12 °C Budapest
10 év múlva rengeteg magyar munkahelye csődbe mehet? Nem áll jól ezeknek a dolgozóknak a szénája

10 év múlva rengeteg magyar munkahelye csődbe mehet? Nem áll jól ezeknek a dolgozóknak a szénája

2024. február 28. 10:23

A Magyar Nemzeti Bank a mai napon tartotta a PwC Magyarországgal üzleti eseményét „A munkaerőpiac jövője a pénzügyi szektorban” címmel. Ahol pézügyi szakértők beszéltek arról, hogy milyen munkaerőpiaci trendeket látnak, milyen kihívásokkal szembesülnek, és hogyan készülnek fel arra, hogy munkáltatóként a jövőben is sikeresek legyenek. Az eseményen a Pénzcentrum is részt vett. 

A Magyar Nemzeti Bank és a PwC Magyarország a mai napon tartotta üzleti eseményét „A munkaerőpiac jövője a pénzügyi szektorban” címmel. Számos pézügyi szakértő  beszélt a munkaerőpiaci trendek jövőbeli irányáról, milyen kihívásokkal szembesülnek.

"A folyamatos változás egy állandó alkalmazkodást igényel a munkáltató oldaláról is, de ez egy dinamikusan változó folyamat" - nyitotta meg az eseményt Kandrács Csaba, az MNB alelnöke. Beszédében hangsúlyozta, hogy a mesterséges intelligencia nagyban változtatja át a munkahelyeket. A munkavállalók részéről maga a munkahely biztonsága (stabilitás), a juttatási rendszer, az egyéni élethelyzetekből adódó problémák megoldása, valamint munka-magánélet egyensúly a legkardinálisabb. Az új atipikus munkaforma a home office is nagyban változtatta a munkahelyek dinamikáját. Ezek mellett az oktatás fontosságát is hangsúlyozta az alelnök.

HR szektor kihívásai 

Reguly Márta, a PwC Magyarország vezető HR szakértője tartott előadást "Kulcsmunkaerő bevonzása és megtartása a pénzügyi szektorban" címmel. Felmérést végeztek a vezérigazgatók és a munkavállalók igényei kapcsán, és ezek eredményeiről külön-külön számolt be az előadó. Elöljáróban kitért arra, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy az elmúlt években jellemző trend lett a magason képzett munkakeresők esetén, hogy az állásinterjún, már nem a munkáltató interjúzza a munkavállalót, hanem fordítva. Ugyanis számos más lehetőség adott a magason kvalifikált munkavállalóknak.

A vezérigazgatók oldaláról azt látni, hogy a magyar igazgatók 60%-a alapvetően a magyar gazdaság gyorsulására számítanak 2024-ben. Közel fele a felmérésben résztvevőknek gondolja azt, hogy ha nem lenne a cégénél transzformáció, akkor 10 éven belül csődbe menne a cég, tehát ebből az következik, hogy a folyamatos fejlődésre és változásra szükség van.

Ilyen típusú transzformációk közzé tartozik a digitalizáció és változó munkaigények, tehát a munkavállalókat rugalmassá kell tenni.

A félelmek területén egyértelműen az infláció áll, viszont meglepő módon az előkelő második helyen a szakképzett munkaerőhiány áll.

Ezután rátért a munkavállalók szempontjaira, ezen belül is külön kitért az egyetemisták és a már tapasztalt munkavállalói igényekre, valamint külön a pénzügyi szektorban dolgozókra. A tapasztalt munkavállalók esetén elmondható, hogy tavaly egyértelműen a biztonság dominált, idénre azonban ebben csillapodást látni. A magánélet tiszteletben tartása viszont előkelő helyen foglal helyet, valamint közösségi élmény is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az egyetemisták esetén pedig sokkal inkább a karrier és támogató közeg dominált az alapnak számító alapbér és túlórakifizetések mögött. Ami érdekesség, hogy nem annyira számottevően fontos számukra a távmunka lehetősége, sokkal inkább tematizálták a jó munkakörnyezet és jó munkatársi viszonyt. De a szakértő azt is elmondta, hogy egyre gyakoribb, hogy a az egyetemisták is már több éves munka tapasztalattal érkeznek meg a munkaerőpiacra, mert már a hallgatói éveik alatt elhelyezkednek. 

Pénzügyi szektorban dolgozók esetén a támogató közeg, a csapatépítés igen előkelő helyen foglal helyet. A szektor iránt érdeklődőknek pedig a tanulási lehetőség és karrierlehetőségek a legfontosabbak a alapbér után. 

Kerekasztal beszélgetés

Reguly Márta, a PWC Magyarország HR szakértője moderálta Sándor Márk István, az MNB HR igazgatójának, Bertalan Imre, az OTP Bank Humánerőforrás Gazdálkodási Igazgatóságának ügyvezető igazgatójának és Kocziszky György a Budapesti Metropolitan Egyetem rektorának beszélgetését. 

A beszélgetés fő vonalát az oktatás hangsúlyozása kapta, kitértek arra, hogy miben mások a mai z generáció tagjai a munkaerőpiacon, különös tekintettel a pénzügyi szelektorban. A fiatalok sokkal nyitottabb és rugalmasabb hozzáállást is tematizálták, de azt is, hogy a teljesen máshogy kerülnek be a munkaerőpiacra, mint a korábbi generációk tagjai. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem