18 °C Budapest
Még csak neve sincs a magyar fiatalok legnagyobb ellenségének

Még csak neve sincs a magyar fiatalok legnagyobb ellenségének

2023. október 19. 10:31

A Nemzeti Ifjúsági Tanács bemutatta a 2022-ben, az Ifjúság Európai Évében elindított "Ismeretlen ismerőseink - a fiatalok" című szakmai könyvsorozatának második, angol nyelvű kiadványát. A kötet a szervezet előző, „Kívánj tizet” című tanulmánykötetét veszi alapul, és részletesen tárgyal tíz olyan válságot, melyek erős hatással vannak az új nemzedékek életére, meghatározzák körülményeiket és generációvá formálják őket. A kötetben többek között szó esik arról, mi történt a fiatalok közösségeivel a Covid után, vagy miért hódítottak teret az ifjúság körében is az összeesküvés-elméletek.

Az utóbbi években a tudományos publikációk és szakértői megszólalások sora számos, az ifjúságot érintő, nemzedékformáló hatásról ír, mint pl. a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán háború vagy éppen az információs forradalom. A változások kétségkívül befolyásolják a szociális környezetet, így az identifikációt is alakítják.

Az idén publikált „Kívánj tizet” tanulmány szerint a magyar fiatalok legégetőbb problémaként a “névtelen félelmet”, a bizonytalanságot, illetve a kiszámíthatatlan jövőt jelölték meg, ez minden negyedik fiatal számára okoz nehézséget (23%). A sorrendben második, de nagyságrendben hasonló mértékű problémaként említették az anyagi nehézségeket, elszegényedést és szegénységet (22%). A dobogón szerepel továbbá a céltalanság, azaz, hogy nem tudják, mit akarnak (12%).

A Nemzeti Ifjúsági Tanács legújabb, angol nyelven megjelent tanulmánykötete „Hard times create strong youth" címmel a magyar és közép-európai fiatalok helyzetét, problémáit nemzetközi, európai, valamint globális kontextusban mutatja be, ezzel a legfrissebb, az ebben a régióban élő fiatalok problémáit feltáró nagyszabású ifjúságkutatás már a nemzetközi tudományos közösség számára is elérhetővé vált. A tanulmány tíz válságos problémakör vizsgálatával tárja elénk a fiatalokat érintő kihívásokat.

Demográfiai válság

Az elmúlt évtizedekben jelentős változás következett be a fiatal felnőttek demográfiai viselkedésében. A házasság iránti hajlandóság gyengült, a házasságon kívüli kapcsolatok teret nyertek. Házasság helyett egyre többen élnek együtt párjukkal; a születésszám csökkent; az első gyermek születésének ideje emelkedett; a válási arány pedig magas szinten maradt.

A népesség előrejelzése szerint a következő évtizedekben további jelentős csökkenés várható a születésszámokban, ami 2024-re több mint félmillió fővel kevesebb 20-29 éves fiatalt eredményez majd az aktuális népességhez képest.

Az első házasságkötés átlagéletkora mind a férfiak, mind a nők esetében növekedett 1990 óta, és a 1970-es évek óta egyre több fiatal felnőtt lép be az első házasságba gyerekekkel. A gyermekszülési kor is kitolódott, a késői gyermekszülés eredményeként pedig a (szándékos vagy szándéktalan) gyermektelenség aránya emelkedhet, és a 'kétgyermekes családmodell' elveszítheti hosszan tartó hegemóniáját.

Gazdasági válság

A gazdasági problémák tekintetében központi kérdés a fiatalok lakhatása, amely összefügg a saját otthon létrehozásával. Az összetett probléma egyik legfontosabb eleme, hogy egy otthon vásárlásának vagy bérlésének költsége rendkívül magas, és a lakás minősége, továbbá az ingatlanpiaci trendek is nagy szerepet játszanak a folyamatban.

A fiatalok lakhatását az EU-ban tapasztalható lakásstruktúra, pl. tulajdonlakások és bérlakások aránya, az állami lakáspolitika, és más lakáspiaci sajátosságok befolyásolják. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a lakhatási problémák nem feltétlenül járnak együtt a szegénységgel, illetve a krízisek ellenére kimondható, hogy egy bizonytalan gazdasági -társadalmi helyzet esetén is erősebb motiváció a fiatalokban a saját belső ingerük a családi fészek elhagyására, mint a pénzügyi, vagy a lakáspiaci állapot.

Bizonytalanság és kiszámíthatatlanság

A tanulmány rámutat, hogy növekedett az elégedetlenség a jövővel kapcsolatban, valamint általánosan nőtt az ismeretlennel szembeni félelem. A bizonytalanság az elmúlt húsz évet tekintve egyre erősödő tendenciát mutat, nemcsak európai, de hazai szinten is. A legfrissebb magyarországi eredmények azt mutatják, hogy a hazai fiatalok ezt a tényezőt ítélik meg a legfontosabb problémának, az alapvető demográfiai jellemzők szerint a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság nemzedéki jellegzetességét a 25–29 évesek (24%), a szakmunkás végzettségűek (26%) és diplomások (24%) tartják leginkább jellemzőnek.

A pandémia hatása

A COVID-19 járvány és az arra adott intézkedések számos társadalomtudományi ág figyelmének a középpontjává váltak, tekintve, hogy alapvetően változtatták meg az együttélési-, közösségi normák és szokások terén látszódó jelenségeket.

A koronavírus-járvány egyértelműen nyomot hagyott a fiatalok életén: míg pl. Grúziában legmarkánsabban az oktatás, foglalkoztatás és a társas élet, valamint mentális egészség terén mutatkozott meg ez a hatás, Magyarországon a probléma leginkább a szabadidős lehetőségek korlátozásában nyilvánult meg.

Migrációs válság

A világ legfiatalabb területei a MENA (Közel-Kelet és Észak-Afrika) és az SSA (Fekete-Afrika) régiók. Fekete-Afrika népességének közel 70 százaléka 30 év alatti, míg ez az arány a MENA régióban mintegy 60 százalék. Sok ember az emigrációt választja, hogy javítsa életkörülményeit és munkalehetőségeit. E két régió több mint 1,2 milliárd fiatal otthonául szolgál, és erősen érintett a COVID-19 járvány gazdasági következményei, valamint az orosz-ukrán háború miatt kialakult infláció- és élelmiszerkrízisben.

Emellett a demográfiai növekedés, éghajlatváltozás és politikai instabilitás hozzájárulnak az ottani zűrzavarhoz, így a közel-keleti és afrikai fiatalok is az emigrációt tekintik alkalmazkodási stratégiának. A befogadó országok egyre növekvő kihívásokkal szembesülnek a fiatal bevándorlók hatékony integrálásával a társadalomba és munkaerőpiacba.

Klímaválság

A Z generáció mélyen aggódik a klímaváltozás miatt, és aktívan részt vesz a környezetbarát viselkedésben, klímaaktivizmusban. A fiatalok körében egyre növekvő aggodalom a „klímaszorongás”, mely az éghajlatváltozással kapcsolatos emelkedett érzelmi stresszre utal.

2021-ben az európai fiatalokat felmérő EU kutatás szerint a kontinens ifjúságának közel fele a klímaváltozást tartja a világ legkomolyabb problémájának. A fiatal generációk ezirányú tudatossága magasabb, így hajlamosabbak klímabarát döntéseket hozni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy 2019-es kutatás Magyarországon kimutatta, hogy bár a fiatalok közül kevesebb azok aránya, akik magukat tájékozottnak tartják a klímaváltozásról, mégis úgy érzik, hogy komoly hatással van az életükre. A fiatalok világszerte fenntartható életmódváltásokat hajtanak végre, pl. vegetáriánus vagy vegán étrendet követnek, vagy egy termék vásárlásakor szempontnak tekintik az ökológiai lábnyomot.

A fenntarthatóság, a környezetvédelem megkerülhetetlen téma napjainkban.  Jogosan, hisz a jövőnkről van szó. Ez komolyan foglalkoztatja a mai huszonéveseket, vagyis a Z generációt. Tele vannak kérdésekkel, félelmekkel, de megoldási ötleteik is vannak, ezért rendezzük meg 2023-ban a PORTFOLIO GEN Z FEST /GREEN-t, hogy teret biztosítsunk a kérdések feltevésére, megválaszolására és megvitatására.

Közösségek válsága

A felmérések szerint bizonyos országokban magasabb az általános társadalmi bizalmi szint, ami magasabb közösségiséghez vezet, ugyanakkor egyes (főleg kelet-európai) országokban alacsony bizalmi szint mellett is tapasztalható magas közösségiség. A kutatás rámutat, hogy kiemelkedők a nyugat-európai országok, ahol a fiatalok jelentősen bíznak a társadalomban és erős közösségi érzettel rendelkeznek.

A posztszovjet országokban és a Balkánon a társadalomba vetett bizalom foka jóval alacsonyabb, utóbbi térségben azonban különleges helyzet figyelhető meg, hiszen a háborús történelmi közelmúlt valószínűleg erőteljesen lerombolta az általános társadalmi bizalmat, viszont felértékelte a (szűkebb) közösségi érzetet és az összetartás fontosságát.

Értékek válsága

Az utóbbi évek egyik legnagyobb értékválságát okozza, hogy a sokszor online platformon terjedő dezinformációk miatt a fiatalok is fogékonyak lettek az összeesküvés-elméletekre. A kutatás eredményei megmutatják, hogy míg a férfiak jelentősen nagyobb arányban bíznak az intézményekben, addig a nőkre és a nagyvárosokban élőkre inkább az elittel szembeni ellenérzés a jellemző.

Némileg meglepő eredmény azonban, hogy pozitív kapcsolatot találunk az intézményekbe vetett bizalom és az összeesküvés-elméletekben való hit között. Ez az eredmény arra utal, hogy a hagyományos társadalmi politikai intézmények (hagyományos média, magyar állam) - akár öntudatlanul is - alkotnak narratív kereteket, amelyek termékeny talajt biztosítanak az összeesküvés-elméletek virágzásához.

Technológiai válság

Az új információs technológiák sok lehetőséget kínálnak a fiataloknak, és megszokott kommunikációs platformmá válnak számukra, ugyanakkor sokrétű kockázattal szembesítik őket, amelyek nem voltak ismertek a korábbi generációk számára.

Ilyen kockázatok a kizsákmányolás és zaklatás, a túlzott médiafelhasználás, az információ túlterhelés, a függőség, dezinformáció és manipuláció, morális és etikai konfliktusok, kommunikációs félreértések vagy a torzítás, azaz a fiatalok az online térben sokszor olyan idealizált életképet látnak másoktól, mely torzított elképzeléseket okozhat saját életminőségükhöz viszonyítva.

Generációk válsága

A tanulmányban vizsgált eredmények azt mutatják, hogy nincs egyetlen értelmezése a generáció és generációs identitás fogalmának. A fiatalok úgy vélik, hogy az értékek átadásának legfontosabb területe a család, amely az együtt élő korosztályokat, sokszínűséget, értékek és hagyományok átadását jelenti számukra.

Amikor arról kérdezték őket, hogy mely generációhoz tartozónak érzik magukat, a fiatalabb, jobb képzettségű válaszadók képesek voltak magukat azonosítani olyan generációs struktúrákkal, amelyeket a digitális világban való részvételhez használtak Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban. Az idősebb emberek - általánosságban - nem voltak tisztában ezzel az megközelítéssel, így inkább az életkorukra vagy a Magyarországon megszokott generációs felosztásra hivatkozva helyezték el magukat a generációk skáláján.

Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke szerint legújabb kiadványuk segíti majd a fiatalok problémáinak, kihívásainak komplexebb megértését:

A kötet meglátásom szerint három dologban is újdonságként szolgál nem csak az ifjúságkutatók, hanem az ifjúságpolitikusok, a szakemberek és a laikus közönség számára is. Egyrészt európai és nemzetközi kontextusban mutatja be a fiatalokat érő legfontosabb kihívások és krízisek hatásait. Angol nyelven jelenik meg, elsősorban a nemzetközi közösség számára, ezzel is készülve a 2024-es uniós elnökségi feladatok ellátására, melyben a NIT is kiemelt szerepet kíván vállalni. Végül, de nem utolsó sorban a kötet átfogó és interdiszciplináris megközelítést alkalmaz, számos területen lefedve a gazdasági, társadalmi, környezeti és technológiai dimenziókat. Az ilyen komplex megértés elengedhetetlen ahhoz, hogy hatékony válaszokat lehessen kidolgozni a fiatalokat érintő kihívásokra.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm