2020. augusztus 15. szombat Mária
HR Centrum

33 ezer magyar bukta a felvételit: így menthetik meg a jövőjüket


Egy hete 105 868 tanulni vágyó magyarnak dőlt el a sorsa, vagy legalábbis az, hogy szeptembertől megkezdheti, illetve folytathatja tanulmányait a felsőoktatásban, avagy sem. Közülük 77 641-en jó hírt kaptak július 26-án, felvételt nyertek valamelyik szakra. De mihez kezdhet az a 33 227 felvételiző, akik sehová sem jutottak be?

A pályaválasztás kemény dió: megtalálni azt az irányt, amiből karriert építhet az ember, és évtizedeken keresztül szívesen szenteli ennek a tevékenységnek napjainak legalább a harmadát. Mások megvalósításra váró álmok hatására választanak pályát. A végeredmény viszont szinte ugyanaz: egy sikertelen felvételi nagyon össze tudja törni a jelentkezőket. Nincs idő viszont a sebek nyalogatására, mivel csak napok, hetek állnak rendelkezésre, hogy életbe léptesse a sikertelen felvételiző a B tervet. Már akinek van. Ha neked még nincs, és még összetört romjaid tetején kuksolsz, összegyűjtöttük, milyen alternatívák közül válogathatsz, hogy ne kelljen lemondanod sem az álmaidról, sem a felépített jövőképedről.

Még nincs minden veszve: augusztus 7-ig lehet pótfelvételizni. Igaz, csak egyetlen képzést lehet megjelölni, és azt is csak önköltséges formában (kivéve az ápolás mesterképzési szak három felsőoktatási intézményben, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyes képzései).

Amit még érdemes tudni a pótfelvételiről:

  • a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározottnál, ha a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették,
  • nem lehetnek alacsonyabbak a ponthatárok a jogszabályi minimumnál, ami alapképzésen és osztatlan mesterképzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, mesterképzésen 50 pont.

Az űrlapot augusztus 7. éjfélig lehet kitölteni, és hitelesíteni. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 25-én hirdetik ki.

Akiknél megy tovább az élet

Szögezzük le, hogy a 33 227 felvételizőből, akik egyik szakra sem jutottak be, nem mind frissen érettségizett 18 éves, hanem sokan köztük már mesterszakon szeretett volna továbbtanulni, vagy már évek óta dolgozik, és szerette volna továbbképezni magát. Utóbbiak esetében kicsit könnyebb a képlet: megy tovább az élet, ahogy eddig, és jövőre újra meg kell próbálni a felvételit. De persze tanulni kell az idei "kudarcból", ha nagyon messze volt a ponthatártól, akkor érdemes más intézmények kínálatában is szétnézni, ahová esetleg kevesebb ponttal is be lehet jutni, vagy megnézni, mivel lehetne több pontot gyűjteni (pl. nyelvvizsga).

Akik nem tudnak elhelyezkedni, és már nem is tanulnak, azoknak fizetniük kell maguk után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, vagy ahogy a köznyelvben használjuk, a TB-t. A tanulói, vagy hallgatói jogviszony megszűnésétől számolva 45 nap türelmi idő jár, de utána már havi 7110 forintot fizetniük kell.

Akik a mesterképzésről csúsztak le, és már van a kezükben egy alapdiploma, azoknak érdemes lehet szétnézni a munkaerőpiacon. Éles váltás az iskolapad után, de sokkal hasznosabb, mint egy év láblógatás a következő felvételi időszakig. Ráadásul ez idő alatt olyan szakmai tapasztalatra lehet szert tenni, amit nehéz intézményi keretek között megszerezni. Nem könnyű belevágni, de mindenképp megéri.

Akiknek tényleg kell a B terv

A frissen érettségizett felvételizők jelentős részének viszont tényleg nagy érvágás, ha nem sikerült bejutni egyik szakra sem. Ettől persze még nem dől össze a világ, legfeljebb kicsit tolódnak, vagy módosulnak az elképzelések. Elsőként mindenképp érdemes kihasználni a pótfelvételi adta lehetőséget (már aki megteheti, és van lehetőség pótfelvételezni a választott szakra), az elején kell fizetni ugyan tandíjat, de kimagaslóan jó tanulmányi átlaggal van lehetőség arra, hogy "át tanulja magát" államilag támogatott képzési formára. Ha ez mégsem jön össze, és a család nem tudja megfinanszírozni az oktatás költségeit, a diákhitel még mindig megoldást jelenthet.

Ahogy kiderülnek a ponthatárok, beindulnak az OKJ-s jelentkezések. Nagyon jó B terv lehet a szakma. Egyrészt vannak olyan OKJ-s képzések, amelyek jó alapot adnak - és a felvételin plusz pontot érnek -, hogy 1-2 év múlva a választott egyetemi szakon sikeres lehessen a hallgató. Másrészt szakmával is jól el lehet helyezkedni a munkaerőpiacon, és később, akár munka mellett is lehet még diplomát szerezni.

Akinek még nincs szakmája, és 25 év alatti, az ingyenes képzésben részesülhet. Jelentkezni pedig szinte minden iskolában a tanév kezdetéig lehet, tehát egyáltalán nem késő most keresgélni a lehetőségek között. Az utolsó pillanatra hagyni viszont nem érdemes, mert ezeken a képzéseken is van létszámkorlát, és betelnek a helyek.

Ha az alapján szeretnél szakmát választani, hogy mire, mekkora az igény a munkaerőpiacon, akkor érdemes tudnod, hogy sok a betöltetlen állás a pénzügy, kereskedelem, építő- és élelmiszeripar, valamint az oktatás, egészségügy és informatika területén is, és számos olyan nyitott pozíciót hirdetnek, amely megpályázható OKJ-s képesítéssel.

Összességében a legfontosabb, hogy csak azért, mert a kiszemelt úton az orrodra csapták a kaput, még sok nyitott ajtó közül választhatsz. Ha megtaláltad, hogy melyik területen képzeled el a jövődet, válassz egy képzést, amellyel egy lépéssel közelebb kerülhetsz a célodhoz. Emellett, ha mindenképp szeretnél bejutni a kiválasztott egyetemi szakra, akkor érdemes elgondolkodnod, hogy újra érettségizz egy-egy tantárgyból, vagy szerezz egy nyelvvizsgát, esetleg bővítsd az intézmények körét, hiszen minden egyetemen és főiskolán más-más pontszámmal lehet bejutni ugyanarra a szakra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
legacykft
2020. 08. 14. 09:00
Minek neked szélesebb vezetői eszköztár?

A vezetőfejlesztés gondolata gyakran akkor merül fel valaki kapcsán, amikor kihívásai támadnak...

ajovomunkahelye
2020. 08. 13. 08:50
Erős munkavállalói élménnyel zárjuk a járvány első hullámát

Világszerte elégedett munkavállalók és eltökélt, fejlődni vágyó vállalatok – kimagaslóan...

vezetoi-coaching
2020. 08. 12. 08:55
Útban a Plan C-hez... Az egészség dimenzió egy megközelítése...

Plan C… Mi is az a Plan C? Nos, az élet egésze, nem csak a munka, nem csak a magánélet, hanem...

perfekt
2020. 08. 12. 07:41
Nyugdíjasként közszolgálati jogviszonyban

Az új Tbj. (2019. évi CXXII.) törvény hatályba lépésével valamennyi munkavégzésre irányuló...

coachco
2020. 08. 10. 15:01
Madarat tolláról... egy barátság története

Amikor szaporodnak a baráti társaságban a hatvanas születésnapok, akkor az már komoly. [...] Bővebben!

hrdoktor
2020. 08. 10. 06:33
Hogyan hat a kék fény az alvásunkra?

Az irodai dolgozók gyakorlatilag egész nap valamilyen monitort néznek és munka után is kijelzőről-kijelzőre...

happyhunter
2020. 08. 02. 19:54
Kutyás kalandok az irodában

Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal...

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.