egységesen szeretnénk átállni a Google Classroomra (G Suite for Education), ennek március 26-án, este kaptuk meg az iskolai licensz változatát. Így most a betanulási fázis következik.

A kollégák nagyon motiváltak, innovatívak, sok ötletük van, próbálnak ebből a helyzetből valami hasznosat, jót kihozni (nem a hagyományos tartalmakat átvinni más platformra).

Mi az, ami nagyon jól működik és mi az, ami nem?

Példaértékű a kollégák hozzáállása a kialakult helyzethez és a diákok együttműködési hajlandósága. A közeljövőben fontos feladatunk lesz annak felmérése, hogy mit bír a gyerek, melyik tantárgyra mennyit kell tanulnia (de azért vannak visszajelzések szülőktől, diákoktól is).

Mely tantárgyak esetében működik flottul a rendszer, melyek esetében nem?

Ez nem tantárgyfüggő. A tanárok többsége kreatív, megoldják ezt a feladatot is úgy, hogy "nem lőnek túl a célon". A rendszer természetesen jobban működik, ha a tanár magabiztosan kezeli az IKT-eszközöket, a csoport kisebb létszámú és a diákok életkora magasabb (kevésbé vannak rászorulva szülői segítségre).

Mik a legnagyobb kihívásai a digitális oktatásnak?

A diákok számára talán a legnagyobb kihívás a megfelelő napirend kialakítása (sokszor éjjel érkeznek tőlük a házi feladatok). A tanárok számára pedig a rengeteg lehetőség közül a megfelelő oktatási platform kiválasztása. Sok bába közt elvész a gyermek, rengeteg ajánlat, lehetőség van, de ami csak 1-2 hónapra ingyenes, arra kár építeni, hosszú távon nem fogjuk használni.

Hatalmas kihívás a diákmunka ellenőrzése, értékelése, valamint a diákok motivációjának fenntartása.

Minden diák hozzá tud jutni a tananyagokhoz? Megfelelő az eszközellátottság?

Úgy látjuk, hogy megfelelő. A tanulóknak volt (van) lehetősége arra, hogy az iskolából tableteket kölcsönözzenek. Nem volt nagy tolongás. Amelyik kollégának szüksége volt rá, vihetett haza iskolai laptopot, tabletet.

A tapasztalatok alapján hogyan élik meg az átállást a diákok, illetve a tanárok? Kinek nehezebb?

Ezt a kérdést kiegészítenénk a szülők terhelésével. Főleg fiatalabb (ötödikes-hatodikos) diákok esetében az ő terhelésük is számottevően megnövekedett. Nagyon fárasztó mindenkinek (szülőnek, diáknak, tanárnak egyaránt) az állandó, koncentrált jelenlét.

Hangsúlyozzuk, hogy a kollégák terhelése nemhogy csökkent volna, hanem ellenkezőleg, sokkal-sokkal több időt igényel az órák előkészítése, a tanulói munkák értékelése, a különböző platformok/szoftverek megtanulása.
(Címlapkép: Berecz Valter)

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

AKI VÁLASZOL...
HRBLOGGER
perfekt
2020. 11. 30. 08:13
Összefoglalás az adótörvények változásairól

A Magyar Közlöny 2020. évi 261. számában – 2020. november 26-án – megjelent a „2020. évi...

hrdoktor
2020. 11. 30. 05:05
Hogyan kerüljük el a home office buktatóit?

A koronavírus-járvány második hulláma miatt sokan kényszerülnek újra home office-ba. És bár...

vezetoi-coaching
2020. 11. 28. 12:45
Siker és kudarc energetikai alapon... kvalitatív hipotézis...

Hipotézis, magyarázó elmélet, nem kell elfogadni, inkább gondolati keret, de helyesen használva...

coachco
2020. 11. 27. 16:39
Nézzünk ki a köd mögül!

Napok óta ül rajtunk a köd. És most nem csak képletesen. "Őszi reggel járok a szabadban,De hiába...

legacykft
2020. 11. 27. 08:52
Teremts kapcsolatot kíváncsisággal!

Az emberek közötti kapcsolatteremtés legkézenfekvőbb és legközvetlenebb módja a beszélgetés....

hrbonbon
2020. 11. 09. 18:58
365 üzleti történet közül az egyik a miénk

A napokban jelent meg a 365 üzleti történet című kiadvány, melyben Simonyi Judit ügyvezetőnk...

ajovomunkahelye
2020. 09. 15. 08:35
A járvány meghozta a változást: a digitalizáció áll a középpontban

A járványhelyzet nemcsak a mindennapi életünket, de a munka világát is véglegesen megváltoztatta....

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk