27 °C Budapest
Flags of the European Union and Hungary flying from poles outside an ornate building in the centre of Hungarian capital city of Budapest

Brutális pénzt keresnek a magyar EP-képviselők: még asszisztenseik is királyként élhetnek

2024. április 14. 14:01

Alsó hangon 1,2 milliárd forintot költ egyetlen képviselőre az Európai Parlament egy ciklus alatt, melyből megválasztásuk esetén zavartalanul dolgozhatnak.

Fejenként nagyjából évi százezer eurós (39 millió forintos) összegekből áll össze a delegációs keret, amiből a frakciótagok rendelhetnek tanulmányt, szervezhetnek konferenciát, de gyártathatnak akár pártlogós tollakat, füzeteket, egyéb repiajándékokat is - írja a hvg.hu annak kapcsán, hogy egy cikkben összegyűjtötték, mennyire éri meg anyagilag EP-képviselőnek lenni.

Eszerint a képviselők havi 4950 eurót (1,9 millió forintot) kapnak az EP-től arra, hogy a megválasztásuk szerinti országban zavartalanul dolgozhassanak. Ebből tarthatják fenn a hazai irodájukat, fizethetik a telefonszámlájukat, a postai küldeményeik feladását, valamint a számítástechnikai eszközök beszerzését és karbantartását.

A cikk szerint az EP-képviselők arra is külön pénzt kapnak, hogy évente 110 vendégnek megmutassák, hogyan működik az Európai Parlament.

Az EP képviselőinek fizetése az Európai Bíróságon érvényes alapilletmény 38,5 százaléka, ami jelenleg bruttó tízezer euró. Ebből az uniós adó és a biztosítási járulékok levonása után nettó 7853 euró (jelenlegi árfolyamon nagyjából 3,1 millió forint) marad, amit az egyes tagállamok még nemzeti szinten megadóztathatnak.

Ha a képviselők kiutaznak az EP üléseire, azért külön napidíjat is kapnak.

A képviselők asszisztenseket is foglalkoztathatnak az EP kontójára, akiket maguk választhatnak ki azzal a kikötéssel, hogy közeli családtagjuk nem láthat el mellettük ilyen munkát. A segítők honorálására bruttó 28 696 eurós (11,2 millió forintos) havi keret áll rendelkezésükre, ez azonban nem egyetlen ember fizetését fedezi.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A képviselők általában három (bizonyos feltételek esetén négy) úgynevezett akkreditált asszisztenst vehetnek maguk mellé Brüsszelben, akiket közvetlenül a Parlament foglalkoztat. Alkalmazhatnak még helyi asszisztenseket is a képviselő tagállamában, az ő maximális fizetésüket azonban tagállami szinten határozzák meg. S ha ez nem lenne elég, akkor a képviselők alkalmazhatnak gyakornokokat is az EP-ben és a saját országukban egyaránt, és amennyiben e keretből futja rá, akkor szaktanácsadói munkát, tanulmányírást is rendelhetnek belőle.

A képviselők ingázását hazájuk és az EP között szintén az EU állja: repülős utazás esetén business class, vonaton első osztályú jegy árát finanszírozzák, autós utazás esetén kilométerenként 230 forintot térítenek (maximum 1000 kilométeres távolságig). A képviselők és asszisztenseik számára ingyenes nyelvtanfolyamokat is biztosít az EP.

Mindezeket egybevetve alsó hangon 1,2 milliárd forintot költ egy ciklus alatt egy képviselőre az EP - írja a portál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.27 12:10
A saját boldogságunk megteremtésében nagy szerepet játszik az egyéni felelősségvállalás. Nem várhatj...
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 28. kedd
Emil, Csanád
22. hét
Május 28.
Nemzetközi tejnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem