Woman sitting on a desk using a laptop computer while working from home. Business, freelance and home office concept.

Ezekkel a trükkökkel csábítanák vissza az irodába a távmunkában dolgozókat: tényleg sikerülhet?

2023. március 20. 17:02

Az emberek egyre jobban megszerették az otthoni munkavégzést, egy 2021-es kutatás szerint az irodai dolgozók 64 százaléka akár munkahelyet is váltana, ha ezt a lehetőséget teljesen elvennék tőle. Az irodai munkavégzéstől mégsem lehet teljes mértékben elszakadni, ezt mutatja a hibrid munkarend terjedése is. A mai irodáknak viszont már az otthon kényelmével kell felvenniük a versenyt. 

A legújabb irodaépületek éppen ezért nem csak a munkavégzéshez szükséges alap infrastruktúrával rendelkeznek, sokkal több lehetőség van bennük az otthonos terek kialakítására.

1. Elhelyezkedés

Ahhoz, hogy szívesen bejárjanak az irodába a dolgozók, fontos, hogy az könnyen megközelíthető legyen, hiszen a home office legnagyobb vonzerejét az utazási idő megspórolása adja. A tervezőknek gondolnia kell a közösségi közlekedéssel és személygépkocsival, valamint a kerékpárral érkezőkre is. A kerékpárral munkába járók száma Budapesten is egyre növekszik, tavaly augusztusban rekordot döntött a bringások száma, a BKK adatai szerint 7 százalékkal növekedett az előző évhez képest a forgalomszámlálók adatai alapján és a közbringa szolgáltatást is több mint 358 ezer alkalommal vették igénybe. Az aktív életmódot a modern irodaházak is támogatják, ehhez hozzá tartozik a könnyű felszíni elérés, a környező kerékpárutak integrációja, a jól kiépített parkoló és a biciklis szolgáltatások, mint például a tároló, a könnyen elérhető zuhanyzók vagy öltözők.

2. Széles szolgáltatáspaletta

Nagy könnyebbséget jelent egy dolgozónak, ha ügyei intézéséhez, bevásárláshoz, esetleg az aznapi edzéshez nem csak a város másik felében talál megfelelő helyet. Ha helyben elvégezheti a teendőit, a munkavállaló akár órákat is megtakaríthat, ezzel egyszerűsítve az időbeosztását. A nemrég átadott Budapest One irodaház különlegessége, hogy a változatos szolgáltatások mellett saját futópályával is rendelkezik, ahol panorámatetőn élvezhetik a kilátást a sportolók és az itt dolgozók díjmentesen használhatják az ehhez tartozó öltözőt is. Az üzletek, éttermek, orvosi rendelések a környéken élők számára is hasznosak, így az irodaházak környezetük szerves részévé válnak, többé nem elszigetelt épületként funkcionálnak a városban.

3. Tágas belső- és külső terek, komfortos környezet

A nyitott terű, tágas irodák, a kényelmes bútorzat és a kellemes dekorációk jelentősen javítják a dolgozók hangulatát és növelik a kollégák közötti együttműködést, a kreativitás kibontakoztatását. A természetes fény és zöld területek kialakítása természetközeli környezetet biztosítanak, ami jelentősen javíthatja a munkavállalók általános közérzetét is. „Fontos volt számunkra, hogy egy szerethető irodaházat alakítsunk ki, amelyet hosszú távon is szívesen látogatnak majd az emberek, ezért olyan időálló szerkezetet terveztünk, amely a jövőbeli trendekhez is könnyen igazítható.” – mondta el Vámossy István, a Paulinyi & Partners projektigazgatója, a Budapest One projektvezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Fenntarthatóság

Egy felelősen működő cég számára ma már alapkövetelmény a fenntartható működés, nincs ez másként a munkavégzés helyszínéül szolgáló iroda esetében sem. Az energiahatékony működés mellett egyre fontosabbak az épület körüli zöld felületek, belső udvarok, melyek amellett, hogy kellemes környezetet biztosítanak, a városokra jellemző hősziget-hatást is csökkentik. A költséghatékonyság is hozzájárulhat a fenntarthatósághoz, jelentős megtakarítást jelent például az előre gyártott épületelemek felhasználása. A Budapest One irodaház esetében a homlokzat előre gyártott panelekből áll össze, így a kivitelezés is gyorsult és előbb elfoglalhatták a bérlők az új irodatereket.

5. Rugalmasan alkalmazkodó, jövőálló épületek

Az irodaházakra jellemző, hogy nagyjából tízévente átalakítják a belső tereket a munkavégzés aktuális szempontjai és az esetleges új bérlők igényei alapján. Ezért egyre elterjedtebbek az olyan, jövőálló épületek, amelyek rugalmasan átalakíthatók, átrendezhetők, így alkalmazkodnak a változó igényekhez. A belsőépítészeti trendek és a bérlői elvárások folyamatosan váltják egymást, a tudatos tervezésnek és modellezésnek köszönhetően azonban az épület kiszolgálásának magas színvonala állandó marad.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 29. hétfő
Péter
18. hét
Április 29.
A tánc világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem