27 °C Budapest
Workers at an electronics factory in Dongguan, China

Özönlenek az ázsiai vendégmelósok az országba: közben rekordsok magyar vándorolt ki Ausztriába

2023. május 31. 10:00

Immár több ázsiai vendégmunkás lehet Magyarországon, mint Európából (nem szomszédos országból) érkezett. Miközben korábban a VOSZ alelnöke arról beszélt, legfeljebb 20 ezer harmadik országból, azaz nem Európából érkező külföldi melós lehet itthon, most a KSH adatai azt mutatják, hogy majdnem 65 ezer ázsiai állampolgár élhet hazánkban. Eközben tavaly kb. 4600 fővel több magyar vándorolt ki itthonról, mint ahány hazaköltözött. Mint kiderül, amióta az adatokat közlik, soha ennyien nem mentek még ki Ausztriába.

2023 január elsején a KSH előzetes becslései alapján 226 300 külföldi állampolgár tartózkodott Magyarországon, 11,7 százalékkal több, mint egy évvel korábban - hasonló mértékű növekedés csak 2018-ban volt 2017-hez képst. 2013-hoz képest pedig 160 százalékos volt a növekedés a hazánkban tartózkodó külföldiek számában.

A KSH kommentálja szerint 2013-ban a hazánkban élő külföldiek felét a szomszédos országok állampolgárai tették ki, e csoport aránya a következő években csökkenni kezdett, és 2019 óta 35–37 százalék körül stagnál. Ugyanez látszik a népmozgalmi helyzetképhez csatolt adatokból is: 2023 elején a legtöbben ( 79 900 fő) valamelyik szomszédos országból érkezett hazánkba,

második helyen viszont immár nem valamelyik egyéb európai ország polgárai állnak, hanem az Ázsiából érkezők.

Az alábbi táblán is lehet látni, hogy korábban egyeduk 2021-ben közelítette meg az ázsiai állampolgárok száma az európaiakét az országban, azonban megelőzni 2013 óta (amióta az adatokat közlik) nem cserélt még helyet a dobogón a két kontinens, egészen mostanáig.

A bontás úgy néz ki, hogy a hazánkban tartózkodók 35 százaléka szomszédos országból jött, 29 százalék Ázsiából, és 28 százalék valamelyik nem szomszédos európai országból. Ezekhez képest az Afrikából és az Amerikából érkezettek aránya viszonylag elenyésző, 3-4 százalékos, de így is több ezer emberről beszélünk.

Itt él a legtöbb külföldi Magyarországon

A KSH azt is nyilvántartja, hogy hol él 1000 lakosra vetítve a legtöbb külföldi állampolgár Budapesten jutott idén január elsején, a KSH statisztikája szerint 57,1. Második Győr-Moson-Sopron megye 35,6-tal, a harmadik helyen pedig Zala megye áll 29,7-tel.

A lista másik végén Szabolcs megye foglal helyet, ahol 5,9 külföldi jutott 1000 lakosra, Békésben 6,3 volt az arány, ezeken kívül Nógrád megyében (9,2) és Jász-Nagykun-Szolnok megyében (9,8) volt 10 alatti a mutató idén január elsején.

Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt!

A statisztikai hivatal a magyarok ki- és visszavánorlási arányát is figyelemmel kíséri (ebben csak a Magyarországon született, magyar állampolgárok mozgását figyelik), és mint kiderült, a 22-re becsült adat szerint kb. 26 500 honfitársunk hagyta el az országot, nagyjából 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben nagyjából 21 900-an vándoroltak vissza Magyarországra, 3 százalékkal kevesebben, mint egy évvel korábban, így 4600 fős deficitben lehet ebben a tekintetben a népesség.

Ez majdnem 640 százalékkal kevesebb, mint az előző évi egyenleg! Akkor ugyanis még 853 fő pluszban zárt ez a mutató.

2017 óta nem vándoroltak ki ilyen sokan az országból, és habár az egyenleg 2019 és 2021 között pluszban zárt, ezt javarészben felírhatjuk a járványhelyzet számlájára. Se előtte, se utána nem fordult pluszba a ki- és visszavándorlási mutató, amióta az adatokat közlik.

A kivándorló magyarok 44%-a Ausztriát, 25%-a Németországot, 5-5%-a Hollandiát és Svájcot, míg 4%-a az Egyesült Királyságot választotta új otthonának. Miközben a korábban kiemelt jelentőségű Egyesült Királyságba évről évre kevesebben vándorolnak, a Németországba vándorlók száma enyhén, az Ausztriába vándorlóké pedig jelentős mértékben növekedett a tavalyi évhez képest

- jegyezte meg a KSH.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fenti, lapozós táblából pedig látszik, hogy Ausztriából még a járvány alatt sem telepedtek haza arányaiban annyian, mint a nagy egész átlaga, sőt, még a COVID idején is jellemzően többen mentek ki, mint ahányan hazajöttek. Ebben nyilván az ország közelsége is közrejátszik.

Viszont amióta az adatokat közlik, nem költöztek annyian Ausztriába, mint 2022-ben, a becslések szerint majdnem 12 ezren mentek át a nyugati szomszédba - derült ki az adatokból.

Németország esetében az összesített számokhoz hasonlóan 2019-20-21-ben valamelyest pozitív volt az egyenleg, azaz többen jöttek haza, mint ahányan kimentek, de csak párszázas pozitív irányű eltérésről beszélünk.

Az Egyesült Királyság esetében inkább a Brexit kavarhatott be a képbe, hiszen onnan már 2018 óta többen jönnek haza, mint ahányan kivándorolnak.

Egyre több vendégmunkás kell

Korábban a külföldi vendégmunkások kapcsán Dénes Rajmund Roland, a Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnöke arról beszélt a Pénzcentrumnak, hogy Magyarországon gyakorlatilag szinte elértük a teljes foglalkoztatottságot, azaz aki tud, akar dolgozni, az ma dolgozik is. Így pedig kár azt várni, hogy kevesebb vendégmunkás fog kelleni a hazai munkaerőpiacon, sőt:

A magyar gazdaság működéséhez, fejlődéséhez elengedhetetlenül szükség van most és a jövőben is szakképzett és szakképzetlen munkaerő bevonására, bővítésére ellenkező esetben a jelenleg működő cégek nem tudnak termelni, működni és nem fognak az országban maradni valamint nem jönnek a jövőben új beruházások hazánkba mert a munkaerő pici helyzet miatt a szakképzett munkaerő nem biztosított. Ez nemzetgazdasági érdek

- magyarázta a szakértő.

Toldi Gábor, a DTC Solutions munkatársa pedig úgy fogalmazott: a magyar munkavállalók még akkor is nehezebb helyzetből indulnak, ha nem is távoli országban laknak, hanem itt helyben - csakhogy a magyar melós gyorsan elhasználódik. Annak kapcsán, hogy a statisztikák szerint rengetegen érkeztek tavaly a távol-keleti országokból, a szakember arról beszélt, több ország is ráállt arra, hogy direkt nyugati munkavállalásra képzi a melósokat:

A Fülöp-szigetek és Vietnam esetében a magyarázat végtelenül egyszerű: ezek az országok egy ideje ráálltak arra, hogy nyugati országokba exportálják a munkaerőt, és ezzel jelentős összegeket is keresnek. De komolyan is gondolják, olyannyira, hogy a szakmunkás-képzésben sok esetben német gépeken tanítják a diákokat azokra a feladatokra, amelyeket például Magyarországon is végezni fognak egy feldolgozóipari állás esetében. Angolul is tudnak annyira, hogy azokat a feladatokat, melyeket végezniük kell, bizonyossággal megértsék

- magyarázta

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem